xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Nie mam dobrego monitora
Witam,

z braku miejsca w domu i zagrodzie oraz ze względów finansowych zmuszony jestem do pracy na laptopie. Jak wiadomo, laptopy posiadają matryce TN, więc do obróbki zdjęć teoretycznie są niezdatne. Chciałbym, aby w tym wątku dobrzy ludzie podtrzymali mnie na duchu i napisali, że nie wszystko stracone, jeśli chodzi o kolorowe zdjęcia. Problem ten dla mnie leży w kilku obszarach, wyliczę:
- nie wiem, czy jest sens kupować limiteda lub gwiazdkę, skoro nie zobaczę tych lepszych kolorów na monitorze.
- nie wiem, czy jest sens obrabiać RAWy dla kolorowych zdjeć - efekt końcowy u innych może być zupełnie odmienny (banding, schody w gradientach, gryzące zestawienia kolorystyczne).
- nie wiem czy jest sens robić na kolorowym filme i skanować go samodzielnie, powód jak dla RAW

Z drugiej strony:
- mogę robić kolorowe JPG z puszki cyfrowej i ograniczać się tylko do minimalnej ingerencji (auto-levels, kontrast, jasność).
- oglądając galerie internetowe mimo wszystko widzę pięknie kolorystycznie zdjęcia - może da się to uzyskać samym oświetleniem i obiektywem bez obróbki post factum...

Ostatecznie mogę robić zdjecia tylko cz-b., też się "wyżyję", ale mimo wszystko prosiłbym o uwagi w temacie koloru...

Przykład "ładnych kolorków":

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Da się nawet na lapku - ja tak robię.
A fotki najlepiej odbijać na papier.
Zainwestuj w kalibrator do monitora - na lapkach właśnie widać dużą różnicę.

Co do twojego przykładu - to trochę blade.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
JackDeJack, i co - Twoje kolory są dobre, a xroga niedobre?
Bo nie rozumiem....

Nie mówię że są złe, tylko jak dla mnie blade. Trochę zbalansowałem dominującą czerwień, oczoj.... zielenią ;-)

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Re: Nie mam dobrego monitora
Przesadzasz z tym monitorem.
xrog napisał/a:

- nie wiem, czy jest sens kupować limiteda lub gwiazdkę, skoro nie zobaczę tych lepszych kolorów na monitorze.

Zobaczysz, i pare innch fajnych 'roznic' tez.
xrog napisał/a:

- nie wiem, czy jest sens obrabiać RAWy dla kolorowych zdjeć - efekt końcowy u innych może być zupełnie odmienny (banding, schody w gradientach, gryzące zestawienia kolorystyczne).

Za duzo czasu spedziles na ty forum. Poza tym, to Twoje zdiecia powinny byc głównie dla Ciebie i ew. bliskich.

JackdeJack troche za zielono :-P

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
JackDeJack, woli zielone :-D

JackDeJack, w Twojej wersji ja widzę chemiczną zieleń jak z trutki na szczury, sorry za porównanie, sprawdzę jeszcze w domu . BTW to nie jest zdjęcie mojego autorstwa.

Kalibrowanie matrycy TN jest chyba mało sensowne, tylko część kolorów będzie poprawna (8-bitowy LookUp Table). Jak będę obrabiał te pozostałe kolory to u innych będzie kaszana...

[ Dodano: 2009-01-20, 16:35 ]
Matey3000 napisał/a:
Przesadzasz z tym monitorem.

Poza tym, to Twoje zdiecia powinny byc głównie dla Ciebie i ew. bliskich.

Ale np. chcę pokazywac je w internecie i nie chciałbym by dobre kolorystycznie zdjęcia kończyły źle z powodu obróbki na laptopie...

W takim razie powinieneś skalibrowac monitory wszystkim swoim odbiorcom. :-)

xrog, to tak na szybko było bo na fotce brak zieleni całkowity - teraz tak wiosennie bardziej jest :-P

Co do kalibracji lapka to poznasz sens jak zobaczysz co widać przed a co po kalibracji - ja zobaczyłem.
To co było u mnie zimne zrobiło się ciepłe a to co było ciepłe okazało się przewalone i 1500 RAWów do porawki :evil:

Nie wiem ile bitów na kolor ma kasetka ale mnie to wali. Ty chyba też się nie powinieneś przejmować bitami, bo lepiej mieć skalibrowany na ile się da monitor lapka niż wcale - uwierz mi widać różnicę.

Matey3000 napisał/a:
W takim razie powinieneś skalibrowac monitory wszystkim swoim odbiorcom. :-)

Argument niby silny, ale weź pod uwagę, że ja chcę obrabiać zdjęcia, modyfikować kolory wg własnej wizji i gustu. Jeśli u mnie na monitorze wyjdzie, że biel jest biała, a gdzie indziej widać, że wpada w lila-róż, no to coś jest bardzo nie tak i to raczej u mnie...

'szara karta' itp. jest tania, IMHO wystarczy. Kalibrator to 300-400 pln.
Wybiez sie z lapkiem do jakiegos laba. Poza godz. szczytu i spytaj, moze Ci skalibruja.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
myślę, że przesadzasz trochę - nie trzeba super profesjonalnego monitora, żeby mieć ładne kolory. myślę, że matryce w lapkach nie są takie złe. fakt, że miałem rozbieżność między lapkiem w pracy a crt w domu, ale wystarczyło ustawić crt w domu "na oko" porównując z próbnikiem kolorów wydrukowanym na dobrej drukarce (laser kolor).

znam kilku antysprzętowych ludzi, którzy na kiepskich aparatach i starych monitorach robią świetne zdjęcia i pod względem kadrów i pod względem kolorów.

a najlepiej to i tak w labie na papier naświetlić (czy tam wydrukować, nie wiem jak oni to robią) i oglądać

Matey3000 - coś w tym jest.
Ja używam "szarej karty" własnego pędu/pomiaru i podczas obróbki kolorów praktycznie nie dotykam.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
xrog, w pracy siedzę na taniutkiej panoramie 19cali LG na matrycy TN. Jedyne co przestawiłem w monitorze to kontrast/jasność. IMO jakość jest naprawdę OK, zwłaszcza w przypadku obróbki na własny użytek - sam zastanawiam się nad wymianą crt na taką panoramę. Jedyny poważny minus to kąty widzenia góra-dół.

Sprawdź ustawienia kontrastu we właściwościach grafiki (w lapkach często ustawiony za wysoko) oraz sprawdź temperaturę kolorów - u mnie w lapku nie było skali typu 6500K 9500K więc wyregulowałem na czuja suwakami RGB porównując kolory z crt :-) . IMO lepiej tak wyregulować niż ufać WB w aparacie :).

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
PiotruśP napisał/a:
Jedyny poważny minus to kąty widzenia góra-dół.

mnie rozwala w LCD zmiana kontrastu i jasności przy pochylaniu góra/dół

Nie wiem jak Wy, ale czasem zadziwiają mnie wyniki Raw Challenge, i z tego powodu myślę, że nie tylko ja mam problem.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
xrog napisał/a:
Nie wiem jak Wy, ale czasem zadziwiają mnie wyniki Raw Challenge, i z tego powodu myślę, że nie tylko ja mam problem.

Ehe. Dlatego zainwestuj w najtańszy kalibrator (do 300 zł) a baaardzo się zdziwisz. Ja zainwestowałem i bardzo się zdziwiłem :mrgreen:

Kolorki na tym zdjęciu z liśćmi zupełnie OK. To drugie faktycznie za zielone jak na mój gust.

Nie masz na monitor a chcesz kupować gwiazdki? Może najpierw monitor potem reszta :lol:

W RAW-ie warto robić fotki, bo w razie czego zawsze możesz zdjęcie poprawić (temperatura, ekspozycja, kontrast). Oczywiście nie ma sensu fotografować w RAW-ie 145 zdjęć na urodzinach cioci Wioletty, ale rzeczy nad którymi chcesz popracować - warto pstrykać w RAW-ie.

Benek napisał/a:

Nie masz na monitor a chcesz kupować gwiazdki? Może najpierw monitor potem reszta :lol:

Dzięki za pomocne rady, niestety, póki co nie mam warunków na urządzanie komputerowego stanowiska pracy, co napisałem w pierszym poście tego wątku...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Benek napisał/a:
Dlatego zainwestuj w najtańszy kalibrator

To jest z pewnością dobra rada.
Dodam jednak, że za kolejne 200 zł możesz dobrać monitor CRT, który Ci jeszcze posłuży, że ho ho :-) Na przykład na mojej iiyamie LS902UT (zwykła 19" amatorska, "skalibrowana na oko" szaro-burymi paseczkami) te liście skorygowane według mnie neutralnie wyglądają tak:

:-B

[ Dodano: 2009-01-20, 19:29 ]
xrog napisał/a:
póki co nie mam warunków na urządzanie komputerowego stanowiska pracy
oooo sorry gregory :oops: przeoczyłem. CRT to jednak jest grzmot na biurku :-|

Benek napisał/a:
Oczywiście nie ma sensu fotografować w RAW-ie 145 zdjęć na urodzinach cioci Wioletty
Mógłbyś jakoś zaargumentować. Bo ja po jakichś 350 fotkach jak włączyłem RAW to go nie dotykam :mrgreen: (nie licząc jakichś 450 fotek zabawy i pstrykania dla poznania sprzętu, to od nr 800 wyłącznie RAW)

Skocz do: