blastaman  Dołączył: 06 Sty 2009
Lightroom - dodawanie ramek i podpisu
Witam serdecznie,
Czy istnieje jakis plugin / łatwy sposób na dodanie ramki i podpisu w Adobe Lightroom ? Dokładnie chodzi mi o cos takiego, co można uzyskać w module Pezentacji w tymże programie ( ale wtedy przy eksporcie zostają czarne paski po bokach zdjęcia) .
Znam też Mogrify, ale wolalbym cos bardziej intuicyjnego i z podgądem na żywo .

Lowleck  Dołączył: 04 Gru 2008
Myśle, że wygodniejsza bedzie automatyzacja tego procesu w fotoszopie...

blastaman  Dołączył: 06 Sty 2009
Tak własnie robie, ale Ligtrooma używam do katalogowania zdjęć, wywoływania RAWów, eksportu na picasę ... generalnie jako podstawowy profram do obróbki :) Dziwię się, ze Adobe okroił Lightrooma z takich, wydawałoby się poststawowych funkcji .

Jaca  Dołączył: 20 Sty 2008
Jeśli chodzi Ci o coś takiego:

... to proponuję LR2/Mogrify

Można m.in. ramki różne dodać, definiujesz ile i jakiej grubości i w jakim kolorze i grubość niezależnie dla każdego boku. Łatwo się to definiuje i potem jako template sobie zapisujesz i wio! :)

Wojtek P  Dołączył: 19 Lip 2008
a może jeszcze odrobinę łopatologii jak to to zamontować w LR2 i potem obsługiwać (próbowałem i nic nie wyszło :-/ )

Jaca  Dołączył: 20 Sty 2008
Wojtek P napisał/a:
jak to to zamontować w LR2 i potem obsługiwać

Instalowałem już jakiś czas temu, postępowałem zgodnie z instrukcją na stronach projektu, krok po kroku i poszło za pierwszym razem. A ściągnąłeś i zainstalowałeś ImageMagick'a?

Wojtek P  Dołączył: 19 Lip 2008
ok już działa (ale bardzo długo eksportuje pliki po obróbce..)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
A czy z LR Mogrify miał może ktoś taki problem, że gdy wybiorę wyostrzanie Basic na 0.16 lub unsharp mask z parametrami - to cały eksport to jedynie całe czarne prostokąty?
Zastanawiam się, jaka to przyczyna. Gdy mam wyostrzanie wyłączone, to wszystko działa ok.

Skocz do: