mwysocz  Dołączył: 10 Gru 2007
  raynox DCR-2020
witam
kupując obiektyw DA 50-200 postanowiłem kupić też telekonwerter raynox DCR-2020
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/1880 (taki)

od razu widać że nie jest to typowy telekonwerter - nie montuje się go między body i obiektywem, a za obiektywem poprzez nakręcenie niczym filtra. Oglądałem kilka stron o nim zanim się zdecydowałem. Na wszystkich stronach na których jest widczny razem ze sprzętem - łączy się go z dobrą kamerą albo niezłym aparatem cyfrowym - ale nie z lustrzanką. Stąd miałem pewne wątpliwości, ale w końcu zdecydowałem się na zakup.

Chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami i przemyśleniami.

Po pierwsze - zdaje mi się że to co ma miejsce w przypadku typowych telekonwerterów - utrata światła - rzeczywiście zgodnie z opisem - nie ma miejsca przy tym konwerterze - nawet widzę proste usprawiedliwienie - konwerter powiększa 2.2x Z obserwacji "na oko" widaż że zewnętrzna soczewka jest duuużo większa niż wewnętrzna -> podobnie jak w teleskopach - czym większa powierzchnia zbierania światła, tym jaśniejszy obraz (i tym większe powiększenie można uzyskać tak żeby cokolwiek było widać)- więc powiększenie powierzchni zbierania światła rekompensuje w całości 2.2-krotne wydłużenie ogniskowej

Po drugie - coś czego się trochę obawiałem - przy krótszych ogniskowych rogi nie są pokrywane (nawet do uzyskania okrągłego kadru z czarnymi obramowaniami przy ogniskowych przy <50 mm dla DA 18-55). Ale przecież nie będę go używał dla takich ogniskowych - to samo przybliżenie uzyskam bez konwertera dla ogniskowej 110. Aby mieć pełne pokrycie ogniskowych, wystarczyłoby aby nie było czarnych rogów dla ustawień ogniskowej 200mm/2.2=91mm. Niestety rogi nikną całkowicie dopiero przy ogniskowej około 130-135 ale całkowicie-czarne obszary znikają już przy 80mm - potem pozostaje tylko przyciemnienie podobne do winiety słabnące wraz ze wzrostem ogniskowej.

Czytałem wcześniej jakiś wątek, w którym padało pytanie czy DA 50-200 czy sigma 70-300.
Też nad tym myślałem i odkryłem, że oba te obiektywy mają podobne przybliżenie mimo znacznie innych ogniskowych. Usprawiedliwiłem to faktem że podobnie - ta sama ogniskowa może oznaczać inny kąt widzenia w obiektywach szerokokątnych (niekoniecznie fisheye)

oto sigma:
http://bazzar.interia.pl/...091_komentarze/
minimalny kąt widzenia 8.2 stopnia (dla 300mm)

oto pentax:
http://www.pentax.pl/obiektywy.php?ido=9
minimalny kąt widzenia 8.1 (!) stopnia (dla 200mm)

dalej licząc przybliżenie (kąt widzenia) doszedłem do wniosków następujących:
z użyciem konwertera 440mm pentaxa będzie odpowiadało 660mm sigmy

...a to już prawie:
http://www.fotoexpert.pl/...rodukt-178.html
:D
(w sigmie 300-800 ogniskowej 300mm także odpowiada kąt 8.2 stopnia jak w sigmie 70-300)

Słowem - nie wiem czemu pentax tak wyprodukował swoją optykę, ale mając 50-200 wiem że mam odpowiednik obiektywów 70-300 innych marek

Dokręcając Raynoxa mam już lunetę (660mmx1.5=990mm) i to nie taką najciemniejszą wcale. Pewnie! - nie ma SDM, uszczelnień, wspaniale niskiej dyspersji itd. Ale jest to chyba jakieś rozwiązanie za rozsądną kasę, nie?

Po co to piszę wszystko - żeby się podzielić ciekawym doświadczeniem, ale żeby też usłyszeć Waszą opinię, argumenty za i przeciw. Wiadomo - nie jest to eleganckie dokręcać lornetkę do szkła ale trzeba sobie radzić, nie? :) Co o tym myślicie??

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kąt widzenia dla Sigmy podawany jest dla pełnej klatki (tak się zwyczajowo robi jeśli szkło jest pełnoklatkowe), a w Pentaxie dla APS-C... Troszkę Twoja teoria legła w gruzach, niestety... 300mm Sigmy daje ekwiwalent 450mm, jeżeli podepniesz ją do body z cropem...

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
wrzuć sample, pewnie aberracja jest ogromna...

mwysocz  Dołączył: 10 Gru 2007
jaad - czyli jak to się ma do konta widzenia? dobrze rozumiem że w DA 50-200 rzeczywiście będę miał to 8.1 stopnia, ale w sigmie po założeniu jej do pentaxa będę miał nie 8.2 tylko powiedzmy 8.2/1.5=5.5 stopnia? czy raczej w DA 50-200 będę miał 8.1*1.5=12.2 stopnia zamiast 8.1 ? Trochę się na tym nie znam, ale chętnie bym to zrozumiał.

No i takie pytanie tylko uzupełniające - to co pisałem o obiektywach szerokokątnych że jedna ogniskowa może mieć różne kąty widzenia w zależności od kształtu szkła - czy to się zgadza czy coś pokręciłem?

Cobretti - wrzucę coś jakoś niedługo - póki co szarówa straszna i nie wiem jakie foty by wyszły: jak mam zrobić te sample żeby test był wiarygodny? Ze statywu fota przy 18mm, potem przy 200mm a potem 200mm+konwerter? i wrzucać też powiększony fragment ostatecznej wersji na elemencie o dużym kontraście aby sprawdzić aberrację chromatyczną? (przepraszam ale nie robiłem takich testów nigdy)

pozdrawiam

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
mwysocz, 50-200 nie naświetli pełnej klatki, 70-300 po założeniu na APS-C matryca zobaczy kąt 5,5 stopnia. Reszta z 8.2 stopnia zostanie poza matrycą.

Co do konwertera, to też używam takiego nakręcanego 1,7x od Olympusa. Całkiem nieźle się spisuje. Aberracje wcale nie są wielkie.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Dałbyś co pooglądać.

na przykład: ten sam motyw, w tych samych warunkach oświetleniowych:

- ogniskową 90 + Raynox
- 200-tką

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
i temat zamarł
Czyżby to była tylko reklama?
Czy takie konwertery nie maja racji bytu?
Może ktoś wreszcie da zdjęcia z konwerterem i bez

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Odkopałeś temat z końca 2007 roku ;-) . Szacun :-)

Na której podstronie z tematami go znalazłeś?

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
nie o to chodzi z jakiego roku jest temat - skoro ktoś go założył więc nie chciałem zakładać nowego tematu.
Poszukuje zdjęć zrobionych telekonwerterami - najlepiej takimi nakręcanymi na obiektywy - opis tego goscia z poczatku jest ciekawy - jak dobra reklama kiepskiego wyrobu ;)
Ale tak poważnie jestem ciekaw zdjęć z tych tele - tylko słysze ze pogarszają obraz itp. ale fotek nie widać

co myslicie o takich tele konwerterach?
Najlepszy opis jego to to ze nie traci swiatla

oto test jednego z nich
raynox-dcr-1850pro

oraz strona producenta

producent

sklep - gdzie pisze ze nie traci swiatla

Skocz do: