tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
Pomysl na rozpoczecie ciemniactwa
Witajcie. Pierwszy film mam juz wywolany [ilforda pan 100], jako ze nabywam k2 chcialbym na powazniej pobawic sie w ciemniactwo. K2 bede chcial nosic ze soba stosunkowo czesto i robic nia zdjecia w trudnych warunkach, glownie portrety. Obiektywem bedzie 50 1.4 lub 135 2.8
I teraz doszedlem do tego, ze trzeba wybrac film. Czulosc nastawilem sie w okolicy 400 ISO. Ponieważ mam male doswiadczenie stwierdzilem ze na poczatek zainwestuje, kupie ze 3 rolki rozne, jeden wywolywacz co by pasowal do wszystkiego i na tej zasadzie wybiore negatyw, ktorego bede dlugo uzywal.
Wybor padl na: Ilforda Pan 400, Kodaka Trixa i Fujii Neopan 400.
Teraz pytanie- jaki wywolywacz? nie chcialbym za duzo kasy w niego wladowac. Koreks mam wprawdzie duzy, ale na 1 szpule wystarczy 400 ml [500 ml jak zaokragle w gore]. Co mi polecicie? Najlepiej z uzasadnieniem:) Aha- zalezy mi na duzej rozpietosci tonow, negatyw bedzie pozniej skanowany.

Z gory dziekuje!

Tak offtopujac (juz sie nauczylem ze to tutaj powszechne:P) to dzial darkroom jest chyba najfajniejszy na caly forum :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
tanthalos napisał/a:

Hehe, dokładnie na te same filmy padł mój wybór, gdy zaczynałem 7 rolek temu :-D

Co do wywoływacza to używam d76, bo tani, popularny i łatwy w użyciu. Ale rekomendować nie będę, na forum są prawdziwi guru (gura?) ciemniactwa, więc im oddaję głos, z pokorą wycofując się zadem. :-D

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
tanthalos napisał/a:

Ten pierwszy niedomaga w cieniach. I w ogole dla mnie jak cyfra. HP5+ to swietny film, moim zdaniem latwiejszy niz Trix, wez go pod uwage.

jorge.martinez napisał/a:
Co do wywoływacza to używam d76, bo tani, popularny i łatwy w użyciu

Tani? W porownaniu do Rodinala czy FX-1 produkcji Alkosa, to drogi wrecz :-P Zastepnik kupilem wczoraj za 16zl, na 1l. Bede mial z tego 5 filmow w rozcienczeniu 1:1. Malo cos.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
Ten pierwszy niedomaga w cieniach. I w ogole dla mnie jak cyfra.

Hmmm? Zupelnie bym nie potwierdzil... Niedomaga? Moze niedosiwetlony. JAk cyfra? przecie ziarno ma wieksze nieco niz hp5+, czyli duze.

alkos napisał/a:
Hmmm? Zupelnie bym nie potwierdzil... Niedomaga? Moze niedosiwetlony. JAk cyfra?

Dawno zrobilem w xtolu i szybko o nim zapomnialem :-P Kiepsko kontrast przenosil=jak cyfra

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
Kiepsko kontrast przenosil=jak cyfra

Ogolnie z PANami jest taki problem, ze czasy wziete z sieci przewoluja o 20% tak na oko. Moze to dlatego?

alkos napisał/a:
Moze to dlatego?

Moze.

(dzis wolalem trixa w d76 1:1 wg czasu z pudelka i tez lekko przewolalem. Ale spodziewalem sie tego ;-) )

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
alkos napisał/a:
Ogolnie z PANami jest taki problem
Ano jest, co racja to racja ;-)

Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :->

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
alkos napisał/a:
dan napisał/a:
Kiepsko kontrast przenosil=jak cyfra

Ogolnie z PANami jest taki problem, ze czasy wziete z sieci przewoluja o 20% tak na oko. Moze to dlatego?

Wywołałem PAN 100 w d76 jak każą na digitaltruth, i w sumie, nie jest (chyba) przewołane. Poniżej przykład, zdjęcie pod światło, więc kontrastowe, a szczegóły na śniegu widoczne. Bardzo mi się za to podoba ten PAN 100.
Co do PAN 400 to się nie wypowiem, bo nie testowałem jeszcze. Niemniej, w d76 polecam Tri-x.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
dan napisał/a:
Tani? W porownaniu do Rodinala czy FX-1 produkcji Alkosa, to drogi wrecz

Rodinala nie znaju, a w FX-1 to ja chyba wszystkiego nie wywołam, tak jakbym chciał (tzn. normalnie, forsownie, z rozcieńczeniem). Ale nie będę się mądrzył.
Mam w domu FX-1 Lite to się pobawię. Ale to chyba z Acrosem albo Neopanem, niż z Trixem czy Panem.

A co do PANa 400, to jak na naukę to chyba dobry film.

[ Dodano: 2009-03-13, 07:30 ]
dan napisał/a:
Zastepnik kupilem wczoraj za 16zl, na 1l.

A co do za zastępnik i gdzie? To może spróbuję następnym razem.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
alkos, nie poznałam Cię po tej operacji plastycznej :-|

tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
rozmowa jak zwykle zeszla:P
a mi sie rozchodzi teraz tylko o wywolywacz- d76 czy cos innego? patrzac po ilosci d76 (3,8 litra) mialbym go na duza ilosc filmow [o ile rozlalbym go do kilku pojemnikow po 0,5 litra kazdy].

smopi  Dołączył: 12 Maj 2008
tanthalos napisał/a:
a mi sie rozchodzi teraz tylko o wywolywacz- d76 czy cos innego
To dobry wybór jeśli nie masz alergii na proszki ;-) D-76/ID-11 jest bardzo popularny, w sieci wyczytasz wszystko na jego temat + mnóstwo przykładów. Do tego zmieniając rozcieńczenie (stock, 1+1, 1+3) możesz w dość dużym stopniu wpływać na jego charakterystykę.

Aha, Ilfordy PAN na prawdę mogą sporo jeśli są odpowiednio naświetlone i wywołane. Tu masz przykład PAN'a100:

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dan napisał/a:
HP5+ to swietny film

Jeżeli do portretu to jestem za Kolegą

Skocz do: