tomas24  Dołączył: 16 Maj 2009
Phillips PCS 130
Witam wszystkich (oficjalne powitanie w HydePark :)

Po latach powróciłem do analogów (jednoczeście korzystając z cyfry) i z dużym impetem postanowiłem wkroczyć na to pole fotografii, kupując całe wyposażenie tradycyjnej ciemni i pójść w średni format.

Dosłownie przezd chwilką wylicytowałem powiększalnik Phillips PCS 130, z kolorową głowicą, timerem i filtrami w zestawie, obiektyw Nikkor 50mm. + gratis gość dorzucił 7 kuwet, jakąś lupę do ustawiania ostrości i pare inuch dupereli.

Moje pytanie, czy ktoś miał kontakt z tym powiększalnikiem i rozumiem że 50mm obiektyw wystarczy tylko do filmu 35mm, a do 6x6 musi być...? 80mm czy 105mm? Czy rodenstock bedzie pasował? Z gory dzieki, pozdrawiam

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
tomas24 napisał/a:
Po latach powróciłem do analogów

gratuluję, ale skoro powróciłeś to powinieneś pamiętać że 50 mm jest do klatki 24x36 mm, 80 mm do 6x6 cm a 105 mm do 6x9 cm. Chyba że są to obiektywy powiększalnikowe ze znaczkiem W (szerokokątne), wtedy jest inaczej i np. 40 mm W jest do małego obrazka, ale ten typ rzadko się spotyka i są drogie. Rodenstock to nazwa firmy, wyprodukował cały szereg obiektywów powiększalnikowych o różnych ogniskowych, ale też różnej jakości.
O ile pamiętam to ten PCS 130 jest tylko do małego obrazka, stąd ma Nikkora 50 mm (obojętnie czy 2,8 czy 4 - są super), jeśli jest to wersja z 3 żarówkami na każdy kanał koloru to ciekaw jestem jak będzie sprawował się przy powiększeniach czarno-biaych (bo myślę że koloru sam nie będziesz robił - całkowicie teraz nieopłacalne).

witam

nie mogę tego pamiętać, ponieważ sam nigdy wcześnieij nie wołałem, po wypstrykaniu kliszy, leciała do labu, więc nie znam się aż tak bardzo na technikach i ciemni. Ale powoli, małymi krokami dojdę do tego.

Tutaj w UK, sporo ludzi woła w kolorze, co jest średnio-opłacalne. Muszę jeszcze o tym C-41 i E6 poszperać i po czytać. Procesor Jobo moge mieć bardzo tanio, ale szkoda kupować sprzęt z którego bede korzystał rzadko.

Tak wiem, że Rodenstock to marka :) ale wydaje mi się, że ten philips woła także 6x6 ale jeszcze sie upewnie.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
tomas24 napisał/a:
ale wydaje mi się, że ten philips woła także 6x6 ale jeszcze sie upewnie.

To kupiłeś i nie wyciągałeś nawet ramki negatywowej??
Wymiary ramki (i jej maski) mówią o maksymalnym formacie negatywu.

Heh kupiłem, racja, ale jeszcze nie dostarczyli, czekam na przesyłke- kuriera

Skocz do: