tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
CS5 vs. nikon capture nx2
Byłem dwa dni temu na kursie drukowania w akademii nikona, ale nie o nim stricte chce mówić. Przynieśliśmy swoje RAW-y z których mieliśmy drukować. Mielismy je wywołać w NX2 lub CS5 jak kto woli. Kolega otworzył RAW-a w CS5, wtedy podszedł do niego prowadzący i mówi ale aberracje i kolory niebardzo. -A jakim aparatem to robiłeś? -No D300. -A jaki obiektyw? 18-105 czy cos takiego nie pamiętam.
No prowadzący troche się zdziwił, mówi: Nie, no znam ten obiektyw on sie tak nie zachowuje.
Kolega otworzył więc to samo zdjecie w NX2 - zdjęcie super, zero aberracji i normalne kolory a nie jakies takie, no nie wiem w CS5 czerwony był jakis przesycony.
Prowadzący był zdziwiony, twierdzi ze zawsze powtarzał że Photoshop jest do kitu ale nie spotkał sie nigdy z tak skrajnym przykładem, z takim jaskrawymi różnicami. Sprawdzaliśmy czy ustawiania są na zero czy nic nie manipulował w fotkach.
Prowadzący twierdził, że on zawsze powtarza że dobrze zrobione zdjecie z dobrym światłem, prawidłową ekspozycją, nie wymaga żadnego photoshopa ale wszyscy się z niego śmieją. I dalej mówi że wiekszość fachowej prasy książek, fachowców lansuje taki mit, że każde zdjęcie wymaga photoshopa.
Jak się zdjęcie wywołuje w photoshopie i każde tak wygląda (mniej lub bardziej) jak w tym przykładzie powyżej, to faktycznie wymaga photoshopa. A ja nigdy nie uzywałem niczego innego, wiec nie mam porównania.
Ale mówię wam to był szok, ta aberracja, tu była, a tu nawet milimetra.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
imho to po prostu nx2 poprawia zdjęcia.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
tak samo jak można włączać korektę obiektywów w DCU4 - nic nowego

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tofik napisał/a:
Prowadzący był zdziwiony, twierdzi ze zawsze powtarzał że Photoshop jest do kitu ale nie spotkał sie nigdy z tak skrajnym przykładem, z takim jaskrawymi różnicami.

Fotoszop nie czai Picture Controls Nikona - czyli wewnetrznych profili aparatu - plus kilku innych rzeczy, np. danych powiazanych z kazdym obiektywem Nikkora sluzacym software'owemu usuwaniu abberacji . Jesli strzelisz RAW + JPEG, w Capture NX2 beda wygladaly tak samo, w Adobe RAW bedzie duzo bardziej szary i niefajny. Norma.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Tak ale photoshopa trzeba sobie ustawić pod model aparatu . Ja mam ustawioną CS4 kę pod D300s i D700 wtedy to zaczyna pracować . W przeciwnym razie w camera raw ziarno na wysokich czułościach no i wypuszcza czasem niedoświetlenia . Jednak taką rozpiętość tonów jaką można uzyskać z photoshopa 64 bitowego na W7 to to czego nie da rady zrobić żaden program Nikona . Ładne żółte kolorki pozorna rozdzielczość (wyostrza automatycznie krawędzie likwidując szczegóły na jednolitych kolorystycznie powierzchniach likwidacja ziarna) , jeszcze jedno photoshop ma większą rozpiętość tonów i jest dużo dużo szybszy od programów Nikonowskich . Już przez to przeszedłem czy programy Nikonowskie czy upgrade Photoshopa CS4(pozwala na pracę z D300s) wybrałem CS4 . Swoja drogą poziom szkoleń na kursach jest jaki jest skoro nauczyciel nie potrafi ustawić i przystosować programu pod aparat . CS5 jest jeszcze lepszy zwłaszcza camera raw 6 . jest to naprawdę narzędzie które potrafi odziarnić itd

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
Ja mam ustawioną CS4 kę pod D300s i D700 wtedy to zaczyna pracować
E tam, nie wierzę.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
tofik napisał/a:
Kolega otworzył RAW-a w CS5, wtedy podszedł do niego prowadzący i mówi ale aberracje i kolory niebardzo. -A jakim aparatem to robiłeś? -No D300. -A jaki obiektyw? 18-105 czy cos takiego nie pamiętam.

A Szop pokazał że król Nikoś jest nagi :-P
Cytat
Kolega otworzył więc to samo zdjecie w NX2 - zdjęcie super, zero aberracji i normalne kolory a nie jakies takie, no nie wiem w CS5 czerwony był jakis przesycony.

O braku kontroli nad czerwonym czytałem już jak wybierałem system ;-)
tofik napisał/a:
No prowadzący troche się zdziwił, mówi: Nie, no znam ten obiektyw on sie tak nie zachowuje.

tofik napisał/a:
Prowadzący był zdziwiony, twierdzi ze zawsze powtarzał że Photoshop jest do kitu ale nie spotkał sie nigdy z tak skrajnym przykładem, z takim jaskrawymi różnicami.

I wszystko jasne :mrgreen:
To że Pentax oddaje bardzo wiernie kolory również wiedziałem wybierając system.Jak do tej pory nie zdarzyło mi się żeby zdjęcia były przegięte w którąkolwiek stronę.
Cała prawda o sprzęcie wychodzi właśnie w programach niezależnych.Nie mam problemów ani w PS5 ani w Capture One ani innych których używałem.A soft Firmowy wiadomo że będzie używał sztuczek żeby zatuszować niedociągnięcia czy wręcz wady ;-)
pawel1967 napisał/a:
Ja mam ustawioną CS4 kę pod D300s i D700 wtedy to zaczyna pracować .

A ja 5-tki nie ustawiałem pod żadną puszkę i śmiga :-P

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
W CS4 ziarno chciało zabić już przy 800asa na D300s tak jakbym pracował K10 a po lekkim retuszu - ustawieniu i 2000 mu niestraszne . Kolorów ruszać nie muszę . W CS5 jest ponoć lepiej z zaziarnieniem . Po za tym 18-105 to nie jest obiektyw godny uwagi . Lepiej dopłacić i kupić 16-85 jest ostrzejszy i dystorsja nie powala na najszerszym ustawieniu . 16-85 można jedynie porównać jakością zdjęć do Zeissa z Soniaka (Zeiss na końcu odrobinę jaśniejszy) kosztuje też znośnie . Obiektyw był przewidziany do D300 jako zestaw , D90 do 18-105

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
To pochwalcie się proszę, jak ustawiacie kolory/profil w LR3 lub ACR6.1 dla Pentaxa. Ja już przetestowałem wszystkie "wywoływarki" RAW i moim zdaniem PDCU4 jest najlepszy jeśli chodzi o kolory i dynamikę obrazu. Odszumianie też jest na wysokim poziomie. A ostatnia wersja 4.21 naprawdę bardzo przyśpieszyła.
W LR zawsze kolory były dla mnie za ciepłe. Być może cierpię na wegetatywną niechęć do zdjęć w ocieplonej tonacji :mrgreen:

JanKowalska  Dołączył: 15 Sie 2010
darkduch napisał/a:
imho to po prostu nx2 poprawia zdjęcia.

nie, nie poprawia tylko nie zmienia tego co poprawił soft aparatu, nikon nie dzieli się informacjami o "dekodowaniu" ich raw (nef) stąd nie nikonowskie programy mają z tym problem... Prawdziwy raw z jakiegokolwiek aparatu zawsze będzie wyprany, "ładny" raw to to co zrobił soft aparatu (każdej marki)
Pozdrawiam i witam

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
JanKowalska napisał/a:
Prawdziwy raw z jakiegokolwiek aparatu zawsze będzie wyprany,
Tak jak wyprane jest to co fotografujesz :lol:

A poważnie to jest to mocno względne.

Co to jest RAW? - jakiś tam zbiór danych, które i tak bez profilu są nie istotne. Tak więc nie można powiedzieć że "RAW jest wyprany".

JanKowalska  Dołączył: 15 Sie 2010
nie myślałem o rawie jako o impulsie elektrycznym ;-) raczej o zobrazowanej już jego formie ale jeszcze bez poprawek upiększających.

Skocz do: