pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
  K20D i astrofoto
Już raz się pytałem, ale jakoś umknęło moje pytanie, bo było przy okazji. To zapytam się jeszcze raz, żeby przynajmniej odciągnąć ludzi od kłótni o FF :-P

Jak się sprawuje Samsungowy CMOS przy długich ekspozycjach. Bo K100D do astrofoto to się nadaje tylko jak chcę fotografować plamy na Słońcu.
Czy wzrost zaszumienia przy długich ekspozycjach jest porównywalny do Canona 450D?
Ktoś z was próbował? A może dawni posiadacze K10D powiedzą, jak się ma zaszumienie na długich czasach dotychczasowo używanych CCD do nowego CMOSa???

[ Dodano: 2008-09-20, 21:37 ]
Czy mógłby ktoś zrobić minutową, albo dwuminutową ekspozycję z założonym dekielkiem i bez NR i wstawić JPG ???

pwn  Dołączył: 21 Kwi 2008
10min naswietlenia:

To byl eksperyment i niestety - naswietlenie bylo za krotkie. Pomiedzy grania a niebem na oryginale nie bylo roznicy, wiec trzeba bylo w PSie pogrzebac.

Darki mialem czyste.

amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
Re: K20D i astrofoto
pawelek-79 napisał/a:
... Bo K100D do astrofoto to się nadaje tylko jak chcę fotografować plamy na Słońcu.

Dlaczegóż to? Ja tam jestem zadowolony z mojej stodziesiątki. Co więcej, zadowolony byłem nawet z kompaktowego Coolpixa. Zauważ też, że astrofoto nie kończy się na zrobieniu zdjęcia, zwykle wymagana jest dość spora obróbka w dedykowanych programach. I szum akurat nie jest tu największym problemem. W końcu po to się odejmuje darki. A tak w ogóle, to napisz może, co rozumiesz przez "astrofoto"? Coś o walorach wyłącznie estetycznych, czy może też naukowych?

amas, wylacznie walory estetyczne i frajda ze sfotografowania czegoś, czego gołym okiem nie widać, bo za mało światła.
Oczywiście wielokrotnie próbowałem stackowania, ale efekty są mizerne, a szumów się nie odejmuje dzięki darkom (tego ostatnio się dowiedziałem, chociaż cały czas byłem przekonany, że właśnie po to są darki).
Próbuje robić na średnich ogniskowych - głownie ok.50-300mm, czasami też na szerszych kątach. Mam montaż paralaktyczny z prowadzeniem silnikiem krokowym, wiec nie mam problemu z utrzymaniem nieruchomo gwiazd przez 2-3 minuty ekspozycji, a przeważnie stosuję krótsze ekspozycje.

amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
amas, wylacznie walory estetyczne i frajda ze sfotografowania czegoś, czego gołym okiem nie widać, bo za mało światła.
Oczywiście wielokrotnie próbowałem stackowania, ale efekty są mizerne, a szumów się nie odejmuje dzięki darkom (tego ostatnio się dowiedziałem, chociaż cały czas byłem przekonany, że właśnie po to są darki).
Próbuje robić na średnich ogniskowych - głownie ok.50-300mm, czasami też na szerszych kątach. Mam montaż paralaktyczny z prowadzeniem silnikiem krokowym, wiec nie mam problemu z utrzymaniem nieruchomo gwiazd przez 2-3 minuty ekspozycji, a przeważnie stosuję krótsze ekspozycje.

No to najbardziej potrzeba Ci prawdziwego, ciemnego nieba z dala od miejskich świateł. To da dużo lepszy efekt niż najlepsza matryca w mieście ;)
Co do odejmowania darków - są różne szumy i dark jest sposobem na jeden z nich. Stack zwiększa dynamikę (stosunek sygnału do szumu). Dla jeszcze lepszego efektu można zaaplikować flatframe oraz offsetframe. Niestety nie mam obecnie czasu na takie zabawy, ale mam nadzieję, że w końcu nadejdą lepsze czasy :)

Stodziesiątkę mam od niedawna i na razie tylko potestowałem trochę, ale dla przykładu - złożone do kupy 5 zdjęć po 60 sekund zrobione Coolpixem (który ma znacznie większe szumy niż K110D). Sam oceń, czy szumy są tu duże (po obróbce, oczywiście):

M13:

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Tak jak prosiłeś zrobiłem ekspozycje 73 sekundową asahi 50/1,4 z założonym dekielkiem, iso 100 tryb B i dojrzeć jakiekolwiek zmiany było mi trudno, po zabawie w gimpie i 15 minutowym wzmacnianiu szumu mocnego naliczyłem 99 plamek....

darkduch, pytanie, czy faktycznie tak malo szumi, czy tez tak skutecznie odszumia. Odszumianie miales wylaczone, tak ?

pawelek-79, odszumianie było wyłączone, a czy tak mało to nie wiem bo chciałem wyciągnąć tylko te najbardziej rzucające się w oczy plamki, jeśli miałbym wyciągnąć każde odchylenie od czarnego 0 0 0 to na pewno było by tego duuuużoooo więcej. Jeżeli chcesz to mogę Ci to zdjęcie wysłać na mejla ;-)

Ogólnie oglądając zdjęcie z aparatu na podglądzie systemowym nie widzę żadnego szumu (przeglądarka Eye of gnome) ; przy przeglądaniu w F-Spot - cie 4 punkty ; w Firefox-ie 1 punkt ; w Gimpie 1 i w gThumb-ie 1, starałem się oglądać na ~ 100%, tylko w F-Spot-cie było więcej bo chyba na 100 nie trafiłem, a że szumofobem nie jestem to się tym nie przejmuje :-P

No to chyba pora dokupić sobie K300D z matrycą od K20D i AF od K-M :mrgreen:
A jakby się okazało, że tryb HDR w K-m jest sprytnie opracowany, to mi już Fuji do niczego nie potrzebny. :mrgreen:

pawelek-79, wybacz ale dzięki swojemu geniuszowi ustawiłem redukcje ziarna przy długim czasie na "Wł" jako że do wyboru było tylko "Auto" i "Wł" uznałem że "Wł" wyłącza, a teraz przy powracaniu do "Auto" zauważyłem że "Wł" włącza, a nie wyłącza :-/ .

wybaczcie :-( ....

:-P

darkduch, to nie ma opcji "wyłącz" ??? Jest tylko opcja Auto - aparat sam zdecyduje, kiedy włączyć i opcja "Włącz" - cały czas będzie włączone ?! Ale jak to tak? Wydawało mi się, że w K20D można regulować stopień odszumiania ???

pawelek-79, jest pełna regulacja "wyłącz" i 3 stopnie włączenia ale dla "wysokich ISO" (czyli chyba dla każdego ISO), a dla długich czasów "Auto" i "Włącz" :-/ nieciekawie. Spróbuje jeszcze w instrukcji przejrzeć ale raczej nic nie będzie chyba.

pwn  Dołączył: 21 Kwi 2008
Niestety - w 20D nie ma mozliwosci calkowitego wylaczenia odszumiania.

pwn, ale tylko dla czasów powyżej 0,3 sekundy :-P względem innych systemów to chyba i tak dobrze...

Skocz do: