piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
[Obiektyw] Luźna\opadająca pompka, naprawa Pentax-A 70-200
Witam
Czy ktoś wie jaką "śrubkę" trzeba wykręcić aby zrobić większy opór przy przesuwaniu się pompki w obiektywie Pentax-A f4 70-200. Aktualnie porusza się ona bez żadnego oporu, opada itp. Nie przeszkadza to zbytnio przy robieniu zdjęć jednak chciałbym ten mankament poprawić. Ale całkowicie nie wiem jak zabrać się za niego aby dostać się do jakiś prowadnic, słyszałem że trzeba dołożyć smaru jeżeli tak to jaki no i jak to zrobić

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Nawet pompka wyciągająca powietrze jest opatentowana i tak na prawdę, jakby użyć czegoś innego, to w USA już byłby powód do zaskarżenia na miliony, chociaż generalnie chodzi o to, aby uzyskać podciśnienie. Ale samemu można to zrobić na własne potrzeby, bo zasada działania jest genialnie prosta. :lol:

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Tego obiektywu nie znam ale... guma na pompce nie jest przyklejana - podważ i zsuń. Pod spodem powinieny być wkręty do rozkręcania obiektywu (może byc osłona zaklejona taśmą klejącą). u mnie były widoczne krzywki (odpowiednio ukształtowane podłużne otwory w tulei a w nich kołki platikowe przykręcane na wkręty) które zamieniają ruch uchwytu na odpowiedni ruch soczewek. w moim przypadku wystarczyło dokręcić wkręty na kołkach z tworzywa sztucznego by cut zwiększyły objętość a opór wzrósł na tyle że obiekty przestał opadać. Tych krzywek jest sporo - z kilku obiektywów które rozebrałem widze ze najczesciej sa 3 tuleje - sewnętrzna ma 2 krzywki pod kątem 45 stopni - one zmaieniają ruch posówisty na obrotowy liniowo a trzevia najbardziej wewnetrzna zamienia juz nielionowo ruch obrotowy na posuwisty układów soczewek. Regulacja dotyczyła krzywek pomiedzy dwoma zewnętrznymi pierścieniami (miały inne kołki)

piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
dokręcenie śrubek nic nie pomogło, no ale daruje sobie rozkręcanie go dalej, mi to w niczym nie przeszkadza a przy wprawie łapie się ostrość szybciej niż AF :D

Skocz do: