korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
na co wymienić tamrona 18-250
Witam serdecznie, zakładam nowy wątek, bo choć jest wiele odnoszących się do zagadnień o które chcę zapytać, to jakoś traktują one o nieco innych problemach i nie ma tego w jednym miejscu. Już przechodzę do problemu:

obecnie używam wymienionego w temacie tamrona. Służy mi już prawie rok, i już chyba pora na zmianę. Nigdy nie miałem styczności z innym szkłem, wcześniej cykałem kompaktem, więc tak naprawdę trudno mi powiedzieć, czy tamron sprawuje się dobrze, czy też źle... Przyczyn dla których chce go zmienić jest kilka: wiele zdjęć musiałem wywalić z powodu nieostrości, autofocus jak dla mnie troche zbyt wolny (ale nie wiem na ile szybki w porównaniu do innych???), winietowanie, no i jednak jest zdecydowanie zbyt ciemny jak na moje wzrastające potrzeby. Podobała mi sie jego funkcjonalność, plastyka i kolory, bokeh także fajny był:)

I teraz prośba dla Was - w co musiałbym zainwestować, żeby odczuć wyraźną różnicę? Spotkałem się z opiniami, że ten zumik jest spoko, tylko kilka stałek dokupić. Może i tak?

Do landszaftów kupuję sigme 10-20.

Chce jeszcze coś na imprezy - bo obawiam sie ze z tym autofocusem i światłem tamron może miec problemy. Stałka w okolicach 35 mm, czy jakiś zumik ok 20-50(70)?? I jaki, żeby powtarzam, widzieć różnicę, bo nie chce większości zdjęć z powodu nieostrości wywalać.

jakąś stałke 50 (70 mm) też kupie se

no i coś powyżej 100 mm (nie wiem, ten zakup to na końcu, wiec jeszcze nie myśle)

Proszę o radę generalnie. Nie chce wydawać więcej niż 2 tys. za szkło, najlepiej mniej, a czy w tej cenie znajde coś o wiele lepszego niż ów tamron? A może mój tamron jest trefny?
Może jest jakiś doświadczony pentaxiarz z okolic Rybnika który za małego :-B zgodziłby się trochę nim pocykać i jakoś odnieśc to do innych szkiełek?

pozdrawiam i dzięki wszystkim

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Korkotrampek, ja też mam tego tamrona i na początku również dobijała mnie nieostrość wielu zdjęć. Nauczyłem się jednak używać go niemal wyłącznie w AV i przymykać przysłonę do najczęściej 8.0 albo i bardziej. I już mam spokój. Generalnie to szkło mi się bardzo przydaje do zdjęć na rajdach, gdzie mamy duuużo dzieciaków w różnych sytuacja do zdjęcia i ten zakres zoomowania uważam za rewelacyjny. A że to są zdjęcia w dzień, z reguły przy dobrej pogodzie, to problem "ciemności" szkła jest minimalny.
Na imprezy jakiś szeroki zoom powinien Ci wystarczyć, acz ten tamron z lampą zewnętrzną też spokojnie daje radę, jeno na AF nieraz trzeba nieco poczekać.
W ramach tego, co zamierzasz nabyć, wymieniłeś S10-20 i 50; jak już je będziesz miał, to się przekonasz czego Ci brak.
Możesz też sprawdzić na jakich ogniskowych najczęściej robiłeś swoim tamkiem i na tej podstawie skonkretyzować potrzeby.

hmm, też używam tylko na AV, przysłona jak wyżej - niemogę powiedzieć, że nie ma problemu. Może to kwestia filtrów?

JAko że to mój jedyny obiektyw używam go do wszystkiego, to światła często brakuje... Nie próbowałem go jeszcze z zewnętrzną lampą - trzeba to zrobić.

Wracając do nieostrości - często jest ale nie tam gdzie chiałem. Nie wiem czy moja wina czy też raczej szkła.

Na razie i tak nie mam kasy na kupno kilku szkieł, więc po zakupie sigmy i jakieś manualnej stałki potrzymam jeszcze tamrona i bede myślał dalej. Pytanie jednak - czy warto wymieniać?

bo zakres przeze mnie używany już podałem - najcześciej 30-130 mm mniej wiecej (szerokiego nie używam bo strasznie mi winietuje, a taki potrzebuje z pewnością, stąd sigma)

korkotrampek napisał/a:
szerokiego nie używam bo strasznie mi winietuje
mi to może i winietuje, ale żeby strasznie? Nigdy mi to nie przeszkadzało, nawet nigdy nie korygowałem tego, bo ta wada jest, jak dla mnie, minimalna.
korkotrampek napisał/a:
Wracając do nieostrości - często jest ale nie tam gdzie chiałem.
Nie rozumiem, znaczy, że ostrość jest nie tam gdzie chciałeś? Może jakiś koszmarny FF/BF masz? Albo masz ustawiony wybór punktu AF na auto i "inteligencja" aparatu mija się z Twoją?
korkotrampek napisał/a:
kwestia filtrów
A jakich używasz? A, no masz, jeśli założyłeś np. dwa filtry, to będzie przyczyną winietowania. Ponadto, liniowe polaryzatory potrafią ponoć wygłupić AF.

mi winieta przeszkadza... owszem czasem mam dwa filtry (cokin P), dodatkowo jakies ochronne szklo bezposrednio na tamronie, tez z pewnoscia ma wplyw na ostrosc (winiete tez???)

Co do FF/BF - nie wiem, testow nigdy nie robilem, wole cykac zdjecia. ALe faktem jest ze czasem mam wrazenie ze ostrosc jest przed tym gdzie miala byc - i raczej nie jest problem innej inteligencji aparatu...

no i to mydlo...

musialbym, pomacac inne szkielka, inne tamroniki 18-250 - wtedy bylbym madrzejszy. Bo nie mam zadnego porownania, a nie jestem do konca zadowolony. Bo szkoda i troche uniwersalnosci i plastyki tamrona, zeby sie go lekka reka pozbyc

Jeśli chodzi o filtry, powiem tak: odkręć wszystkie szkiełka z obiektywu, to ochronne też i wtedy sprawdź zarówno AF jak winietę na szerokim. Ja jako ochronę obiektywu używam tulipana - utrudnia dostęp dla paluchów, w razie upadku ma robić za "strefę zgniotu", chroni przed deszcze i śniegiem, nie powoduje dodatkowych flar przy pracy pod światło (jak filtry).
Sprawdź też czystość obiektywu i matrycy.
Porównaj - jak piszesz - pracę szkła i body z innymi egzemplarzami, jeśli będziesz miał możliwość. Ja niestety mam nieco za daleko do Ciebie, ale jeśli będziesz w mojej okolicy.....

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Jak nie masz kasy to trudno doradzić co kupić bo nie wiadomo ile chcesz wydać, a na taki zestaw szkieł jak poszalejesz to nawet nie zauważysz kiedy 10 tyś pójdzie, i do tego niewolnik żeby wszystko za Tobą nosić.

Może kup albo jeszcze lepiej pożycz na początek limiteda 40 f2.8 będziesz miał ostro, super af, i stałkę z nie najgorszym światłem i sobie popatrzysz bez czego nie możesz żyć ;)

nie chce kupować dziś ale w perpspektywie załóżmy roku. Pomyśle i nad takim rozwiązaniem alyjen.

czy ktoś w okolicach Raciborza, Rybnika miałby ochote sie spotkać??? :)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jesli nie uzywasz w T.18-250 szerokiego konca bo winietuje i pewnie ma spore dystorsje - pomysl o ....kicie drugim. Male pieniadze, a optycznie zly nie jest . Jesli masz zewnetrzna lampe blyskowa to w duecie z nia na imprezy nada sie wysmienicie.
Brakuje Ci swiatla? Uniwersalny Tamron 28-75/2.8 zalatwil by sprawe. Do tego dobra manualna 50-ka i w calosci miescisz sie w 2000zl - nie sprzedajac oczywiscie T. 18-250.

jako szeroki kąt biorę na pewno sigme 10-20. Podany przez Ciebie tamron jest faworytem w tym zakresie - ale tutaj jeszcze sie nie zdecydowałem, czy go kupić - o ile jest optycznie lepszy od 18-250?

nad kitem raczej nie myślę, bo znając życie niedługo potem bede myślał o czymś lepszym

blesso, widzę żeś z Jastrzębia. Czy mógłbym nadjechać i popróbować troche Twoich szkiełek, może też bede mądrzejszy wtedy? oczywiście za wielkie :-B :-B :-B

:)

Skocz do: