gonia65  Dołączyła: 06 Sie 2008
Dym
Witam w tym dziale pierwszy raz. Ponieważ mam problem z Psem, myślę, że uda mi się tu uzyskać informacje i rady. Mianowicie chciałabym sie dowiedzieć od bardziej doświadczonych PSowców, w jaki sposób uzyskać takie efekty jak na tych zdjęciach.
http://www.flickr.com/pho...n/pool-artsmoke
Niestety moja znajomość PSa mnie ogranicza, dlatego myślę , że tu znajdzie się ktoś, kto będzie potrafił mi pomóc. i jeszcze wyjaśnić , jak krowie na rowie, łopatologicznie krok, po kroku. Tak jak blondynce... :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Tak, włąsnie tam mi się to spodobało i moje pierwsze nieudolne próby tam są. Ale to nie jest to, co chciałabym uzyskać.
I szukam pomocy gdzie się da, w jaki sposób się to obrabia by efekty były takie jak w tych linkach :cry:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Musisz dodać warstwę gradientową i wybrać taki wzór jaki ci się podoba. A potem zmniejszyć krycie warstwy do ok. 25% i na koniec spłaszczyć obraz.

Wydaje mi się, że już tej opcji próbowałam ,ale nie jestem pewna. w domu spróbuję. Dzięki

Tutaj to nie wygląda najlepiej bo rzeczywiste barwy obrazka nie są tak jednorodne jak rzeczywiste barwy płomienia. Ale sposób jest ten sam.

No tak, ale tu jest całość zdjęcia pokryta, a ja muszę pokolorować tylko dym :cry:
Chyba ,że jest na to sposób. I chyba tego nie próbowałam, bo nie taki efekt mi wychodził.
W PSie jestem cieniutka, dopiero się uczę, więc ... :-(

Mi wyszło coś takiego:

To proste. Wciskasz Cntr+I (duże i) i maska z gradientem powinna ci się zamienić z białej na czarną. Wtedy bierzesz gumkę i gumujesz na masce z gradientem miejsca w których nie chcesz żeby było widać tęczy...

Aaa, spróbuję w domu. Dzięki
Wyżej sa efekty moich wypocin PSowych :-(

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
gonia65 napisał/a:
No tak, ale tu jest całość zdjęcia pokryta, a ja muszę pokolorować tylko dym :cry:

No przeciez czern sie nie pokoloruje przy odpowiednim sposobie mieszania - np. overlay ... ;-)

alkos napisał/a:
No przeciez czern sie nie pokoloruje przy odpowiednim sposobie mieszania - np. overlay ... ;-)

tyz prowda :mrgreen:

Nie znasz moich możliwości... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-P

[ Dodano: 2009-01-13, 11:21 ]
Jak się nie uda, dalej będę Wam zawracać d* głowę :mrgreen:

A co z białym, tez się nie pokoloruje :-P :-P :-P

Wersja oryginalna

Wersja przerobiona. Dodana warstwa gradientowa, krycie na 100% (można zmniejszyć, efekt będzie delikatniejszy), mieszanie warstw metodą: Nakładka.

Musi wyjść...

Noo, to jest to, o co mi chodziło! :lol:
A co z białym tłem?
W pracy nie mam Psa, ale jak wrócę do domu to zaraz usiąde do kompa. O do diabła, ksiądz po kolędzie łazi, ale może zdążę przed.
Jak coś mi nie będzie szło, to będę pytała dalej. Ok?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
gonia65 napisał/a:
A co z białym tłem?

Nie powinno sie pokolorowac w trybie nakladka/overlay. O ile jest biale ofkors, a nie np. bezowe ;-)

Ha, ha, ha.... Ja je odwracam z czarnego przez ctrl+i. Nie wiem czy wyjdzie idealnie białe.

Prawda alkos, na białym tle też nie widać kolorowych smug... Pozdrawiam!

Ooo, dzięki...Kolory już są, teraz brakuje mi tej "szklistości", Jeśli wiesz o co mi chodzi
Wiem, że może to zależeć od zdjęcia, ale chociaż, chciałabym wiedzieć jak to zrobić? :-(

gonia65 napisał/a:
Kolory już są, teraz brakuje mi tej "szklistości" Wiem, że może to zależeć od zdjęcia, ale chociaż, chciałabym wiedzieć jak to zrobić? :-(

Szklistości brak, bo w twoim oryginale na którym pracowałem też było brak "szklistości". Jeżeli oryginał byłby "szklisty", przeróbka też zachowałaby "szklistość"... Jeżeli zależy ci na "szklistości" baw się kontrastem, nasyceniem i wyostrzeniem. A przy robieniu zdjęcia traf dobrze z punktem ostrości i ustaw szybszą migawkę P.S. I podpalaj coś wilgotnego, to i dym będzie gęstszy lepszy w konsystencji. Do boju :lol:

Z tą ostrością to walczyłam i nie wyszło jak chciałam, ale kolejna próba i postaram się to zrobić ostro, a o wilgotnym nie pomyślałam. Palę kadzidełka, bo fajnie dymią i długo, spróbuję je trochę zwilżyć, rzeczywiście to dobry pomysł.

Jeszcze jakbyś mógł mi w punktach , po kolei napisać to wszystko, łącznie z tym jak uzyskać białe tło, byłabym wdzięczna :-D Wiesz, to dla blondynki.

[ Dodano: 2009-01-13, 15:51 ]
Benek, jesteś mistrzem. Twoim sposobem udało mi się przerobić dymek tak jak chciałam. Wszystko jest ok gdy mam czarne tło. Z białym już gorzej, bo przy intensywnym kolorze gradientu na tle zostają mi smugi i nie wiem jak sie ich pozbyć, by tło było całkiem białe.
Jeśli możesz, to podpowiedz:)

Skocz do: