bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
Drożeje sprzęt
Nie wiem czy dobry dział wybrałem, gdyby się okazało, że nie to proszę o przeniesienie do właściwego.

Informacja ze strony foto-net.pl

"Uwaga, informujemy, że od miesiąca lutego Nikon podnosi ceny w zakresie od 5 do nawet 30%. Przykładowo cena na nikona D700 wzrośnie o około 1000 zł brutto. Podobnie w przypadku produktów firmy Canon - tutaj zmiany mają wejść już w styczniu. Tak drastyczne zmiany spowodowane są wahaniami kursów walut i ogólna sytuacją na rynku. Podwyżki en zapowiadają też inni producenci np. Lowepro. W związku z tym uprzejmie prosimy o potwierdzanie zarówno dostępności jak i cen na produkty, ze względu na trudności w dostępnie do towaru i duże zainteresowanie kupujących. Informacja ta została wygenerowana również w celu poinformowania odpowiednio wcześniej osób przymierzających się do zakupu w miesiącu lutym."

Ciekawe co się wydarzy w temacie pentaksa :?:

Tak na marginesie
Gdyby ktoś chciał się przenieść do N albo C to chyba teraz dobry moment, oczywiście wcześniej sprzedając w dziale "giełda" swoje świecidełka w niewygórowanych cenach :-P

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Nie tylko aparaty drożeją. Właśnie po długich poszukiwaniach w końcu kupiłem skaner w "starej" cenie. W nowych dostawach cena w poszła w górę ok 10-15%...

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
matth napisał/a:
Nie tylko aparaty drożeją.

ceny prądu też idą w górę o 10% :-P

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
a czego oczekiwaliście ? Obniżek w czasie kryzysu ?! 8-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kryzys kryzysem, a tragiczny kurs złotówki w porównaniu z tym co było w zeszłym roku, to inna sprawa

jakiś tam związek tego wszystkiego jest, ale kryzysu bym do tego nie mieszał ;-) (np paliwa potaniały, a kryzys jest :-P )

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Dolar też drożeje. Teraz już 1$=~3zł. To nie dziwota, że wszystko drożeje. Tylko ropa staniała i to aż o 66% :D
Tylko jakoś słabo to się na stacjach odzwierciedla. Przypominam, że jak dolar był ok. 3zł(parę lat temu), a ropa po mniej więcej tyle ile teraz, to cena litra benzyny byla blizej 3, a nie 4zł. :-/

pawelek-79 napisał/a:
Tylko jakoś słabo to się na stacjach odzwierciedla. Przypominam, że jak dolar był ok. 3zł(parę lat temu), a ropa po mniej więcej tyle ile teraz, to cena litra benzyny byla blizej 3, a nie 4zł. :-/

ale przecież tak samo jest teraz

noPb95 za 3.17 - to chyba jest bliżej 3zł niż 4zł :?:

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
przecież jest bliżej 3 - ostatnio tankowałem za 3.29/litr - E95

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
opiszon napisał/a:
noPb95 za 3.17

Gdzie?

Neste w Poznaniu

[ Dodano: 2009-01-06, 13:46 ]
na auchanie też by pewnie sie znalazło, skoro LPG za 1.64 sprzedają, ale że cen noPb nie śledzę, to nie wiem

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Ceny paliw

Bliżej 3 zł na pewno ;-)
A już na pewno bardzo blisko 3 zł na Śląsku. Na niektórych stacjach 3.09 :shock:

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
yup, na slasku benzynowa hossa : )

opiszon napisał/a:
np paliwa potaniały

Paliwa potaniały, a to dzięki kryzysowi między innymi. Gospodarki niektórych państw nie potrzebują tak dużej ilości ropy, jaką potrzebowały przed kryzysem. Zapotrzebowanie maleje, co oznacza, że maleć musi również cena baryłki ropy...

opiszon napisał/a:
ale przecież tak samo jest teraz

noPb95 za 3.17 - to chyba jest bliżej 3zł niż 4zł

O popatrz. Ostatnio w Polsce tankowałem przed świętami, to było bliżej 4zł, i to diesel. W cenach Pb ostatnio się orientuję ;)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
cena ropy z dolarem ma inne powiązanie - im dolar słabszy tym ropa droższa, przecież kiedy oscylował koło 2 pln, to litr benzyny w niektórych miejscach polski przekraczał 5 pln ;-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
A mnie to zwisa nie mam samochodu , a za problem cen paliw odpowiadają sami konsumenci , nie jeżdzić nie tankować :evilsmile: a jak sprzęt zdrożeje też nie kupię , :-/

roket, tylko ci się tak wydaje. Od cen benzyny zależą także ceny w sklepach. Czy ty myślisz, że takie zboże na chleb sieją chodząc po polu z workami z ziarnem? A ten łańcuszek zaczyna się jeszcze wcześniej - zaoraniem i nawiezieniem ziemi - też przy pomocy maszyn napędzanych paliwem. Potem zboże jest wiezione do młyna bynajmniej nie konnym zaprzęgiem, gdzie jest mielone przy pomocy elektrycznych silników zasilanych z prądem z elektrowni bazujących głównie na paliwach kopalnych(warunki polskie), skąd mąka przez pośredników lub nie, trafia do piekarza, który piecze ten chleb, znów przy użyciu prądu z polskich elektrowni zasilanych paliwami kopalnymi, a następnie rozwozi do sklepów korzystając znów z energii zgromadzonej w paliwach kopalnych (LPG jest pozyskiwany w trakcie obróbki ropy naftowej).

A tak BTW - moim zdaniem samochody napędzane elektrycznie to żadne rozwiązanie, a upowszechnienie ich wiąże się z powstaniem specjalnych dystrybutorów energii, gdzie do normalnej ceny kWh będzie trzeba dodać akcyzę i VAT i taniej nie będzie :-P

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
roket napisał/a:
A mnie to zwisa nie mam samochodu , a za problem cen paliw odpowiadają sami konsumenci , nie jeżdzić nie tankować :evilsmile: a jak sprzęt zdrożeje też nie kupię , :-/

A jak żarcie zdrożeje, a zdrożeje napewno też nie kupisz? Prąd ma zdrożeć o 10%, też rozwiążesz umowę z elektrownią? :evilsmile:
A artykuły monopolowe?

roket napisał/a:
A mnie to zwisa nie mam samochodu

rotfl

A jak wszelkie produkty przewożone transportem drogowym (masło, chleb, piwo, itp.) zdrożeje, to tez przestaniesz kupować ?!

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Cytat
A artykuły monopolowe?

Będzie kryzys :-/

Skocz do: