3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
AF i migawka K200D vs K20D
Czy w k200D i K20D sa inne AF? W opisach i tu i tu jest 11 polowy w wersji VIII. To samo dotyczy migawki. Czy w K20D jest jakaś wytrzymalsza wersja czy tez ta sama co w K200D?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
3xs napisał/a:
Czy w K20D jest jakaś wytrzymalsza wersja czy tez ta sama co w K200D?

Co w tej elektronice ma być mniej lub bardziej wytrzymałe? Co mają do siebie migawka i AF?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
plwk, pewnie chodzi o 2 odrębne tematy:
1. Różnice w AF
2. Wytrzymałość migawki.

Ad. 2, ZTCP ktoś pisał, że w przypadku K10D/K20D wytrzymałość migawki określono na nie mniej niż 100 tyś zdjęć. W przypadku K100D/K200D parametr ten nie był określany. Tak czy siak, w standardowym zastosowaniu nie zastanawiałbym się nad tym parametrem :-)

Oczywiście chodzi o dwa oddzielne zagadnienia.
AF - czy różni się celnością i szybkością jezeli zastosowano taki sam układ?
Migawka nie jest urządzeniem czysto elektronicznym i w aparatach bardziej profesjonalnych jest teoretycznie bardzij wytrzymała. W innych markach wzmocnione wersje mają tez inne parametry np. dochodzi 1/8000 a w K200D i K20D parametry sa takie same stąd moje pytanie. Wydaje mi się, ze gdzieś kiedyś czytałem, ze K10 ma mocniejsza wersję ale może mi się wydawało.

3xs napisał/a:

Ze względu na wyższe napięcie zasilania AF K20D jest nieco szybszy - większa moc silniczka AF.

3xs, jakie praktyczne znaczanie ma dla Ciebie różnica w wytrzymałości migawki?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
A ktoś kto ma K20 i K200 powie jak wygląda porównanie w kwestii szybkości/celności działania AF?

Bruinen, było już o tym kilka razy na forum.

rjan napisał/a:
3xs napisał/a:

Ze względu na wyższe napięcie zasilania AF K20D jest nieco szybszy - większa moc silniczka AF.

3xs, jakie praktyczne znaczanie ma dla Ciebie różnica w wytrzymałości migawki?

Silniczek to poboczna kwestia. Traci znaczenie przy zastosowaniu SDM. Czy napięcie zasilania ma znaczenie przy SDM?
Jakie ma znaczenie żywotność migawki? - gdyby migawka zyła tyle ile mówi producent czyli 50.000 w amatorskich i 100.000 w semipro puszkach to praktycznie żadne ale wiadomo, że te dane to życzenia producentów a nie deklaracje. Ponieważ dwa lub trzy razy miałem wymienianą migawkę w analogach NIKONA to tak jakby jestem czuły na ta kwestię. K200D jak na razie sprawuje się bez zastrzeżeń.
Mam zamiar kupić 150-500 no i zastanawiam się czy poczułbym różnice pomiędzy K200 a K20?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Nie wiem jak to robi Pentax, ale ja mając w ofercie trzy (w sumie podobne) aparaty skonstruowałbym jedną migawkę i we wszystkich bym tę migawkę stosował. Zresztą może tak właśnie jest? K20 przecież i tak góruje nad K200 większą funkcjonalnością. Dużo też zależy od zastosowanego firmware. Wystarczy zamontować takie same elementy w innej obudowie i nieco inaczej nimi sterować... Taki Nikon musi stosować inną migawkę w "kultowym" D40 niż w D3 z przyczyn oczywistych. Ale Pentax już tego nie musi (przynajmniej do momentu wyprodukowania jakiegoś FF, który wymusi zastosowanie innej migawki).

Komtur, jasne, jasne tylko pytanie brzmi czy PENTAX ma migawkę odpowiednią dla klasy K200D i stosuje ją w droższym K20D czy tez odwrotnie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że w K20D stosuje rozwiązanie z niższej klasy - najkrótszy czas 1/4000 a szybkość zdjęć seryjnych 3 kl/sek czyli dokładnie połowa tego co potrafią konkurenci w klasie i dokładnie tyle ile potrafią aparaty z niższej półki.

3xs, te czasy nie świadczą o trwałości migawki. Jest jeszcze kwestia odczytu danych z matrycy i przetwarzania obrazu a nie tylko kwestia mechaniczna.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
rjan napisał/a:
3xs, te czasy nie świadczą o trwałości migawki.

Właśnie! Skąd ten pomysł? A migawki pewnie się różnią, bo Pentax oficjalnie podaje dla K20D: "Reliable, durable shutter unit assuring more than 100,000 shutter releases.", a przy K200D o tym w ogóle nie wspomina.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
andrusz napisał/a:
A migawki pewnie się różnią, bo Pentax oficjalnie podaje dla K20D: "Reliable, durable shutter unit assuring more than 100,000 shutter releases.", a przy K200D o tym w ogóle nie wspomina.

A może to tylko "chłyt marketingowy"? (wiem, wiem - Pentax i sprawna reklama / marketing to raczej mało prawdopodobne ;-) ) Aby podkreślić lepsze parametry K20 można powiedzieć, że ma trwalszą migawkę (jeśli ma) lub nie powiedzieć, że K200 ma taką samą jak K20. Pewnie do rozwikłania kwestii potrzebni by byli dwaj delikwenci z K20 i D200 z rozmontowanymi aparatami i możliwością odczytania czegoś w rodzaju "part number"...

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
komtur napisał/a:
Pewnie do rozwikłania kwestii potrzebni by byli dwaj delikwenci z K20 i D200 z rozmontowanymi aparatami i możliwością odczytania czegoś w rodzaju "part number"...

No, może niekoniecznie z D200 ;-) Ale to rzeczywiście najpewniejszy sposób! :-)

rjan napisał/a:
3xs, te czasy nie świadczą o trwałości migawki. Jest jeszcze kwestia odczytu danych z matrycy i przetwarzania obrazu a nie tylko kwestia mechaniczna.

Oczywiście, że czasy nie świadczą o trwałości ale identyczne parametry sugerują identyczną konstrukcję. U wszystkich innych producentów jest jednak tak, że wzmocnione migawki mają szybsze parametry. Nie sądzę, żeby PENTAX wrzucił migawkę lepszą/szybszą niz pozwala na to pozostała część konstrukcji aparatu.

A tak przy okazji - czy porównywał ktoś w praktyce K20D i CANONA 40D?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
3xs napisał/a:
U wszystkich innych producentów jest jednak tak, że wzmocnione migawki mają szybsze parametry.

To nie jest do końca prawda. To są migawki hybrydowe i czasy krótsze od 1/4000 są elektroniczne.

Skocz do: