opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
obiektywy hybrydowe SDM i telekonwerter ze stykami PowerZoom
Podłączyłem dzisiaj po raz pierwszy DA* 16-50 i DA* 50-135 do telekonwertera Vivitar 2x ze stykami, śrubokrętem i stykami do PowerZoom (SDM)

i się zaskoczyłem

oba obiektywy działają tylko w trybie MF :roll:

wcześniej podpinałem resztę obiektywów i te tylko ze śrubokrętem działają ok, tak samo dobrze działa Sigma 120-400 która ma tylko HSM

zastanawia mnie, czy to problem telekonwertera (obecność zarówno śrubokręta i styków), czy też raczej korpusu - choć w teorii TC tylko przenosi napęd i powinien być transparentny dla korpusu

ktoś ma jakieś pomysły O.C.B :?:

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Może sprawdź omomierzem czy wszystkie pary styków konwertera mają przejście i (prawie) zerowy opór.

ebelbeb, trzeba by się w omomierz zaopatrzyć ;-) - albo sprawdzę za tydzień u brata :-P

jedno mnie zastanawia
- że obiektywy ze śrubokrętem działają z AF i przekazują wszystkie informacje
- obiektyw HSM działa z AF i przekazuje informacje
- obiektyw hybrydowy SDM ze śrubokrętem przekazuje informacje do body, ale AF nie działa

czyli tak
- przeniesienie śrubokręta działa
- styki od przysłon działają
- styki PowerZoom działają

ale w dziwny sposób nie zachowuje się to tak jak powinno w przypadku DA* 16-50 i DA* 50-135

w każdym razie, sugestia ebelbeb warta jest sprawdzenia

Czasami tak bywa z czułą elektroniką, że dwa teoretycznie sprawne elementy mają różną tolerancję i w jakiejś konfiguracji jeden działa a inny nie. Jak będziesz w okolicach Elbląga to zapraszam, mam kilka multimetrów. ;-)

[ Dodano: 2010-04-15, 14:43 ]
Przy okazji - mój nick odmiana się tak samo jak Twój, opiszona - ebelbeba. :-)

ebelbeb napisał/a:
Przy okazji - mój nick odmiana się tak samo jak Twój, opiszona - ebelbeba. :-)

oki, postaram się pamiętać ;-)

Cytat
Czasami tak bywa z czułą elektroniką, że dwa teoretycznie sprawne elementy mają różną tolerancję i w jakiejś konfiguracji jeden działa a inny nie. Jak będziesz w okolicach Elbląga to zapraszam, mam kilka multimetrów. ;-)

spox, chyba w przeciągu najbliższego tygodnia nie będę w okolicach Elbląga, więc nie odwiedzę ebelbeba :-P a za tydzień i multimetr będzie :lol:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
opiszon, używałem TC od Micha. Nie pamiętam kto był producentem - chyba Tamron. Moje doświadczenia były dość skromne, ale wyglądało to mniej więcej tak :
- obiektywy na śrubokręcie : praktycznie niezauważalny spadek szybkości działania; obraz dość wysokiej jakości (kontrasty etc.);
- obiektywy z SDM: bardzo duże spowolnienie działania (po 2-3 testowych podpięciach nie zakładałem TC wcale);
Podsumowując - TC praktycznie nie do wykorzystania z obiektywami na SDM-ie.

MacRayers napisał/a:
- obiektywy z SDM: bardzo duże spowolnienie działania (po 2-3 testowych podpięciach nie zakładałem TC wcale);

hm, czyli inaczej niż u mnie - u mnie w DA* jest po prostu napis MF w wizjerze i jedyne co mam to potwierdzenie ostrości :-/

opiszon napisał/a:
hm, czyli inaczej niż u mnie - u mnie w DA* jest po prostu napis MF w wizjerze i jedyne co mam to potwierdzenie ostrości :-/

Na pewno AF działał - ale bardzo bardzo powoli.

hrmmpf - tak działa Sigma 120-400 z moim TC (czyli wszystko w normie w tym przypadku)
albo inna konstrukcja TCów, albo jeden TeC działa źle (pytanie który :-P )

espresso, :-P żartowniś
ii tam
ja tego TC i tak nie miałęm zamiaru z DA*mi używać (bo po co :?: )
tylko mam głód wiedzy ;-)

espresso napisał/a:
nie prościej iść do sklepu i kupić TC Pentaxa pod SDM? :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:
:mrgreen:

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
A jest w ogóle takie cudo?

schwefel, w tym sęk, w tym sęk ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008

Cytat
W ramach wiosennych porządków, oddam sigmę 100-300/4 + TC1,4

rozumiem że za darmo :-P
biorę ;-)

[ Dodano: 2010-04-16, 09:05 ]
espresso napisał/a:
sorki, zapomniałem, że tu o pentaxie mowa

no fakt
czasami można mieć wrażenie że to forum Canona lub Nikona :evilsmile:

espresso napisał/a:
Czytaj: TC będzie. Kiedyś. :-P
MZ-D też miał być ;-)

ale patrząc na historię 645d, to myślę że TC SDM się pojawi

kiedyś :-P

[ Dodano: 2010-04-16, 09:12 ]
Cytat
drobna opłata tylko

obawiam się, że możemy mieć różną definicję zwrotu "drobna opłata" :-P

andremobile  Dołączył: 27 Maj 2008
Ostatnio zakupiłem na alledrogo używany telekonwerter tamrona 2x ze stykami sdm. Niestety nie działał mi napęd sdm (mam dwa takie obiektywy). Działał natomiast ze śrubokrętem na innych obiektywach. A mój 1,5 kenko działa z sdm. Gdzieś czytałem że ten tamron ma czipa. Niestety ogniskowych też nie przeliczał. Oddałem jako uszkodzony i gość mi oddał pieniądze.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
jedrus68 napisał/a:
(korpus myśli, że ma 200mm a ma 400)?
a ty co myślisz :?:

jedrus68 napisał/a:
Czy powinno automatycznie zmieniać się światło z 2.8 na 5.6?

Nie wiem jak inne konwertery ale specyficzny telekonwerter F 1.7X AF zmienia informację o świetle szkieł serii A, przekazywaną do body.

jak nie jest zmieniana ogniskowa (a nie jest), to lepiej stabilizację wyłączyć (już na 135mm było widać różnicę w złym działaniu stabilizacji)

Skocz do: