boberski  Dołączył: 18 Cze 2008
podwójna ekspozycja-- jak??
Chce trochę pokombinować z podwójna ekspozycja z użyciem lubitela a mój główny problem polega na tym ze muszę szybko to zrobić i nie mam czas na testy :-P

no ale do rzeczy
efekt ma być mniej więcej podobny jak tu

(robiłem to zdjęcie strasznie dawno i za chiny nie pamiętam jak naświetlałem)

tyle że jedna ekspozycja to będzie raczej ciemne muzealne wnętrze a na pierwszym planie będzie szkielet jakiegoś zwierzaka a druga to popiersie człowieka tak by na drugim planie było niebo ale przepalone co by chmur nie było widać ;-)

i tu pytania

co najpierw naświetlać to ciemne muzealne wnętrze czy portret??
tak by efekt przenikania człowieka i szkieletu wyszedł jak najwyraźniej

mam do tego neopana 400 i r09 wiec może jakieś kombinacje co by to ładnie ale niezbyt kontrastowa wyszło (bo i tak będę w ps majstrował potem z ta pracą :-P )

ktoś ma jakieś doświadczenia porady i inne??

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Tylko taką oczywistość napiszę.

Pamiętaj, ż jak robisz pierwsze naświetlenie, to bardzo ważne jest, że te obszary gdzie jest ciemno, posłużą Ci do wyeksponowania jasnych obszarów z drugiego naświetlenia. Przy tym dobrze by było, żeby te ciemne obszary były wraźnie ciemne (czasem warto niedoświetlić) a w kolejnym naświetleniu dobrze by było na odwrót. Czyli to cobyło istotne na pierwszej klatce, aby pozostało widoczne, to na drugim naświetlaniu powinna być w tym miejscu ciemność, wówczas nie wpłynie na pierwszą ekspozycję.

Ja mam ułatwione zadanie, bo LX3 ma wielokrotną ekspozycję (podwójna lub potrójna) można łatwo się nauczyć na czym to polega i jakie efekty się uzyska. Ciekawy przykład, to zdjęcie obecne na blogu:
http://adamkorzeniewski.c...p?showimage=294

Tutaj naświetlałem trzykrotnie czarną lampkę z oświetloną przez nią ścianą. Jak widać czarne wnętrze "największej" lampki posłużyło jako tło do nieco mniejszej, a ta nieco mniejsza jako tło dla najmnieszej... zdjęcie wyszło jak wyszło bo lampka była całkiem czarna, teraz zauważ że prawie niewidoczne są czarne ramiona lampki na tle jasnej ściany.

Trochę może skomplikowanie to opisałem, ale dla już całkowitego zrozumienia:

Jak chcesz zrobić zdjęcie łąki z pięknym niebem, a dynamika na to nie pozwala to zasłaniasz czarnym kartonikiem niebo, naświetasz dobrze łąkę, w kolejnej ekspozycji zasłaniasz łąkę i naświetlasz dobrze niebo. To oczywiste i te analogie trzeba stosować w każdym innym użyciu multiekspozycji.

Twój przypadek wygląda na dość prosty i ciekawy. Powinieneś użyć lampy, nawet wbudowanej, w muzeum, żeby oświetlić mocno szkielet, a żeby wnętrze zostało całkiem czarne (polecam najkrótszy czas synchronicacji). I tak oto masz tło czarne z jasnym szkieletem. Drugie zdjęcie, to powinna być kobieta, ubrana koniecznie na ciemno (żeby stworzyć tło dla widocznego szkieletu) w jasnym otoczeniu (które wypełni czernie muzeum).. z takiego połączenia powinno Ci wyjść zdjęcie jakiego oczekujesz. Co do kolejności, według mnie nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

[ Dodano: 2009-02-10, 14:33 ]
No dobra to tak na szybko zaprzęgnąłem LX3 by zrobić małego tutriala jak ja to widzę, więc:

Twoje zdjęcie szkieletu z muzeum w czarnym otoczeniu:

Twoje zdjęcie kobiety ubranej na ciemno na jasnym tle:

Multiekspozycja, czyli to co Ci wyjdzie jak zrobisz zdjęcia jedno na drugim:

Jak mówiłem. Ciemne ubranie kobiety pięknie przyjmie jasny szkielet. Natomiast ciemne tło z muzeum dobrze zaadoptuje jasne tło, otoczenie kobiety.. wyjdzie, jakby faktycznie tylko szkielet był naświetlony na zdjęciu kobiety.. ważne tu jest oczywićie maksymalnie czarne otoczenie szkietu i stopień jasności szkieletu. Ostatnim kluczowym czynnikiem jest jak ciemne będzie ubranie kobiety.

DAGIO :-B :-B :-B

trochę mi to naświetliło sprawę:P problem w tym będzie ze nie mam jak połączyć dostępnych mi lamp z lubitelem :(

ktos ma jeszcze jakieś sugestie??

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dagio napisał/a:
Twoje zdjęcie szkieletu z muzeum w czarnym otoczeniu:

Dagio, malujesz paznokcie na różowo? :shock:

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
alkos nie, mocno ściskam łyżkę do butów i krążenie kiepskie, zawsze zimne paluchy

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
Lubitel chyba ma stopke/gniazdo synchronizacyjne?Czy to kwestia lamp?

no to się pochwale wyszło coś takiego

dzięki za pomoc Dagio :-B

Skocz do: