gilotyna  Dołączył: 13 Lut 2009
jak zrobić głębsze odbicie?
robie serie zdjęc różnych elementów wyposazenia z zakresu mebli, powiedzcie jak zrobić głębsze bardziej wyraziste odbicie elementu niz widac na przykladowej fotografii?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
gilotyna, ja się nie znam, ale pierwsze co mi przyszło do głowy to zastosować lustro jako tło :roll: .. tylko jeszcze pozostaje aspekt tego co prócz fotografowanego obiektu zostanie w tym lustrze odbite .. tutaj możnaby poeksperymentować .. poszukać czegoś jednolitego albo fotografować w namiocie bezcieniowym (mając na myśli również taki "wykombinowany" przez siebie) ewentualnie pokombinować z bardziej .. hmm .. "kreatywnym" (?) tłem typu inne rurki, hale .. ale to już chyba troche wyobraźnia mnie ponosi :->

hmm, to robiłem na szybie 3 mm grubej, pod nią biały papier, co dało znikome lub wcale odbicie przedmiotu, ale niechciane elementy odbicia itd zniwelowała lampa, z góry pod małym skosem z lewej oswietliłem to softboksem z minimalnym ustawieniem palnika, natomiast z boku, z prawej druga lampa slabej mocy która błyska od tamtej, hmm musze potestowac jeszcze

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
Hhmmm a może prostym sposobem w Photoshopie?
-wyodrębniasz element, który chcesz, aby był odbity
-wrzucasz go do nowej warstwy, obracasz o 180 stopni
-zakładasz maskę
-dajesz gradient/czarno bialy/
Po kilku chwilach masz pięknie odbicie lustrzane obiektu.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Czarny poliwęglan na wysoki połysk - jak uczy praktyka - wykończenie na wysoki połysk "fortepianowe" obudowy laptopów np prócz fenomenalnego łapania odcisków świetnie odbijają przedmioty.

Na tym białym co masz po prostu nie będzie widać odbicia

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
a
http://www.allegro.pl/ite...100x200_cm.html

czarny akryl nie jest zly, bialy rowniez

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Gdzieś na youtube był filmik z plexi - piękne odbicia powstawały ;)

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
nakus napisał/a:
Hhmmm a może prostym sposobem w Photoshopie?
-wyodrębniasz element, który chcesz, aby był odbity
-wrzucasz go do nowej warstwy, obracasz o 180 stopni
-zakładasz maskę
-dajesz gradient/czarno bialy/
Po kilku chwilach masz pięknie odbicie lustrzane obiektu.

Na pewno nie obrót o 180 stopni ale co najwyżej odbicie w pionie (przy obrocie zamieniły by się miejscami strona lewa i prawa co było by ewidentnie widać - tak jak pokazano to tu:

http://photoshopdisasters...mpirephone.html ).
Dwa, że odbicie w jakiejś powierzchni często wygląda inaczej niż odbijający się przedmiot - widać co innego - jak w przypadku tej rurki z przykładu na obiekcie widać dolną część wnętrza rurki a odbijać się będzie górna część wnętrza, podobnie z zewnętrzem - jak na obiekcie coś charakterystycznego będzie na dole to powinno się odbijać. Ta pani ewidentnie źle się odbija:

http://photoshopdisasters...e-is-shiny.html jak i ten laptop:

http://photoshopdisasters...op-user-tv.html
Trzy - przy tak ustawionym przedmiocie jak w przykładzie i w ogóle takim kształcie przedmiotu ciężko będzie coś poodbijać w photoshopie.
Polecam lekturę cytowanego bloga photoshopdisasters.blogspot.com bo fajniej i zabawniej się uczyć na cudzych błędach a z doświadczenia wiem, że po długiej pracy nad obróbką człowiekowi zaczyna brakować dystansu i świeżego spojrzenia i łatwo przeoczyć nawet wydawałoby się oczywiste błędy.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
polar

kolejne próby, ustawieniami światła , itd, moze i troszke głębsze odbicie ale to nadal nie to :)

obiektyw smc 18-55 ustawiony na F16, 1/180 i ogniskowa 55

Demsey  Dołączył: 21 Lip 2008
A może spróbuj zrobić kałużę?...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
A może jako podłoże lustro, gdzieś wyżej w równoległej płaszczyźnie czarne tło?

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
na lustrze wyglądałoby mniej więcej tak:
tutaj ekstremalnie dużo zależy od kąta padania światła, lekko przestawisz i totalnie zupełnie inne zdjęcie

oj, piękne odbicie :)

ja tymczasem zrezygnowałem z odbicia, wybrałem wersje z lekkim cieniem jak ponizej na fotografii.
Z takim odbiciem jak na widelcu :) musze powalczyć :) pięknie to wyglada.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Podpowiem, że taki efekt udało mi się tylko świecąc nie bezpośrednio na obiekt, tylko jedna lampka świeciła na pobliską ścianę, a druga przez foliówkę, która robiła za dyfuzor :)

To nowe zdjęcie bardzo ok, ale mam wrażenie, że za jasno

ja dzisiaj z pomocą lustra na szybko coś takiego ustrzeliłem (testowałem lustro plus kolorowe tło)

ja równiez w tej opcji z lusytrem zaczynam coś działać :)
dzięki za kierunek

próba na szybko bez lamp, światło dzienne.

wygląda dosyć nieostro, wieksze F, wieksza odleglosc od obiektu (za to dluzsza ogniskowa) i mocniejsze swiatlo powinno pomoc.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
gilotyna, może to też Ci w czymś pomoże:
http://www.prophotolife.com/2008/04/28/episode-6/

Skocz do: