Tham  Dołączył: 20 Kwi 2008
CameraRaw-kopiowanie WB
Witam

Szukałem googlarką ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi :-/ Jak skopiować balans bieli pipetą ze zdjęcia RAW(zdjęcie szarego wzorca) do innego zdjęcia RAW w CameraRaw 4.0?

Pozdrawiam

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Otwierasz te dwa zdjęca w ACR (przeciągasz do ps), zaznaczasz je w takim okienku po lewej i ustawiasz balas na tym ze wzornikiem ;)

Nadal nie rozumiem :-/ Otwieram najpierw jedno zdjęcie i daje Open Image,fotka otwiera się bezpośrednio w PSie,to samo robię z drugą i dalej nie wiem.W jakim okienku po lewej?Po lewej mam pasek z narzędziami,lasso,stempel itd. to którym zaznaczam?Poza tym czy jak otworze bezpośrednio w Psie to nadal pracuje na RAW?
A przy okazji właśnie też zastawiałem się czy Camera Raw ma możliwość obróbki kilku zdjęć jednocześnie bo tego tez nie znalazłem i sam nie potrafię dojść.Zawsze otwiera mi się tylko jeden RAW.
Wiem wiem zielony jestem strasznie :-P

Patrz.. otwierasz folder w którym masz te 2 rawy. Zaznaczasz je i przeciągasz na okno ps. Otwiera się ACR z 2 fotkami. przynajmniej powinien ;) Wtedy możesz pracować na 2 rawach jednocześnie.

O widzisz,już mam i bezpośrednio w Camera Raw się kopiuje pipetką..o to chodziło.Kolejne :-B dla Ciebie :-D

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Na górze po prawej masz ikonkę BR z lupką.Jest to przeglądarka i w niej zaznaczasz które rawy chcesz otworzyć.

Człowiek codziennie się uczy ;-) teraz jeszcze muszę tylko kupić wzorzec do ekspozycji i nic więcej do szczęścia nie potrzeba....no może jakiś zoom :-D

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
Ja czasem edytowałem nazwę pliku tworzonego przez ACR do RAWa, tak, aby pasował do innego zdjęcia. - Co program łykał bez problemów.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Alojzy N., a to nie pod gore troche? Przeciez prosciej zsynchronizowac pliki.

Tzn. piszesz o metodzie opisywanej przez takseo?

Alojzy N., No mniej więcej, tylko nie o równoczesnej korekcji, a przekopiowywaniu korekcji na inne zdjęcia. W skrócie: otwierasz w ACR ileś tam RAWów, pracujesz na jednym, potem zaznaczasz resztę RAw-ow (w oknie po lewej) . Wybierasz Synchronize, otwiera sie okno dialogowe, gdzie możesz zaznaczyć (lub odznaczyc), ktore z korekcji mają zostać przekopiowane (WB, krzywe, itd). I to w zasadzie wszystko.

Okej, faktycznie "szedłem dookoła". ;) Dzięki za wytłumaczenie. Tylko zastanawiam się, czy na moim biednym, przeładowanym lapie, wrzucanie kilku RAWów do ACRa na raz nie okaże się wymyślną praktyką sadomaso.

Alojzy N. napisał/a:
Tylko zastanawiam się, czy na moim biednym, przeładowanym lapie, wrzucanie kilku RAWów do ACRa na raz nie okaże się wymyślną praktyką sadomaso.

Każdy z plików jest obrabiany osobno, przed zapisaniem. Troszeczkę może zwolnić przy odświeżaniu miniatur, ale tragedii nie ma(tzn u mnie ;)).

[ Dodano: 2009-04-02, 19:00 ]
kenzo napisał/a:
No mniej więcej, tylko nie o równoczesnej korekcji, a przekopiowywaniu korekcji na inne zdjęcia.

Nie lubię tak pracować, bo przy mojej metodzie, od razu widzę wszystko na miniaturkach, szczególnie przydatne przy masowym kadrowaniu "skanów" negatywów. Co kto woli :-)

Przy okazji, wie ktoś może jak podglądnąć w ACR obraz z przed edycji? Niby da się wyłączyć preview ale działa to tylko na podgląd z aktualnej zakładki.

Skocz do: