lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
Carl Zeiss JENA Stereo Adapter
takie smieszne ustrojstwo do robienia zdjec 3D....
wiem ze fajny efekt mozna uzyskac robiac 2 zdjecia..... ale czasem lapiemy ruch.... wtedy kosztem 1/2 rozdzielczosci taki adapterek to rewelka.
ten szlaczek na srodku to zalamanie swiatla na pryzmacie, dla finalnego zdjecia powinno sie skorygowac..
zdjecie bezposrednio z aparatu dla systemu patrzenia równoległego (tak widzi ten adapter):

zdjęcie po konwersji na system patrzenia krzyżowego (równoległy dużo lepiej pokazuje glebie i przy odrobinie wprawy mozna ogladac kazdy szczegol na zdjeciu , ale nie kazdy potrafi tak patrzec)

a tu juz wersja po zapisie dla okularów:

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Generalnie ciekawa sprawa te zdjęcia 3d.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
lamina, no jak dwójkę przekonwertowałeś, to już wypas... :-)

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010
Ostatnio dwa razy na alledrogo widziałem. Pierwsza aukcja - spasowałem, druga za wysoką dla mnie cenę ustawioną miała ;)

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
jest tylko jedno ale...... dziala TYLKO z body FF jak na APS-c zalozysz to powiela sie tylko okolo 30% kadru a to juz nie warto.

wypas jest na 1 zdjeciu równoleglym..... ale jak juz pisalem nie kazdy umie patrzec rownolegle........ glebia jest taka ze mozna prawie siegnac po te rogi :)

jak dorobia zamowiony adapter 52>40,5mm i poprawie mocowanie to postaram sie jakies zdjecie w ruchu zrobic :)..... zobaczycie efekty :).

Skocz do: