Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
kredyt hipoteczny
Witam,

mam zamiar kupić 2 garaże o łącznej wartości ok 30 000zł i na ten cel zamierzam wziąć kredyt hipoteczny. Może macie doświadczenie w temacie brania takiego kredytu, jaki bank polecacie a jaki nie? Głownie chodzi mi o cenę kredytu i czas rozpatrzenia wniosku.

Pozdr

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
To się zmienia z tygodnia na tydzień. To że ktoś ma dobre doświadczenia sprzed miesiąca z bankiem A, nie znaczy, że obecnie bank A nie daje najgorszych warunków.

vesper napisał/a:
To się zmienia z tygodnia na tydzień. To że ktoś ma dobre doświadczenia sprzed miesiąca z bankiem A, nie znaczy, że obecnie bank A nie daje najgorszych warunków.

ale w przypadku gdy np. 4 ludzi na przestrzeni roku bedzie mialo z danym bankiem dobre doświadczenia chyba będzie bardziej korzystne niz w sytuacji gdy ten bank bedzie mi odradzany przez kilka osób.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Gavreel, no nie wiem, np takie Millenium - co z tego że 4 osoby dostały tam kredyt we frankach
- ludź A w styczniu
- ludź B w kwietniu
- ludź C w lipcu
- ludź D na początku października

skoro w tej chwili dostać tam taki kredyt to rzecz nieosiągalna ;-)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Niestety teraz w czasie kryzysu dużo się zmieniło w tej kwestii i nawet te polecane wcześniej banki teraz mogą już nie mieć dobrej renomy. Piszę to, bo przekonał się o tym na własnej skórze ktoś z bliskiej rodziny :-/

[ Dodano: 2008-12-12, 15:22 ]
opiszon, właśnie o to mi chodziło :-D

trzeba sobie uświadomić, że są banki, które dały dużo, o wiele za dużo kredytów, i mają ich w swoim portfelu więcej niż lokat

są też banki które kredytów udzieliły mało w porównaniu do zgromadzonych przez klientów pieniędzy - takie banki miały po prostu mniej atrakcyjne oprocentowanie,między innymi po to, aby chronić się przed skutkami takiego właśnie kryzysu jak w stanach

o ile te pierwsze (vide Millenium) nie są w tej chwili w stanie dawać kredytów, o tyle te drugie wciąż mogą (ale są mniej skore niż dotychczas, to wiadome)

oczywiście to zbyt proste wytłumaczenie, ale pokazuje w jasny sposób, dlaczego doświadczenia z dostępnością kredytów nabyte przez ostatni rok, wzięły w łeb

wszystko postawiło się dosłownie "na głowie" i dobre rady nie pomogą (pomimo tego, że są "zawsze w cenie") :-P

czyli lepiej na chybil trafil. Dzięki za rady

Gavreel, nie chodziło mi o to, że na chybił trafił, tylko o to że
Gavreel napisał/a:
4 ludzi na przestrzeni roku bedzie mialo z danym bankiem dobre doświadczenia chyba będzie bardziej korzystne niz w sytuacji gdy ten bank bedzie mi odradzany przez kilka osób.

powyższy punkt widzenia nie ma zastosowania w tej chwili

sytuacja zmienia się dynamicznie, i prawdopodobnie nawet porady od osoby które brały kredyt przed tygodniem, dwoma mogą nie pomóc (nie mówię że nie pomogą)

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Starałem się o kredyt w sierpniu/wrześniu, sprawy do końca nie doprowadziłem (postanowiłem szukać innej działki). Powiem tak: lepiej iść do pośrednika niż samemu gadać z bankiem, moi znajomi którzy wzięli kredyt to potwierdzają, ponoć pośrednik uzyska lepsze warunki niż osobiście, poza tym pomoże ci z dokumentami itd.
Sam etap przyznania kredytu trwa około miesiąca, a kwota 30,000 nie jest duża więc powinieneś uzyskać go bez problemu.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Brałem kredyt na działkę budowlaną w BGŻ dwa lata temu, byli akurat najlepsi dla mnie. Do tej pory mam wrażenie, że warto tam popytać.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Gavrael, opiszon słusznie mówi. W chwili obecnej po raz pierwszy od 1990r. polski rynek bankowy znalazł się w sytuacji, w której ma więcej środków zamrożonych w udzielonych kredytach niż depozytów. Skutkiem tego sytuacja w sektorze zmienia się bardzo dynamicznie, w najbliższych miesiącach będzie postępowała specjalizacja i rotacja dotychczasowych usług. Np. PKO BP w tej chwili jest najpewniejszym bankiem, z największym zasobem depozytu, podczas gdy królujące w pierwszym półroczu pod względem kredytów hipotecznych Millennium i Polbank odpadły z tego rynku zupełnie. Wśród kredytów inwestycyjnych zaczął się rozwijać Raiffeisen. A za miesiąc-dwa ta sytuacja może ulec ponownie radykalnej zmianie.

Jeśli chodzi o dostępność kredytów hipotecznych to najkorzystniej w ostatnim czasie wypadały Nordea, BOŚ. ING daje wciąż 100%, bez wkładu własnego. Ale rozmawiamy tu o innej sytuacji, chcesz 30 tysięcy, więc nie powienieneś mieć najmniejszego problemu. Na taką kwotę to może nawet franków Ci uzbierają :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wywaliłem post.

Charli1902, następnym razem lepiej będzie, gdy zamiast takiego postu podasz link do źródła, opisując tylko w skrócie, czego dotyczy ten link.

Drugą sprawą jest zupełny brak związku Twojego postu z tematem wątku.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
jedna rzecz - jakie bank ma spisane warunki dla klienta i czym neci potencjalnych szukajacych kredytu hipotecznego, a czym innym jest dostepnosc takiego kredytu na takich to a takich korzystnych warunkach w sytuacji w ktorej akurat jestesmy. Papier wszystko przyjmie.... Ale wez to drogi Kowalski dostan w tym banku. Powodzenia. Nie odpowiem gdzie najkorzystniejsze warunki, ale moze lepiej sie nastawic na myslenie typu - gdzie najbardziej prawdopodobne ze dostane w ogole.
Na chwile obecna - PKO BP - nie wiem czy jeszcze sprzedaja w CHFie, Invest Bank - tylko PLN, Pekao S.A. - tylko PLN, Getin/Dombank sie w ogole wycofal ze sprzedazy hipotecznej, przestaly sprzedawac - Millenium, Multi, Deutsche, Nordea, NyKredyt, Polbank, Santander. Przestaly to moze zbyt dobitne stwierdzenie, ale jesli odsetek osob ktore sa w stanie dostac kredyt hipoteczny jest na poziomie procentowym jednocyfrowym z dolu dziesiatki to mozna smialo powiedziec, ze przestaly udzielac.
Podpowiem to co sporej ilosci klientow mowie - sprobowac rozmawiac z bankiem w ktorym ma sie konto i gdzie jest przeplyw srodkow. Taki bank inaczej patrzy na taki wniosek - bo zna klienta, wie ze ma dochody, na konto cos wplywa, nie jest czlowiekiem z ulicy. To czesto przynosi efekt ktorego oczekujemy.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
nie ma to jak brać kredyt w czasie kryzysu ;)

Skocz do: