dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jaki papier do drukarki udajacy baryt?
Hej,

Po wielu eksperymentach z drukarkami (Canon iP4600 i HP Deskjet 5940) i papierami (Canon, HP, Agfa, Epson) doszedlem do generalnego wniosku - druk zdjec bez profilu ICC do papieru, to zbyt duza loteria oraz strata czasu i kasy. Z tego powodu dalsze eksperymenty ograniczam do papierow tych producentow, ktorzy udostepniaja profile do moich drukarek.

Aktualnie szukam czegos najbardziej zblizonego do barytu, z jakas satynowa powierzchnia - cos pomiedzy pol matem a glossem. Ktory papier Ilforda spelnia te warunki? Czy znacie innych producentow, ktorzy udostepniaja profile do swoich papierow?

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Tetenal Fine Art Carton 308, Hahnemuehle Photo Rag Baryta 315 gsm, Harman Ilford Papier barytowy Professional Inkjet Matt FB Mp,

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Innova FibaPrint Ultra Smooth Gloss 285g/m2

Jakbys wylicytowal odbitke to bys doswiadczyl go organoleptycznie :-P

Jak nie, moge ci znalezc i wyslac jakiegos sampla.

alkos,
oyo555 napisał/a:
Tetenal Fine Art Carton 308, Hahnemuehle Photo Rag Baryta 315 gsm,

Brak profilow do iP4600.

oyo555 napisał/a:
Harman Ilford Papier barytowy Professional Inkjet Matt FB Mp

Do tego jest profil do iP4000, moglbym zaryzykowac.

alkos napisał/a:
Innova FibaPrint Ultra Smooth Gloss 285g/m2

Tez nie ma profilu do moich drukarek :-/

dan napisał/a:
Tez nie ma profilu do moich drukarek

sprawdzales na stronie producenta?

Aha - jesli myslisz o druku bw, odpusc sobie profile. A do koloru mozesz sobie zrobic wysylkowo za jakies grosze :-)

alkos napisał/a:
sprawdzales na stronie producenta?

Tak

alkos napisał/a:
Aha - jesli myslisz o druku bw, odpusc sobie profile

Do tego mam HP-ka, z tzw. szarym wkladem (szary, jasnoszary, czarny) - wlasnie do mnie jedzie ten wklad :-> A poza tym w sobote bede mial instruktaz z robienia odbitek BW pod powiekszalnikiem :-D

alkos napisał/a:
A do koloru mozesz sobie zrobic wysylkowo za jakies grosze

O tym nie wiedzialem! Znasz jakas sprawdzona firme?

Polecałbym tych, ale sa nieco drodzy w profilowaniu. Za to cutomer service to czysta przyjemnosc - najlepsza obsluga jakiej kiedykolwiej doswiadczylem, pisalem o tym juz gdzies na forum. Papiery maja tanie - tam właśnie kupuję.

Napisz do nich maila, moze dadza ci rabacik jak kupisz u nich papier :-)

http://www.squidtechnolog...tomprofiles.htm

Drogawo. Sprawdze najpierw papier Ilforda GALERIE Smooth Fine Art Paper, do ktorego moge sciagnac profil bez problemu :-)

Cytat
Drogawo

Owszem, ale dobrze. Ale widzialem tez gdzies za zlotowki...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
http://www.coloer.pl/ - oni robią profile ale tam kosztuje 150 + VAT

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ile trzeba zmarnować arkuszy, zeby dobrze wydrukować takie foto (mam na myśli jakąś niepowtarzalność druku, błędy przy transmisji, no nie wiem, wszystko poza odpowiednim przygotowaniem pliku)? Tzn dobranie profili też należy wliczyć, bo eksperymenty kosztują.

Na ile arkuszy A4 starczają wkłady do druku BW? Tzn. ile 'tuszu' kosztuje wydruk A4 przy założeniu zaczernienia gdzieś tak 60%.
Chcę zrobić sobie orientacyjne porównanie z kosztami powiększania w normalnym, ciemny pomieszczeniu, a nie przed świecącym monitorem :-)

tref napisał/a:
Ile trzeba zmarnować arkuszy, zeby dobrze wydrukować takie foto (mam na myśli jakąś niepowtarzalność druku, błędy przy transmisji, no nie wiem, wszystko poza odpowiednim przygotowaniem pliku)? Tzn dobranie profili też należy wliczyć, bo eksperymenty kosztują.

Jesli nie masz profilu dla swojej drukarki pod konkretny papier, to eksperymenty moga w ogole sie nie udac a mieszanie suwakami kolorow/kontrastu/saturacji moze nie pomoc w osiagnieciu zadowalajacych efektow. Niepowtarzalnosc druku jest prawdopodobnie pomijalna, jesli proby przeprowadzasz w krotkim okresie czasu. Bledow transmisji nie zaobserwowalem. Z drukarka Canona na papierze Canona wydruki wychodza lepiej niz dobrze, to samo z drukarka HP i papierem HP. Problemy zaczynaja sie przy kombinowaniu ;-)

tref napisał/a:
Na ile arkuszy A4 starczają wkłady do druku BW?

To zalezy o jaka drukarke pytasz. Wklad HP 100 wg producenta starcza na jakies 80 wydrukow 10x15 czyli teoretycznie na 40 A4. W praktyce pewnie jest to jakies 30 szt. Kosztuje 50zl. Najtansza nowa drukarka z jego obsluga to 170zl na gieldzie pod Stodola. Nastepny w kolejnosci cenowej system pozwalajacy na druk BW-only, to pewnie jakis uzywany Epson plus tusze z InkSupply. Pozniej jest juz duzo drozej.

Aha - pamietaj, ze A4 ma troszke inne proporcje niz 20x30 - zeby zmiescic na A4 skan z 36x24, zdjecie trzeba konkretnie skadrowac albo puscic z bialymi paskami..

piotrd  Dołączył: 27 Sty 2009
dan napisał/a:
Czy znacie innych producentow, ktorzy udostepniaja profile do swoich papierow?

Widziałem, że jest promocja papieru PERMAJET.

http://www.cyfrowaciemnia...kalibracja.html

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
powiedzcie mi jak to jest z tymi profilami.
1. pytanie techniczne: profil to dopasowanie:
a - drukarka, papier, tusz
b - papier, tusz

2. formalne - czy takie profile można sobie po prostu udostępniać czy tu też mamy prawa autorskie i inne duperele?

Mysle czy moze by stworzyc jakas mini baze danych profili typu: drukarka, papier, tusz, w ten sposob można by ułatwić ludziom życie, tylko czy coś takiego będzie legalne?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dan napisał/a:
Z drukarka Canona na papierze Canona wydruki wychodza lepiej niz dobrze, to samo z drukarka HP i papierem HP. Problemy zaczynaja sie przy kombinowaniu

Kurna, a właśnie kupiłem papier HP do Canona :-/

rychu napisał/a:
właśnie kupiłem papier HP

Jaki?

rntr  Dołączył: 06 Gru 2007
dan napisał/a:
Wklad HP 100 wg producenta starcza na jakies 80 wydrukow 10x15 czyli teoretycznie na 40 A4

Wg mnie to chyba raczej na 20 A4.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dan napisał/a:
Jaki?

HP Premium Plus Photo - 280g - A4 (C6832A)
połysk i jakość *****
HP Premium Photo Paper - 240g - A6 (Q1991A)
połysk i jakość ****

mój Posty: 888

rychu napisał/a:
HP Premium Plus Photo - 280g - A4 (C6832A)

Taki mam. Zrobilem na nim test (zmniejszone zdjecie wydrukowane na tym samym arkuszu z roznymi ustawieniami sterownika drukarki). Najlepiej bylo przy wybraniu opcji "Other photo paper" Ale HP-ek 5940 na tym papierze wydrukowal to zdjecie duzo lepiej.

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
trza by jednak zdecydować się na jeden papierek, poświęcić 100 i zrobić profil,
ja chyba pojde w strone tych papierów PERMAJET, kupię sobie ich pare kartonów ale dopiero jak już będę miał zainstalowany CFS z tuszami Lysona, bo poki co na oryginalny tusz to nie ma sensu robić profilu

Skocz do: