dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Niedowolany a przewolany film - jak rozpoznac?
Z tego co wiem:

negatyw niedowolany jest:
- cienki (malo gesty), czyli jasny, patrzac golym okiem
- malo kontrastowy (?)

natomiast negatyw przewolany:
- gesty, ciemny, kiedy patrzymy golym okiem
- kontrastowy

Troche malo znam tych roznic, zebym mogl bez problemow odroznic jeden od drugiego (szczegolnie, ze wszystkie filmy niedoswietlam 1-2EV i wolam je w niezebyt swiezym wywolywaczu rozpuszczonym w kranowie i rozrabianym z kranowa) :-P

Czekam na wasze obserwacje i doswiadczenia :-)

baudet  Dołączył: 07 Lut 2008
dan napisał/a:
negatyw niedowolany jest:
- cienki (malo gesty), czyli jasny, patrzac golym okiem
- malo kontrastowy

No teraz to i ja wiem chyba co to niedowołanie. Właśnie się suszy. HP5+ naświetlany na 800, wołany w świeżym ID11 1+1, 16,5 minuty jak książka pisze. A jakiś taki szarawy, czarnego na nim ani kawałka :( Nawet temperaturę dawałem radę utrzymać na poziomie 20st, a cos jest nie teges. No bo nie sądzę by cały był niedoświetlony!

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
baudet, HP5 tak zawsze mi wyglada. Cyferki ma czarne?

dz

dzerry, no prawie czarne są, to fakt. Mam się nie martwić? Aaaa, jeszcze załapalem, że termin ważności tego filmu upłynął już chyba z rok temu :)

Nie oceniaj filmu, poki nie wlozysz go do skanera :-P

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat

O poki sie flickra nie naogladasz...

... A co do tego skanowania to mam taki jeden negatyw za krotko wywolany i jest mleczny, a pod skanerem daje rade go wycisnac.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
dan napisał/a:
natomiast negatyw przewolany:
- gesty, ciemny, kiedy patrzymy golym okiem
- kontrastowy

też tak myślałem gdy wywołałem Fomapana 100 w jakimś uniwersalnym wywoływaczu 6min... pod światło strasznie kontrastowy mi się wydał,a pod Samsungiem dał rade i musiałem kontrast podciągać

Michał K napisał/a:
pod światło strasznie kontrastowy

Michał K, ale ja mialem na mysli kontrastowy negatyw przy skanowaniu. Innymi slowy - negatyw, ktory jest kontrastowy przy ocenie golym okiem, przy skanowaniu moze sie okazac malo kontrastowy. Z tego powodu inne cechy ocenia sie golym okiem a inne przy skanowaniu.

[ Dodano: 2008-05-14, 00:25 ]
milo napisał/a:
O poki sie flickra nie naogladasz...

Nie, dopoki do skanera nie wlozysz.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Poprawnie wywołany negatyw powinien być taki, żeby przez najciemniejszy fragment móc czytać gazetę. Ale jak to w życiu - są wyjątki.

Np.: trix zawsze wygląda jak szara betonowa papa, a pod powiększalnikiem wyciąga się z niego piękne kontrasty.

HP5+ potrafię wywołać na papkę oraz na super kontrastowy. Papkę kopiuje się łatwiej, ale z kontrastowego też przeważnie da się powiększać bez problemu (niestety nie wszystko, a nad regułą nadal pracuję :-/ ).

Delta 100 przeważnie wygląda poprawnie i kopiuje się ją zdecydowanie łatwo. Inna rzecz, że delty się nie forsuje, a wspomniane wcześniej - jak najbardziej (i to wysoko).

FP4 jest fajne. Nie wiem dlaczego nie nigdy go nie forsowałem. Po wywołaniu wygląda (przeważnie) jak w opisie na dobrze wywołany film (patrz pierwsze zdanie).

dan napisał/a:

No i włożyłem do skanera. Szału może nie ma, film znowu niedopłukany (zmora jakaś z samą wodą :-( ), ale przed zeskanowaniem bałem się, że nic nie będzie widać. Fotki takie sobie, więc proszę nie oceniać :-P tylko ew. podpowiedzieć czy ten film jest w miarę dobrze obrobiony?
1.

2.

3.

4.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Niedoplukany? Moze nieutrwalony?

Skany wygladaja naprawde fajnie :!: , rozjasnilbym tylko to z dzieciakiem i nieco podniosl kontrast.

alkos napisał/a:
Niedoplukany? Moze nieutrwalony?

Niedopłukany. Może nie widać tego w pomniejszeniu, ale zostało sporo plam po wodzie - chyba dość twarda jest i wytrącił się pewnie jakiś dziwny związek? Ale fakt, że kilka klatek jest też zadymionych - myślę że utrwalałem dość długo, tyle że nie jestem pewien szczelności koreksu oraz momentu ładowania doń filmu.
alkos napisał/a:
Skany wygladaja naprawde fajnie
No trochę mnie zaskoczyły, zwłaszcza, ze są prosto ze skanera - pierwsze tylko wyplamkowane, bo cos wlazło nań.

rrredhead  Dołączyła: 25 Kwi 2009
witam wszystkich,
wywolywalam 2 klisze, jedna wyszla super, drugi negatyw wyszedl [golym okiem patrzac] bardzo jasny i malo kontrastowy. negatyw juz utrwalony, wyplukany, wysuszony.
moze glupie pytanie, ale czy moge go jeszcze raz wsadzic do wywolywacza zeby dowołac??? ewentualnie co mozna jeszcze z tym zrobic? od razu mowie ze nie skanuje negatywow, interesuje mnie wywolanie tego w domowej ciemni.

help!!! :-(

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
rrredhead, jak sreberko wypłukane, to już wywoływacz chyba nie ma co robić na tym filmie, imho

ale nie ćwiczyłem tego, sam jestem ciekaw odpowiedzi doświadczonych dowoływaczy - zapytaj Dżerryego może na PW

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jesli jest mleczny, to mozesz go doutrwalic, jesli niedowolany to raczej nic nie zrobisz, chyba ze wytrzasniesz tzw. wzmacniacz ;-)

SQ6GIT napisał/a:
rrredhead, jak sreberko wypłukane, to już wywoływacz chyba nie ma co robić na tym filmie, imho

no wlasnie, tego sie obawialam...

SQ6GIT napisał/a:
sam jestem ciekaw odpowiedzi doświadczonych dowoływaczy - zapytaj Dżerryego może na PW

ok, dzieki za rade!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
alkos napisał/a:
chyba ze wytrzasniesz tzw. wzmacniacz

Np taki http://www.czarno-biale.p...products_id=921

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jak nie wyjdzie wywołanie, to najlepsze co można zrobić to zeskanować negatyw porządnie - tzn można też walczyć pod powiększalnikiem, ale trzeba by mieć niesamowite umiejętności prawdopodobnie ;-)

plwk napisał/a:
alkos napisał/a:
chyba ze wytrzasniesz tzw. wzmacniacz

Np taki http://www.czarno-biale.p...products_id=921

ooo, to jest rzeczywiscie jakas opcja. nie korzystalam wczesniej z takich, zobaczymy ile to warte 8-) dzieki! dam znac jak efekty.

[ Dodano: 2009-04-25, 11:25 ]
a to jeszcze jedno pytanie: wie ktos czy mozna gdzies kupic taki wzmacniacz w Łodzi? czy trzeba przez internet?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poszukaj w tym wątku czy jest coś z Łodzi http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=87

Skocz do: