valdi99  Dołączył: 08 Cze 2006
K10D + TC-1.7xAF + SDM czy zadziała?
Jak w temacie, tzn. czy w tym układzie nowy obiektyw SDM zakręci swoim silnikiem? Niestety, nie mogę sprawdzić organoleptycznie...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ten TC ma wewnątrz styki do PowerZooma/SDM? Jesli tak, to powinien zakręcić. Jesli nie, to na pewno nie zakręci.

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
Z tego co wiem, to niema jeszcze zadnego TC do Pentaxa na ktorym dzialalby SDM, jest dopiero w planach.

valdi99  Dołączył: 08 Cze 2006
Ha, nie wiem, raczej nie... chyba to normalny KAF, do zobaczenia TUTAJ

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
lucky napisał/a:
Z tego co wiem, to niema jeszcze zadnego TC do Pentaxa na ktorym dzialalby SDM, jest dopiero w planach.
Przeciez chodzi tylko o to, żeby przeniósł styki z puszki na szkło. Sam w rękach miałem kiedyś jakiegoś kundla, ze stykami do PowerZooma po obu stronach.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
valdi99 napisał/a:
Kenko robi takie cos. Nawet jest oznaczenie "digital".

No to napisze inaczej, nie znam przypadku w ktorym ktos potwierdzilby dzialanie SDM na jakimkolwiek TC do PENTAXA (co oczywiscie nie znaczy, ze takowy nie istnieje).

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
perl, przez Twoją stopkę mam brudny monitor :mrgreen:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
lucky napisał/a:
No to napisze inaczej, nie znam przypadku w ktorym ktos potwierdzilby dzialanie SDM na jakimkolwiek TC do PENTAXA

Jestem Wojtek :-) już znasz ;-)
Mam TC soligora z wszelkimi możliwymi stykami, działa z dwoma gwiazdkami pentaxa, ale niespecjalnie :-/ ma problemy z łapaniem ostrości :cry:

siwyyy77 napisał/a:
działa z dwoma gwiazdkami pentaxa, ale niespecjalnie :-/ ma problemy z łapaniem ostrości :cry:
mam ABS od Fiata w Audi, dziala w moim samochodzie, ale niespecjalnie - samochod ma problemy z hamowaniem :lol:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Wydaje mi się że ABS od fiata nie jest dedykowany do audi. A telekonwerter o którym pisze siwyyy77 do pentaxa jak najbardziej.

michal5150 napisał/a:
Wydaje mi się że ABS od fiata nie jest dedykowany do audi. A telekonwerter o którym pisze siwyyy77 do pentaxa jak najbardziej.
i co z tego, jak nie dziala tak jak trzeba, a przedmiotem dyskusji jest TC z ktorym DZIALA SDM. Rozumiem, ze o to chodzilo tworcy tego tematu, a nie tylko jak napisal zeby "zakrecil silnik", bo jesli tak to przepraszam (tylko po co mu to?)

lucky, Jak najbardziej działa, pracuje silnik ultradzwiękowy, nie wiertarka :evilsmile:

Poza tym styki, nie powstały z myślą o SDM'ie tylko o power zoomie, bo TC są chyba dłużej na rynku niż szkła SDM (około roku) stąd te kłopoty z AF ;-)

OK, niech bedzie, chodzi mi tylko o to, ze nie znam takiego TC, ktory mozna by bez zatrzezen uzywac z SDM i przyklad, ktory podales nie przekonal mnie. Czy mozesz polecic go bez zastrzezen?

Ale wydaje mi się że to nie problem styków w TC bo one przenoszą tylko sygnał z obiektywu przez TC do body. Problem może być leżeć w tym że po podpięciu telekonwertera powstaje nowy układ optyczny z którym jest problem z AF. Takie styki w telekonwerterze do przeniesienia sdm'u to nawet samemu można zmajstrować przy odrobinie umiejętności.

lucky napisał/a:
Czy mozesz polecic go bez zastrzezen?

Dla szkieł SDM nie bardzo, poza tym jest OK ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Coś mi się o ucho obiło, że Pentax właśnie wypuszcza TC SDM 1.4.

Przykłady działania TC z obiektywem z napędem sdm. Jakoś działa ;-)
http://forums.steves-digi...780&forum_id=80

michal5150, strasznie sie uparles aby mnie przekonac do tych TC dzialajacych na SDM z Pentaxem. Niestety kolejny przyklad, potwierdza tylko moja teorie, ktora mowi, ze nie ma jeszcze na rynku TC ktory dzialalby bez jakichkolwiek zastrzezen z SDM. Tu posluze sie cytatem z Twojego przykladu: "The converter works with SDM on the DA* 300mm, but the focus is noticably slower tha without the converter." Owszem dziala, ale AF pracuje znacznie wolniej, dla mnie AF w Pentaxie, ktory pracuje jeszcze wolniej niz normalnie, to juz nie jest AF (nici z trafienia galopujacego slimaka :lol: ), dodajmy do tego zwiekszone ogniskowe oraz wartosci przyslony a co za tym idzie dluzsze czasy naswietlania i naprawde pozostaje nam fotografowanie tylko ze statywu i najlepiej architektury albo krajobrazow. Chyba nie o to chodzi...zeby jak napisales "jakos dzialal". Poza tym, w necie znajdziesz zawsze jakis belkot, ktory "potwierdzi" nawet najbardziej szalona teorie. ;-)
lipalipski napisał/a:
Coś mi się o ucho obiło, że Pentax właśnie wypuszcza TC SDM 1.4.
to prawda i to zapewne bedzie pierwszy w PELNI dzialajacy TC do SDM.

lucky napisał/a:
Owszem dziala, ale AF pracuje znacznie wolniej, dla mnie AF w Pentaxie, ktory pracuje jeszcze wolniej niz normalnie, to juz nie jest AF

Ale to zupełnie normalne, że z TC autofocus pracuje wolniej, jakikolwiek by on nie był i to nie tylko w naszym systemie

lucky napisał/a:
dodajmy do tego zwiekszone ogniskowe oraz wartosci przyslony a co za tym idzie dluzsze czasy naswietlania

A to już wady i zalety protez typu TC

Odnoszę wrażenie że szukasz świetego grala, który poprawi Ci układ AF, doda super stabilizacje, zmniejszy wartości przesłony.
TC to tylko proteza nic więcej.

Jak Ci nie odpowiada AF w pentaxie to w innych systemach jest ponoć szybszy :evilsmile:

Skocz do: