siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
PPL kilka pytań.
Czy w PPL mogę hurtem wywołać RAWy, np. mam w folderze X powiedzmy 50 fotek i chcę je wywołać razem z góry przyjętymi ustawieniami... idzie to zrobić :?:

I jeszcze takie ogólne, do jakiego formatu wywołujecie aby był optymalny do labu :?:

White_Horse  Dołączył: 26 Cze 2007
Jeżeli się nie myle (Sam tak robie, tylko że na automacie, ale z ręcznymi można spróbowac). W przeglądarce pentaxowej zaznaczasz fotki które chcesz wolac, klikasz drugi na myszy, wybierasz ppl (nazwy zdjęc będą na tej rozwijanej liście pod previewowym obrazkiem) - pstrykasz jakie chcesz ustawienia i klikasz save, zapisuje Ci jpegi o nazwach takich jak pliki rawowe.

|Dodane po krótkiej chwili|
Działa na 100%, sprawdziłem.

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
pytanie o PPL.

RAW z K100D podglądany np. w Irfan View ma rozdzielczość: 3008x2000 px, natomiast JPG zapisywany przez PLL ma rozdzielczość 3008x2008. Czemu? :shock:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
ifran obcina kilka pixeli z krawędzi ? coś kiedyś było na forum o tym ze niektóre programy tak działają ze pomijają parę lini na krawędziach - nie ma się czym przejmować.

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Thadeus napisał/a:
coś kiedyś było na forum o tym ze niektóre programy tak działają ze pomijają parę lini na krawędziach

Na przykład taki PPL :lol: - zdjęcia z Raw Therapee mam nieco większe niż z PPL.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a z UFraw jeszcze większte niż w RT :mrgreen: :lol: to chyba sprawa różnych algorytmów demozaikowania... a może RT i UFraw dodają sobie takie fikcyjne piksele (ramkę) zeby algorytm nie walił błędami (np gdy promień w algorytmie ma 3px a obrabiany jest skrajny piksel)? nie wiem :mrgreen: zgaduję :mrgreen: informatyk ze mnie marny...

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Pytanie odnośnie PDCU 4.11 (nie chciałem zakładać nowego tematu). Dałbym obciąć sobie paznokcie, że wersja 4 "pamiętała" obróbkę rawa. Nie zapisywałem niczego w pliku .ini. Ale w 4.11 już tak nie jest. Wszystko ustawione tak samo i po ponownym uruchomieniu programu, raw jest czysty :evil:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Widać zapisuje ustawienia w osobnych plikach.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
To i ja się popytam.
Ogólnie działam na wersji 3 i tam mam wsio w miarę opanowane.

Dziś miałem okazję popracować na 4 i za cholerę nie wiem jak obrobić kilka/naście/dziesiąt RAW jednocześnie np.: grupowa zmiana ekspozycji i WB.

W 3 po prostu zaznaczałem fotki w okienku exploraora i robiłem wrzut na PPL, podglądałem jedno zdjęcie i obrabiałem, przechodziłem na następne i widziałem efekty zmian dokonanych na poprzednim RAWie.

Jak to się robi w 4 bo Help nie za bardzo jest help :evil:

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Ja to robię tak:
- obrabiam sobie jedno wzorcowe zdjęcie
- wracam do widoku z miniaturami
- na wzorcowym zdjęci prawy klawiuch i Copy Parameters
- zaznaczam z Crtl zdjęcia, w które chcę wprowadzić parametry obróbki wzorca
- na dowolnym zaznaczonym zdjęciu prawy klawiuch i Paste Paramaters

Skocz do: