pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Informacja o obiektywach w produkcji
Czy jest jakaś strona, która jest bardzo aktualna i mówi o szkłach, które są w produkcji, albo zaprzestano produkcji?
Jessops wziął pieniądze za DA 50-200 i teraz twierdzi, że zakończono produkcję i mogą mi w zastępstwie dać Tamrona Di, jako pokobne szkło.
Na stronie Bodijara DA 50-200 jest jako produkowane, ale nie wiem, jak często aktualizuje.
Za to jest nowe szkło DA L 50-200/4-5.6 ED. Tylko nie wiem, czym się różni (poza plastikowym bagnetem) - czy ma quick-shift? Bo bardzo mi na tym zależy, poza ogniskową i średnicą filtra?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
O ile wiem, to DA 50-200 został zastąpiony przez DA-L 50-200 oraz DA 55-300.

Samp, dzięki Samp. Na roadmapie Pentaksa jakoś nie widzę informacji o zakończeniu produkcji. Na stronie Pentax.jp też na liście obiektywów jest jedynie informacja, które z nich będą wkrótce dostępne, a nie, które już zakończono produkować.
A wiesz może, z czym wiąże się to L? Bo może zarządam, żeby mi dostarczyli L, jako najbliższy mojemu zamówieniu.

L-ki mają plastikowy bagnet i nie mają QSF. Optycznie chyba się nie różnią.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Samp napisał/a:
O ile wiem, to DA 50-200 został zastąpiony przez DA-L 50-200 oraz DA 55-300.

Wątpię, aby DA zastępowali DAL-em! Skąd ta informacja? Seria DAL to "odchudzona" wersja 2 obiektywów DA, jest tam DAL 18-55 i DAL 50-200 i wchodzą one w zestawy z Kaemką (nie wiem, czy można je kupić osobno). DAL nie mają osłon przeciwsłonecznych i funkcji QuickShift Focus.

Brak QSF mnie martwi, bo mam to tylko w kitowym 18-55 i muszę powiedzieć, że to dobre jest.
Przyjąłbym w zamian Schneidera, ale przeglądałem obecną ofertę Jessops i wygląda na to, że wycofują się z Pentaksa. Nie mają szieł Pentaksa, ze Schneidera tylko jakiś wielkoformatowy, a na bagnet K mają trochę Tamronów i Sigm. Chyba będę żądał zwrotu pieniędzy, bo wygląda na to, że nie będą mi mieli nic do zaproponowania w zamian. A dublować ogniskowe (mam 70-300) kupując obiektywy w normalnej cenie to bez sensu. Była okazja na obiektyw 50-200 za 50 GBP, to zamówiłem. Ale teraz to dziękuję. Nie chcę u nich nic więcej kupować nawet z upustem.

andrusz, to są jeszcze na rynku DA 50-200?

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Samp napisał/a:
andrusz, to są jeszcze na rynku DA 50-200?

Nie sprawdzałem. A co chcesz kupić czy sprzedać? ;-) A tak na serio, to pytam tylko skąd informacja, że DA został zastąpiony gorszym modelem?

A DA 55-300 jest gorszy?

Cytat
A DA 55-300 jest gorszy?

No w pewnym sensie jest gorszy. Filtr 55mm. No i przekonałem się, że nie potrzebuję więcej jak 200mm, a jak już potrzebuję, to co najmniej 500mm :evilsmile:
No i okazja była - 50 GBP, to pomyślałem sobie, że kupię i będę używał, kiedy Sigma będzie siedzieć na analogowym korpusie. A za normalną cenę to mi się po prostu nie opłaca brać 55-300. Do tego następny rozmiar filtra. Już i tak mam następujące: 52mm, 58mm, 67mm, 72mm. I to tylko w obiektywach AF. O manualnych nie wspominam :-/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Samp napisał/a:
A DA 55-300 jest gorszy?

to chyba o DA L 50-200 chodziło raczej ;-)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zaraz, skąd informacja, zę DA55-300 ma gwint pod filtr 55mm? Przecież on ma 58mm!

Skocz do: