matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Bajery z kamery / nasze marzenia
Aparaty cyfrowe wyposażane są w coraz dziwniejsze funkcje i funkcjonalności, które są bardziej lub mniej potrzebne. Mamy więc ciche autofokusy, stablizacje matrycy, abstrakcyjnie wysokie czułości matryc, kręcenie filmów. Pojawiają się moduły geolokacji, w zasadzie w ograniczonym (póki co) zakresie są już zaimplementowane w aparatach programy obróbki zdjęć, a pewnie wkrótce coraz bardziej rozbudowane takie programy będą.
No i mnie zastanawia, w co jeszcze można by uzbroić aparat. Na razie przychodzi mi na myśl:
- wi-fi (wraz z jakąś aplikacją od internetu), żeby od razu można było zdjęcie w świat wysłać (ewentualnie chyba mógłby być to moduł niebieskiego zęba, żeby aparat skomunikować z komórką, ale wifi chyba lepsze);
- aktywny moduł zmiany punktu ostrości / głębi ostrości - taki bajer, żeby po zrobieniu zdjęcia sobie ustawić, na którym planie ma być ostrość;

Jeszcze jakieś pomysły? Tylko o chodzi o bajery przydatne jakoś w fotografii, a nie żeby np. było radio w aparacie.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
matb napisał/a:
- wi-fi (wraz z jakąś aplikacją od internetu), żeby od razu można było zdjęcie w świat wysłać (ewentualnie chyba mógłby być to moduł niebieskiego zęba, żeby aparat skomunikować z komórką, ale wifi chyba lepsze);

Już są. I to od jakiegoś czasu. Nawet jest karta pamięci SD - WiFi, która zamieni każdy aparat na karty SD na aparat z WiFi (mocno ograniczona użyteczność - tylko do przesyłania danych.
http://www.fotografuj.pl/...rnetowa/id/2677

matb napisał/a:
- aktywny moduł zmiany punktu ostrości / głębi ostrości - taki bajer, żeby po zrobieniu zdjęcia sobie ustawić, na którym planie ma być ostrość;

W bardziej zaawansowanych lustrzankach to jest. Oznaczone jest A-DEPT (chyba wszystkie firmy używają tego skrótu). Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem o co ci chodzi.

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Otwieracz do kapsli ! :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
W bardziej zaawansowanych lustrzankach to jest. Oznaczone jest A-DEPT (chyba wszystkie firmy używają tego skrótu). Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem o co ci chodzi.
raczej nie

Ach, już wiem o co chodzi. Jest taki moduł jak masz kompakta Canona. W CHDK znajdziesz - focus bracketing się nazywa i jest to wygodniejsze i szybsze niż robienie tego ręcznie. Inaczej tego nie widzę, bo trzeba by było robić zdjęcie trójwymiarowe, żeby program do obróbki wiedział co jest bliżej co dalej. Chociaż przypominam sobie jakieś pogłoski w necie o takim aparacie, co robi zdjęcie, a potem wybiera się głębie ostrości. Ale to chyba jakiś akademicki projekt.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Cytat
Jeszcze jakieś pomysły? Tylko o chodzi o bajery przydatne jakoś w fotografii, a nie żeby np. było radio w aparacie.
A to jakieś pobożne życzenie , raczej pytanie do marketingowców i szturmowców od reklamy , znając realia prędzej zrobią radio niż coś przydatnego, najlepiej jakby skupili się na poprawie tego co już jest .Ale czy oni robią badania rynku w tym celu.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
mirqus napisał/a:
Otwieracz do kapsli ! :-P

Ja ostatnio otworzyłem gripem :evilsmile:
W gripie do k200 jest taka śruba do przykręcania i wycięcie, co by można za nią złapać. Wkładamy kapsel pomiędzy to nacięcie a śrubę, pssyt i gotowe 8-)

Ps. Kapsel musi być dość lekko osadzony, bo ta śruba wystaje tylko o jakiś 1 mm. z tyskim działało :-D

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Płytka od statywu (sherpa 600R) lepsza... ;-) :mrgreen:

...po co sprzęt niszczyć? Grip/aparat to jak by nie patrzeć z wierzchu plastik - a płytka to alu albo magnez (chyba).

zaroowka, ja w goldphoto mam porządną stal :mrgreen:
(przynajmniej wydaje się być stalą ze względu na ciężar)

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Właśnie - na alu trochę za ciężkie... Może i stal. Co nie zmienia faktu, że piwo da się otworzyć.

BTW. A otwierał ktoś piwo gazetą? :mrgreen:

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
zaroowka napisał/a:
BTW. A otwierał ktoś piwo gazetą?

Tak. I laptopem. I kartą pamięci MMS. I Zenitem. :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
thrackan napisał/a:
I kartą pamięci MMS

To chyba piwo w puszce... :shock:

Johanson  Dołączył: 28 Cze 2008
jakie jeszcze ciekawe funkcje w body?
Jeżeli jest kręcenie filmów, to nie może się obyć bez odtwarzacza mp3

Pomyślcie...kiedy robimy zdjęcia, do uszu dobywa się błogi dźwięk naszej ulubionej muzyki, do tego w formacie stereo
dzisiaj nas to śmieszy, ale w przyszłości wszystko jest możliwe. Stawiam, że funkcja ta znajdzie się już w następcy D90 :mrgreen:

alkos napisał/a:
To chyba piwo w puszce... :shock:

Ni, normalnie butelkowane. BTW, tę kartę (MMS Pro 4GB) znalazłem na przystanku autobusowym. Wyglądała na zmasakrowaną. Poszedłem do labu, żeby na odpowiednim czytniku sprawdzić czy da się zidentyfikować właściciela. Niestety karta nie dała się odczytać. Bawiłem się nią w domu żałując, że nie dana mi była szansa na odnalezienie pięknej niewiasty, która straciła kartę ze zdjęciami życia... (marzyciel :roll: ) I tak siedząc z butelką w jednej łapie i kartą w drugiej... samo się stało ;-) Ale, ale - dałem jeszcze rzutem na taśmę kumplowi używającemu PSP i na tymże sprzęcie karta odpaliła. Niestety była wypełniona mp3 Stachurskiego i spiraconymi grami na PSP. Żadnej możliwości dotarcia do właściciela. Chociaż po zbadaniu zawartości to może i lepiej... :roll:

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Wbudowana sztuczna inteligencja, analizująca motyw w kadrze pod względem estetycznym.
Jeśli stwierdzi, że kadr jest miałki, pozbawiony wyrazu, wprost grafomański, spust zostaje zablokowany, a właściciel, wizualnie i głosowo, pouczony o konieczności rozwinięcia swych zdolności percepcyjnych.

Wyobrażacie sobie te wpisy na forach ?
- Psiakrew !! Pół roku temu kupiłem aparat, i do tej pory nie mogę zrobić choć jednego zdjęcia!!

Mirqus, jak inteligencja, choćby i sztuczna, to może da się zagrozić? Albo upić? :P

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
Re: Bajery z kamery
matb napisał/a:
- aktywny moduł zmiany punktu ostrości / głębi ostrości - taki bajer, żeby po zrobieniu zdjęcia sobie ustawić, na którym planie ma być ostrość; .

Już coś testują.... był nawet filmik gdzies podawany na Forum.....
Obiektyw jest zrobiony z około 9 obiektywow ustawionych pod roznym kątem..... i w komputerze juz sobie mozemy wybierac co ma byc ostre a co nie... : ) było było

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Jakby takie całe CHDK zaadaptowali, to by i kalendarz był, i gierki Mastermind, Reversi i inne ficzery z CHDK :>

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
mirqus napisał/a:
Psiakrew !! Pół roku temu kupiłem aparat, i do tej pory nie mogę zrobić choć jednego zdjęcia!!
:evilsmile:

nie zdziwię się, jeśli niedługo lustro bedzie miało w sobie telefon komórkowy

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
thrackan napisał/a:
Mirqus, jak inteligencja, choćby i sztuczna, to może da się zagrozić? Albo upić? :P

przekupić nowym szkłem ;)

p.s. ja bym się nie obraził za ten otwieracz ;)

Skocz do: