matb  Dołączył: 02 Lis 2006
zabiorą internet?
Z różnych stron docierają niepokojące wieści, że w EU chcą wprowadzić regulacje dotyczące korzystania z Internetu. Które to regulacje sprowadzać będą się do "pakietowania" usług - czyli będzie można sobie wykupić np. pakiet - nie wiem - na maila tylko, albo na www i maila, albo na VOIP i cośtam. A jak na WWW to może też nie wszystkie, tylko w pakiecie standardowym powiedzmy główne portale, a w rozszerzonym jakieś ograniczenia regionalne czy coś.
Się pojawiają dość dramatyczne wizje i apele, jak np. taki: http://blackouteurope.eu/

I sprawa ma być przesądzona lada dzień podobno. Ktoś coś wie na ten temat konkretnie? Faktycznie szykuje się większy problem i szkodliwa rewolucja w internecie, czy to tylko jakieś krzykacze panikują i próbują mieszać i mącić?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Cytat
To Stirlitz. Zaraz tu będzie zadyma

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Słonie idą na północ, a wołki zbożowe podążają ich śladem.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Tak na zdrowy rozum. Jaki provider bedzie pakowal internet w jakies pakiety, skoro najtanszy i najprostszy technicznie jest zawsze pelen dostep, a ludzie zawsze i tak beda wybierac tych providerow z pelnym pakietem. Dla mnie to jest sianie paniki i paranoja piewcow spiskowych teorii.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
dzerry napisał/a:
najtanszy i najprostszy technicznie jest zawsze pelen dostep

pelen dostep, czyli dostep do kazdego rodzaju informacji badz uslugi w internecie - w obecnych warunkach technologicznych nie ma znaczenia, czy to ma byc dostep calkowity czy czesciowy - koszty i trudnosc administracji sa identyczne.
dzerry napisał/a:
ludzie zawsze i tak beda wybierac tych providerow z pelnym pakietem

tak twierdzisz? a co z terenami wiejskimi w Polsce, na ktorych jedyna firma oferujaca mozliwe do zaplacenia koszty polaczenia jest TPSA? dlaczego przy takich przepisach mialaby nie zażądać od Onet.pl, zeby portal placil za bycie dostepnym u kazdego internauty korzystajacego z lacz TP, a nie tylko u takich, ktorzy moga wybrac rowniez innego operatora?
dzerry napisał/a:
Jaki provider bedzie pakowal internet w jakies pakiety

jaki provider? jesli moze uslugodawca - youtube wprowadzilo regionalizacje i czesc materialow przestala byc dostepna w roznych czesciach swiata - to czemu provider mialby tego nie robic?

ale dla mnie nie liczy sie tutaj wymiar prawny, co kto bedzie mogl, nie bedzie mogl itd.
dla mnie liczy sie wymiar filozoficzny, bo internet od zawsze byl miejscem calkowitej wolnosci, gdzie nie obowiazywaly granice wyznaczane przez politykow czy biznesmenow, byl miejscem wymiany mysli i informacji, a ostatnimi czasy powoli zostaje zawlaszczony przez ludzi, ktorzy chca na nim przede wszystkim zarobic. internet przestal byc zjawiskiem, zaczal byc produktem.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
tatsuo_ki, czytales ten projekt? Bo dla mnie te wyjasnienia z balckout Europe sa strasznie metne i naprawde nie mam pojecia o co chodzi. Jakie prawo zabrania takich praktyk w tej chwili operatorom? Dlaczego jakos nikt tego nie robi (poza dzieleniem lacza i wycinaniem portow p2p)? Przeciez to sie kupy nie trzyma. Ze co, jak sobie pojde teraz i zarejestruje domene pierdupierdu.com, to bedzie ona dopiero widoczna, gdy operator doda ja recznie do jakiegos tam pakietu? Przeciez to absurd pod prad internetu. Nie sadze, zeby jakikolwiel zdrowy na zmyslach ustawodawca chcial to wprowadzac - po co?

tatsuo_ki napisał/a:
a co z terenami wiejskimi w Polsce, na ktorych jedyna firma oferujaca mozliwe do zaplacenia koszty polaczenia jest TPSA?
Rynek nie znosi prozni. W tej chwili, jesli masz gnizadko TPSA albo jest w zasiegu sieci GSM, to masz providerow do wyboru do koloru. Zadanie oplat od Onet.pl podpadlo by pod prawo o konkurencji.

Te obawy sa przede wszystkim nieuzasadnione ekonomicznie.

[ Dodano: 2009-04-28, 14:41 ]
tatsuo_ki napisał/a:
byl miejscem wymiany mysli i informacji, a ostatnimi czasy powoli zostaje zawlaszczony przez ludzi, ktorzy chca na nim przede wszystkim zarobic
Nie zgadzam sie. Internet ma ogromna sile odsrodkowa. Moze i Ci biznemeni chca zarobic na internecie i chwala im za to, bo gdyby nie oni, nie mialbys na wyciagniecie reki tych wszystkich technologii, ktore masz teraz. Ale natura internetu jest taka, ze po prostu nie sie go zawlaszczyc - to jest tak jak za krotka koldra, ktora chcesz przykryc cale lozko - im bardzije bedziesz sie staral zawlaszczyc, tym bardziej z drugiej strony bedzie ci sie to wymykac. Gdyby nie biznes, streaming audio i video nie bylby tak poszechnie dostepny, nie powstalaby nigdy takie fenomeny jak myspace music i last.fm, nikt by za biznes nie inwestowal w infrastrukture, itd. Internet jest caly czas miejscem bezinteresownym wymiany mysli i informacji - co my tutaj robimy? Ja jestem spokojny.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Generalnie wygląda mi to na ściemę. Wymienione strony zawierają głównie marketingowy bełkot i prawie zero konkretnych informacji.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Sciema, a jeśli nie ściema, to w obecnych czasach nie jest to problem. Wrócą Wolne Sieci Osiedlowe połączone między sobą bezprzewodowo tworząc alternatywny prywatny internet II. WWW2 Kiedyś to był problem, ale teraz zestaw do połączenia dwóch odległych o kilkanaście kilometrów od siebie sieci (oby widziały się nawzajem) kosztuje kilkaset złotych (zwykłe access pointy + anteny typu yagi).
:mrgreen:

dzerry napisał/a:
po co?

raczej - dlaczego? politycy to niestety nie sa oswieceni z nadania i rozne grupy lobbystow potrafia wplynac na bieg wydarzen i ustawodawca wprowadza roznego rodzaju absurdy legislacyjne, zwlaszcza jesli chodzi o nowoczesne technologie, ktore malo kto pojmuje i je w pelni rozumie (o ile jest ktokolwiek, kto to potrafi), np. gdy wchodzily do sprzedazy plyty CD-R, lobby koncernow muzycznych wymusilo wprowadzenie oplaty i teraz w cene kazdej plyty CD-R, ktora kupisz, jest wliczona jakas stala kwota, jaka idzie do koncernow muzycznych, chocby krazek nigdy zadnej muzyki w sobie nie mial zapisanej.
tego sie boje, ze grupa lobbystow potrafiaca niezle zamieszac w glowie nieswiadomych elektronicznie, pozwoli waskiej grupie bogatych stac sie jeszcze bogatszymi...

do konca jak bedzie nie wiadomo, czas pokaze, po prostu do wszelkich prob uregulowania internetu podchodze skrajnie sceptycznie i chyba zbyt alergicznie :/
za duzo informacji o wprowadzanych nakazach podsluchiwania ruchu w internecie i tym podobnych. jesli tylko ktos mowi, ze ktos cos ma kontrolowac w internecie, to mi sie czerwona lampka zapala, moze czas zmiejszyc jej czulosc?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
matb napisał/a:
w EU chcą wprowadzić regulacje dotyczące korzystania z Internetu

Jednak nadciąga koniec świata :mrgreen:

pawelek-79 napisał/a:
ale teraz zestaw do połączenia dwóch odległych o kilkanaście kilometrów od siebie sieci (oby widziały się nawzajem) kosztuje kilkaset złotych (zwykłe access pointy + anteny typu yagi)

no tak, tylko zeby polaczyc sie z tymi za oceanem, to nie ma szans, co najwyzej moglbys sie polaczyc z reszta europy i to tez za jakies 10-15 lat (nie sadze, by szybciej udalo sie stworzyc takie sieci)w dodatku ze slaba przepustowoscia lacza (obecne radiowe maja zbyt mala, by pociagnac wielomilionowe polaczenia interkontynentalne - ale cholera ich tam wie, moze calkiem niedlugo beda juz duzo szybsze bezprzewodowe lacza), ale pozostaje kwestia tego braku przewodow, bo legislator moze, tak jak w przypadku obecnie krotkofalowcow amatorow, wprowadzic oplate emisyjna, czy jakos tak - kazdy emitujacy sygnal radiowy powyzej jakiejs odleglosci musi placic pewna niemala kwote, czy to ogolnopolskie radio, czy wlasnie facet z radiem, ktory chce pogadac z innym krotkofalowcem, nie pamietam dokladnej kwoty, ale byla to kwota z co najmniej 4 zerami.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
CHyba o to chodzi:
http://www.europarl.europ...+DOC+XML+V0//PL

ale czytać tego teraz nie mam czasu :-/

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
tatsuo_ki napisał/a:
w dodatku ze slaba przepustowoscia lacza

Do przekazywania informacji i wolnej myśli w zupełności wystarczy e-mail, strony www i mirc. Po co zaraz gigantyczna przepustowość? Żeby na wideoskype siedzieć?
Przecież, jeśli takie pomysły wejdą w życie, to będzie to zamach na wolność słowa i wolność informacji i będzie trzeba się bronić. Zdjęcia też da się przesłać. A webkamerki z rozbierającymi się panami i paniami nie są potrzebne. :-P

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
I tak zawsze zostanie TOR ;)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
a niech wejdzie ta ustawa!

Proszę!

wiecie ile wolnego czasu bym miala :-P

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może na wszelki wypadek ustalmy sposób komunikacji ognisko/dym , gołębie , z forumowiczami powyżej Baranowa Sandomierskiego zostaje mi jeszcze Wisła :)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam pomysł: załóżmy osadę Pentaxowo i przenieśmy się tam wszyscy. Nie będziemy potrzebować żadnych internetów czy innych wynalazków cywilizacji do kontaktowania się ze sobą. Wystarczy ognisko i okoliczne krzaki :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Marek napisał/a:
Wystarczy ognisko i okoliczne krzaki
Jak ognisko, to dopływ suchych Nikonów jest niezbędny :-P

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Jak ognisko, to dopływ suchych Nikonów jest niezbędny :-P

Zorganizujemy bandę pentazbójów i będziemy je zdobywać napadając na karawany nikonowców :evilsmile:

Skocz do: