kamfil06  Dołączył: 10 Paź 2008
Program do sklejania zdjęć w wideo
hej,

pan gościu na dramie (nie wiem jak to się na polski tłumaczy) kazał nam nakręcić kilkominutowy klip - pierwsze co przyszło mi do głowy to czy będe mógł wykorzystać 21fps z K20stki...

wszystko sobie już zaplanowałem - problem mam tylko z tym że nie do końca wiem
jakim programem można by to skleić (movie maker odpada - min długość pokazywania zdjęcia to 1.3/1.2 sek...) w całość.

fajnie by było gdyby dało się skracać mp3 (chodzi mi o to że np z 1dnego kawałka wycinam np. 3 sek, z 2giego 5 itp...)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Podobno w virtual dubie (bezpłatny) można złożyć film ze zdjęć. Picasa robi ci film ze zdjęć. Nie musisz używać funkcji szybkich zdjęć z K20D, bo ani ci z tego film normalny nie wyjdzie, ani poklatkowy.

pawelek-79,
a wiesz może jak tam importować fotki/klatki ?

Nie wiem. Nie robiłem tego. Za to są darmowe programy, inne, które składają ci zdjęcia w film. Kiedyś się w to bawiłem, ale niestety nie pamiętam nazw tych programów. Jak sobie przypomnę, to dam znać. Niestety wadą tych programów było to, że wstawiały swoje logo do filmów(róg ekranu).

[ Dodano: 2009-02-25, 17:45 ]
Znalazłem na dysku coś, czego jeszcze nie próbowałem. Program nazywa się Foto2Avi.
I generalnie takiej frazy powinieneś szukać na googlu - foto to avi. Jak chcesz, to wrzucę ten program na serwer i dam ci linka, cobyś nie szukał, ale przypominam, że nie bawiłem się nim i już nie pamiętam, czy i jakie ma ograniczenia.

pawelek-79 napisał/a:
Nie wiem. Nie robiłem tego. Za to są darmowe programy, inne, które składają ci zdjęcia w film. Kiedyś się w to bawiłem, ale niestety nie pamiętam nazw tych programów. Jak sobie przypomnę, to dam znać. Niestety wadą tych programów było to, że wstawiały swoje logo do filmów(róg ekranu).

o takie mi chodziło...
średnio mi się jednak podoba niechciany znak...

wie ktoś może czy adobe ma jakiś program do edytowania filmów w
którym da się składać filmy ze zdjęć (ściągnął bym triala i po problemie...) ?

Ma, ma, wejdź na ich stronę. Nazwy ci nie podam. A co do tego znaczka, to nie jestem pewien, czy w tym programie pokazuje. Kiedyś miałem jakiś inny shareware i pokazywał.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
virtual dub na pewno, bo robiłem nim kiedyś. picasa zrobi, ale wolno, ok. 1-2 FPS

cerfes napisał/a:
bo robiłem nim kiedyś

zdradzisz jak ?
;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

kamfil06 napisał/a:
zdradzisz jak ?

dawno temu to było, jak jeszcze windows miałem, chyba ogólnie plik -> otwórz, tylko zamiast avi zaznaczasz dużo plików jpg i tratkuje je jako pojedyncze klatki. potem FPS i kompresję ustawiasz, ew. filtry

cerfes, a to na pewno był V Dub, czy może Nandub? Bardzo podobne programy, ale trochę się różniące. Mnie prawdę powiedziawszy też interesował jakiś taki program umożliwiający najazdy na zdjęcie i panoramowanie po zdjęciu, żeby np. pokazać całą panoramę a potem po niej przejechać od prawej do lewej. Tak, żeby z rodziną na telewizorze można było obejrzeć ze szczegółami w formie prezentacji.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pawelek-79, na pewno w VirtualDub się da. Z tego co pamiętam to poprzez Open Video file właśnie, ale musiał bym go sobie przypomnieć.

OK.
Doszedłem jak się robi filmiki ze zdjęć w Virtual Dubie.
Po pierwsze trzeba od razu przygotować zdjęcia w odpowiednim rozmiarze i proporcjach. Trzeba mieć też odpowiednie kodeki. Najpierw przygotowałem sobie zdjęcia w proporcjach HD, ale nie chciał otworzyć tych zdjęć. 3:2 i 4:3 natomiast bez problemu otwierał.
Wchodzimy poprzez Open video file... i wybieramy pierwszy plik ze zdjęciem. Program ułoży pozostałe zdjęcia w kolejności nazw, tak więc trzeba uwzględnić nazwę zdjęcia podczas przygotowywania (np. 0001, 0002, 0003). Potem w zakładce video trzeba wybrać ilość klatek na sekundę i stopień kompresji. Na koniec zapisać jako avi.
I to wszystko.

pawelek-79 napisał/a:
cerfes, a to na pewno był V Dub, czy może Nandub? Bardzo podobne programy, ale trochę się różniące. Mnie prawdę powiedziawszy też interesował jakiś taki program umożliwiający najazdy na zdjęcie i panoramowanie po zdjęciu, żeby np. pokazać całą panoramę a potem po niej przejechać od prawej do lewej. Tak, żeby z rodziną na telewizorze można było obejrzeć ze szczegółami w formie prezentacji.

Virtual dub, ale takie coś co piszesz, to zobacz sobie program SMILE (dawniej Manslide):
http://maciejewski.wordpr...raz-jako-wideo/

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Zrobiłem prezentacje w Picasie i nie widzi jej stacjonarne DVD,cos da się z tym zrobic ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie zapisałeś w formacie nieobsługiwanym przez to DVD.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
To można wybrac format zapisu ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie widzę możliwości wyboru formatu, nagrywa w wmv. Trzeba zapisać na dysku i potem przekonwertować na obsługiwany przez to DVD - jakie formaty obsługuje znajdziesz w instrukcji.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Ja używam Magixa i nie mam problemu z myśleniem o formatach . Program kosztował ponizej 100zł a sprawdza się znakomicie . Złożony z 700zdjęć pokaz zdjęć z efektami przejść muzyką wykonuję podrasowanym do granic Windowsa XP komputerem w ciągu 25 minut z nagraniem na płytkę . Powtarzam nie myslę o niczym nie przystosowuję nie kompresuję , robię tylko napisy jakie chcę . Program w wersji polskiej intuicyjny Magix 6 jest już nowszy 7ka

Skocz do: