mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
  FA 70-200mm f/4-5.6 (powerzoom)
Niestety googlowanie i przeszukiwanie forum nie dało mi odpowiedzi na pytanie co jest warte to szkło. Co prawda dawno temu dostało dość wysokie noty w teście magazynu Foto (link), ale nie mogę dojść do tego jak ma się on w porównaniu ze współczesnymi konstrukcjami, a zwłaszcza DA 50-200. Chodzi mi nie tylko o ostrość, ale również ogólnie pojętą plastykę obrazu.

Czy możecie podzielić się swoimi opiniami i doświadczeniami?

pozdrawiam!

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Korzystałem przez czas jakiś - niezbyt długi - i byłem pozytywnie zaskoczony. O wiele lepsze efekty niż FA 100-300.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Mam to szkło do tego było justowane w Gdyni.Jest bardzo dobre trzyma jasność na poziomie 4,5 do ok 150.Po zjustowaniu zadziwiło mnie swoją jakością.Sprawia wrażenie rozlatującego się ale to tylko pozory.Jest słabsze od 135/3,5 ale to stałoogniskowy obiektyw i od niego wszystkie zoomy są słabsze.Warty swojej ceny która jest śmieszna za takie szkło.Szkło pozwala podejść do obiektu na 1,1m a nie jak na innych na 1,5m ma to wielkie znaczenie na imprezach komuniach ślubach itp.Boleśnie przekonałem się o tym wcześniej używając sigmy i nie mogłem zrobić często dobrego portretu.FA 100-300 jest też niezły ten power zoom,bo były też nowsze słabsze.Natomiast power zoom zawsze wpieniał mnie na imprezach w dobie analogu.Mam łapę masywną i włączałem przez przypadek to cudo.W zakresie 70-135 jest ten obiektyw super.Pozdrawiam

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pawel1967 napisał/a:
było justowane w Gdyni
Możesz podać dokładniej?
Mam od piątku to szkło i jest walnięte - w środku lata jeden pierścień. Jak się źle ułoży to blokuje ruchy AF i zooma, ogólnie powinno to być proste do naprawy.
Jestem miło zaskoczony jakością obrazu z niego. Do Tokiny nie ma co go równać, ale mimo nie najlepszego stanu obrazki wychodzą ładne, ostre i kolorowe. 8-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Możesz podać dokładniej?
Pewnie u p. Rendaszki.

Pan Rendaszka ma wprawę w układaniu pierścieni w tym szkle miałem taki problem kiedy pierwszy raz przyszło po remoncie i justowaniu po kilku zdjęciach pojechało do Gdyni jeszcze raz i wtedy było już ok.Podobno japońskie kleje są słabe i musiano zastosować własne.Takie było tłumaczenie ale jakość tego szkła wynagrodziła mi czas i kasę za powtórną wysyłkę.Pozdrawiam

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Dzięki za odpowiedzi.
Czyli ogólnie warto? to super ;) Przyznam w tajemnicy, ze mam możliwość zakupu nowego z gwarancją za ok 550 zł. W związku z tym chyba sie po nie pofatyguję niebawem.

A z tym justowniem to jak jest? Rozumiem, że nowe tego nie wymagają. A stare gdy widać, że coś jest nie tak, czy po prostu regularnie oddajecie?

pozdrawiam!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mariw napisał/a:
Przyznam w tajemnicy, ze mam możliwość zakupu nowego z gwarancją za ok 550 zł.
No to już po tajemnicy.
mariw napisał/a:
A stare gdy widać, że coś jest nie tak, czy po prostu regularnie oddajecie?
Tylko jak coś jest nie tak. Regularnie, to ja do pracy chodzę 5 dni w tygodniu :-) .

pawel1967 napisał/a:
Pan Rendaszka ma wprawę w układaniu pierścieni w tym szkle
Dziwne. Przed chwilą rozmawiałem z kimś z tego serwisu i powiedział mi stanowczo, że są serwisem Sigmy i Pentaxy mają głęboko... :evil:
Nawet próbowałem go przekonać, że już to szkło naprawiali i że nie potrzeba żadnych części ale odmówili przyjęcia nawet, o naprawie nie mówiąc. :-?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Gwiazdor, mi w tym samym miejscu powiedzieli, że smc 80-320 jest niekompatybilny z K10. Trzy razy czytałem (na trzeźwo) i miałem kłopoty ze zrozumieniem

No dobra, to gdzie w końcu w Gdyni można mój obiektyw posklejać? Sam nie chce go ruszać. :roll:

Pan Rendaszka zbiesił się na Pentaxa ponieważ nie dali mu serwisu cyfrówek Pentaxa.Pozdrawiam

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam od dzisiaj to szkiełko :mrgreen: . Funkiel nówka, nieśmigana (nie powiem za ile kupiłem :-P ). Pierwsze wrażenia mam jak najbardziej pozytywne. Faktycznie na krótkim końcu jest przyzwoicie ostre już od pełnej dziury. Co do AF to dość dobrze dogaduje się z puszkami - ist D wypada tu wolniej niż Z-1 ale babcia ma mocniejszy silnik i tylko jeden punkt ostrzenia. Kupiłem ten obiektyw z czystej ciekawości co takiego daje ten PowerZoom z Z-1 i jestem pozytywnie zaskoczony 8-) . Zachodzę w głowę skąd korpus z jednym punktem AF wie jaką ogniskową w szkiełku ustawić, żeby śledzić poruszający się obiekt i utrzymywać jego wielkość w kadrze :shock: . Do tego chyba jest współ-zaangażowana segmentowa matryca pomiaru światła :idea: :?: . Jak będę miał trochę czasu jutro za dnia zbadam jak to się spisze w praktyce (przy próbach z psem ;-) ).

Skocz do: