piko  Dołączył: 09 Sty 2008
fajne miejsce w Beskidzie Niskim, Wyspowym lub Gorcach
Ostatni miesiąc i majówkę też strawiłem na żmudnej pracy i musze trochę odreagować,
najchętniej w Beskidzie lub Gorcach.
Znacie jakieś fajne, spokojne miesjce na tygodniowy pobyt (dwie osoby, warunki mogą być pionierskie) - spacery, fotografowanie i napawanie się ciszą i brakiem komputera ;)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
piko, Beskid Niski, to poza przełęczami w Magurach i uzdrowiskami (Iwonicz, RYmanów, Krynica na granicy) to w ogóle daje ciszę i spokój. Ja byłem 2 lata temu, to podczas 1,5 tyg. wędrówki spotkałem max 10 osób (nie wliczam wioch i uzdrowisk, a same szlaki).

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Wysowa, koniec świata, ale są sklepiki, pijalnia wód, piękne tereny na wycieczki, cerkiewki, warto pojechać choćby dla smaku Wysowianki

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Robert napisał/a:
Wysowa, koniec świata, ale są sklepiki, pijalnia wód, piękne tereny na wycieczki, cerkiewki, warto pojechać choćby dla smaku Wysowianki

Wysowa to jest wielkie miasto :mrgreen: , koniec świata to jest Radocyna, Żydowskie, czy nawet Jasionka lub Wołowiec ;-)

Piko jakbyś był zainteresowany to mogę Ci polecić jedną zaprzyjaźnioną kwaterę w Gładyszowie :-)

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
troszkę przesadzasz z wielkim miastem, dobre jako punkt wypadowy, o tej porze są tam pustki, cisza i spokój

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tydzień w BN , to ja bym wziął plecak i poszedł na wschód , trójkąt Jaśliska-Rudawka Rymanowska-Komańcza , w rejonach Wysowej polecam Ropki i Izby - póki quady i drut kolczasty jeszcze nie zawitał :( Co do noclegów nie pomogę , warto odwiedzić http://beskid-niski.pl/.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Robert napisał/a:
troszkę przesadzasz z wielkim miastem, dobre jako punkt wypadowy, o tej porze są tam pustki, cisza i spokój

Napisałem "wielkie miasto" w porównaniu z innymi miejscowościami. No bo co, stoi tam rozlewnia wody, kilka hoteli, dwie karczmy, 3 sklepy spożywcze, jest też nawet basen :-) ) Ropki są pięknie położone, ale ta miejscowość powoli staje się takim osiedlem warszawskim (tak jak swego czasu Nowica) - dużo (relatywnie) napływowej ludności, głównie z Warszawy, a to wszystko przez renomę Swystowego Sadu. Podobnie jak Dom na Łąkach w Izbach... BTW tamte łąki to już nie to samo co kiedyś - zrobili asfaltową drogę między Banicą a Izbami i teraz tam się hajłej zrobił :-(

[ Dodano: 2009-05-04, 22:27 ]
gezeb napisał/a:
Tydzień w BN , to ja bym wziął plecak i poszedł na wschód , trójkąt Jaśliska-Rudawka Rymanowska-Komańcza.

To też super pomysł. Tam jest jeszcze pusto.

piko  Dołączył: 09 Sty 2008
gezeb napisał/a:
Tydzień w BN , to ja bym wziął plecak i poszedł na wschód

Chyba sie nie zdecydujemy. "Tam musi byc cywilizacja" ;)
Ale serio, to dobry pomysł (guglam mapy)

[ Dodano: 2009-05-04, 22:40 ]
Paffcio napisał/a:

Piko jakbyś był zainteresowany to mogę Ci polecić jedną zaprzyjaźnioną kwaterę w Gładyszowie :-)

Jestem ;)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
piko napisał/a:
fajne, spokojne miesjce

szukaj w necie "sercu bliski beskid niski" - stronka encyklopedia na ww temat. Przepiękne miejsca, warto mieć rower i zaglądać głęboko w dolinki.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Wybierz sobie z mapy jakieś miejsce gdzie sie asfalt kończy, to będzie gwarancją spokoju ;) tylko jak będziesz już dzwonił w konkretne miejsce, to zapytaj, jakie będzie towarzystwo - zaczyna sie sezon zielonych szkół i spotkań integracyjnych, a taka impreza za ścianą skutecznie potrafi zepsuć wypoczynek.
Załap sie najlepiej na jakieś agro.
Ew. napisz jaki standard Cie interesuje, i generalnie czego oczekujesz...

BTW. Temat beskidzki sie ciągle przewija tu po forum, to może by tak plenerek w Beskidzie? Albo jakaś impreza dla miłośników Pentaxa i Beskidu Niskiego? Oczywiście w sercu Beskidu?

Będzie Odzew?

forestowy
[Usunięty]
Mam relatywnie blisko w Beskid Niski więc wstępnie jest odzew :)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
H.M. napisał/a:
BTW. Temat beskidzki sie ciągle przewija tu po forum, to może by tak plenerek w Beskidzie? Albo jakaś impreza dla miłośników Pentaxa i Beskidu Niskiego? Oczywiście w sercu Beskidu?

Będzie Odzew?

Taaaa!

Taaaa!

H.M., na konkursie na jesien bylo jedno baaardzo urokliwe miejsce na zdjeciu. Hmmm...
Zaraz odswieze.

No i Polany Surowiczne [skad taka nazwa?], ale to raczje nie plener mieszczuchow.

[ Dodano: 2009-05-05, 18:06 ]
Juz wiem - odszukalam - Jasionka k. Gladyszowa - strasznie mi przypasowala ze zdjecia :)

Obok Polan Surowicznych jest Surowica, te nazwy pochodzą od metody pozyskiwania terenów dla gospodarki. WIĘCEJ
Jasionka jest urokliwa, ale to teraz tylko osiedle popegieerowskie. W okolicy jest pare obiektów, całkiem sympatycznych...

[ Dodano: 2009-05-05, 18:48 ]
A w Polanach Surowicznych jest chatka politechniki warszawskiej, baardzo miłe miejsce.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może Banica koło Izb :?:

H.M. napisał/a:
A w Polanach Surowicznych jest chatka politechniki warszawskiej, baardzo miłe miejsce.

Teraz juz wiem - daly mi kosc one ;-)

plwk napisał/a:
Może Banica koło Izb

Jedzmy gdzies gdzie koniec drogi :D

Droga sie kończy w Radocynie, w Lipowcu, w Bartnem... oj, jest tego jeszcze troche... W Izbach koło Banicy, albo na odwrót, a zasadniczo to pomiędzy Izbami i Banicą jest Dom na łąkach, ale to obiekt taki "z górnej półki". Jakoś mi nie przystoi do beskidzkiej rzeczywistości.
Jak ma być beskidzko to proponuje coś schroniskowo-chatkowego z klimatem...
O miejsca na plenerek bym sie nie martwił, w Beskidzie jest co fotografować wszędzie i w każdym zakątku ;)

H.M. napisał/a:
coś schroniskowo-chatkowego z klimatem...

Wez pod uwage, ze Fafniak chce miec duzo lazienek :mrgreen:

To znajdżmy coś, żeby las był blisko...

[ Dodano: 2009-05-05, 19:22 ]
A, łazienek... no to nad potokiem ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Wez pod uwage, ze Fafniak chce miec duzo lazienek

Ale tutaj noclegów (na szczęście :mrgreen: ) szuka piko.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mygosia napisał/a:
Fafniak chce miec duzo lazienek
Zalew w Klimkówce polecam- dużo wody zawiera i nie będzie musiał rano stać w kolejce. :mrgreen:

Skocz do: