TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
  przyparwa do Ziemniaków - Która Najlepsza ?
Witajcie, ;-) Gotując dziś ziemniaki a następnie spożywając schabowe wraz z nimi doszedłem do wniosku, że czegoś mi brakuje. Jakiegoś dodatku, może ktoś z forumowiczów lub forumowiczek ma jakieś doświadczenia w gotowaniu ? ;-)


Ps. Spaliłem te schabowe .. :lol:
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Osoliłeś :?:

Koperek jest dobry.
 

answer13  Dołączył: 08 Maj 2008
mnie najlepiej smakują tak po "czesku". Wtedy to już się nazywa zapekane brambory.
Chodzi o to, by odgotować je 'la dente (czy jakoś się tak to piszę), po wystygnięciu na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem. Po przypieczeniu/zarumienieniu przyprawy (jakie kto ma gusta, ja lubię ostro i oregano-majerankowo, chociaż może byc nawet zwykła vegeta), pod sam koniec posypać serem żółtym i ładnie zsunąć na talerz.
...smacznego

ale teraz najlepsze młode ziemniaki ze skwaruszkami, koperkiem i zsiadłym mlekiem
 

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
answer13, a Oregano to z Oregonu ? ;-) , znalazłem białą saszetkę z czarnym małym napisem "przyprawa włoska " :-P dodałem i całkiem smaczne !
 
kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Najlepsze ziemniaczki z solą zmieszane ze śmietaną lub prawdziwym masłem :-)
 
BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
najlepsze ziemniaki są pod postacią frytek :P
Innych nie trawię - no może jeszcze młode ziemniaczki z wołowinką i sosikiem!
 

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Niektorzy dodaja lubczyku :-)
 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
o tej godzinie musicie taki temat, jak człowiek już tylko myśli żeby do domu, na obiadek pogonić :-(
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Można pietruszkę - też moczopędna :mrgreen:
 

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Do ziemniaczków można ukroić kawałek prawdziwego masła, połozyć na brzegu talerzyka, a do tego przekroić świeżą cebulę na pół i posolić ją z lekka.
Następnie można konsumować ziemniaczki, zagryzając je tą cebulką i dodając po trochu masełka dla złagodzenia smaku. Nawet schabowy nie jest potrzebny.
Smacznego :-)

[ Dodano: 2009-05-12, 14:36 ]
YellowLabel napisał/a:
najlepsze ziemniaki są pod postacią frytek :P
Innych nie trawię

Twój żołądek ma zapewne odmienne zdanie :-D
 

marlonka  Dołączyła: 26 Kwi 2009
Młody ziemniaczek to tylko z koperkiem to fakt...Ja uwielbiam w mundurkach upieczone uprzednio w piekarniku...Po przekrojeniu z wierzchu na krzyż nałożyć czosnkowe masełko...Pycha!!!Inny sposób to podsmażone (uprzednio ugotowane)z podsmażoną cebulką i posypane papryką....Te też wspaniałe!!! :-D
 

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
do gotowania kilka grzybków suszonych(ew. bulion grzybowy), a potem do tłuczenia dużo śmietany. A na wierch koperku, albo skwareczków.
Ja najbardziej lubie takie, tylko na drugi dzień odsmażone na maśle, albo smalczyku ;)
smacznego.
 
BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
gebi, nie wiem - nie pytałem go. Jak na razie się nie dopomina o zmiany w jadłospisie :-)
 
cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Kiedyś znajomy z USA mówił, że oni mają tam kilkanaście rodzajów ziemniaków. Byłem zdziwiony, że Pyrlandia, kraj stojący na ziemniaku, kompletnie nie ma znajomości i tradycji ziemniaka. Może ktoś zna jakieś gatunki i odmiany? Bryza i co jeszcze?
 

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
cinekk1

A L I C J A – średnio wczesna, skrobiowa, zarejestrowana w 1999 r., plenna (plon ogólny wg doświadczeń COBORU 45,7 t/ha), o średniej zawartości skrobi (18,7%), daje duże plony skrobi (88,8 dt/ha); bulwy średniej wielkości, okrągłoowalne, o miąższu białym do kremowego, dość głębokich oczkach i małej regularności kształtu i dobrym smaku (6,5). Odmiana odporna na wirulentne biotypy raka, o wysokiej odporności na wirus Y (8) oraz podwyższonej odporności na suchą zgniliznę i parch zwykły (6). Przechowuje się dobrze. (Hodowla zachowawcza HR Szyldak).

A S T E R – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1990 r., plenna (plon handlowy po dojrzeniu wg doświadczeń COBORU 28,0 t/ha), zawartość skrobi 14,4%. Nadaje się do bezpośredniego spożycia do końca marca, a na frytki, chipsy, kostkę garmażeryjną i produkty suszone do końca października. Bulwy okrągłoowalne średniej wielkości, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ jasnożółty, smak bardzo dobry (7). Odporna na wirusy Y i liściozwoju (7,5), średnio odporna na zarazę (4). Przechowuje się bardzo dobrze.

B A L B I N A – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1997 r., przydatna do przerobu na susze spożywcze, plon handlowy 41,2 t/ha), zawartość skrobi 14,6%, bulwy dość duże, okrągłoowalne, oczka płytkie. Miąższ jasnożółty, smak dobry (6,5). Odmiana o podwyższonej odporności na wirus Y (6,5), średniej na wirus liściozwoju (5,5); niższa odporność liści i bulw na zarazę (4) oraz na czarną nóżkę (4), podwyższona na parch zwykły (6). Przechowuje się dość dobrze.

B A R D (N) – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1999 r., plenna (plon handlowy wg doświadczeń COBORU 41,2 t/ha), zawartość skrobi 11,5%, typ kulinarny sałatkowy, o bardzo dobrym smaku (7,1). Bulwy duże, okrągłoowalne, o dobrej regularności, płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odmiana wysoko odporna na wirus Y i liściozwoju (7,5), o podwyższonej odporności na czarna nóżkę i parch zwykły (6), a podatna na zarazę liści (2) i bulw (3). Przechowuje się bardzo dobrze. Odporna na mątwika ziemniaczanego patotyp Ro1.

B A R T E K (N) – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2003 r., bardzo plenna (plon handlowy 52,4 t/ha), zawartość skrobi 15,1%. Smak dobry (7), typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy do lekko mączystego (B-BC). Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne, o dobrej regularności kształtu, płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirus Y (8) i wirus liściozwoju (8), średnio odporna na zarazę liści (5). Według wstępnych badań przechowuje się bardzo dobrze.

B A S Z T A (N) – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1996 r., plenna (40,2 t/ha), zawartość skrobi 17,6%. Smak dość dobry (6,2). Nadaje się do przerobu na frytki, chipsy i susze. Ma bulwy okrągłoowalne o regularnym kształcie i płytkich oczkach, żółtym miąższu. Bulwy średniej wielkości. Wymaga dobrych gleb. Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus Y (8), odporna na wirus liściozwoju, czarną nóżkę oraz suchą zgniliznę (6). Przechowuje się średnio. Przydatna do produkcji frytek i chipsów.

B E A T A – średnio późna, jadalna, zarejestrowana w 1997 r., wysokoplenna (52,6 t/ha), zawartość skrobi 15,0%, bulwy duże, okrągłe, oczka dość płytkie. Miąższ żółty, smak dość dobry (6,5). Przydatna do produkcji suszów spożywczych. Wysoko odporna na wirus Y (8), średnio odporna na wirus liściozwoju (5), podwyższona odporność liści na zarazę (6), niższa odporność bulw na zarazę (4), podwyższona na czarną nóżkę i parch zwykły (6). Przechowuje się średnio.

B I L A – wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1994 r., plenna (42,0 t/ha), zawartość skrobi 13,2%. Do bezpośredniego spożycia oraz na wyroby konserwowe i mrożone do końca marca. Bulwy okrągłoowalne, oczka płytkie, smak bardzo dobry (7,2). Odporna na wirus Y i parch zwykły (7), dość odporna na liściozwój (6), podatna na zarazę 3). Przechowuje się dobrze.

B Z U R A – późna, skrobiowa (20,0%), zarejestrowana w 1986 r., plenna (47,9 t/ha). Bulwy duże, okrągłoowalne, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ jasnożółty. Immunna na wirus Y (9), średnio odporna na liściozwój i zgnilizny bulw (5), bardzo odporna na zarazę liści (8). Przechowuje się średnio.

C E D R O (NN) – wczesna, skrobiowa, zarejestrowana w 1997 r., pozwala na wcześniejsze rozpoczynanie kampanii przerobowej w krochmalniach, przydatna do przerobu na chipsy, plon ogólny 37,3 t/ha, zawartość skrobi 18,1%, bulwy duże okrągłoowalne do owalnych, oczka dość płytkie. Miąższ żółty, smak dość dobry (6,3). Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy Y i liściozwoju (6,5), na zarazę ziemniaka: niska odporność liści (3) i bulw (4); średnia odporność na czarną nóżkę (5), podwyższona odporność na parch zwykły (6). Przechowuje się dość dobrze.

D A N U S I A (N) – średnio późna, jadalna, plenna, zarejestrowana w 1999 r., plon handlowy 43,2 t/ha, zawartość skrobi 15,1%. Bulwy bardzo duże, owalne, o jasnożółtym miąższu, bardzo dobrej regularności kształtu, bardzo płytkich oczkach. Bardzo dobry smak (7,1). Nadaje się na frytki. Odporna na mątwika ziemniaczanego. Wysoko odporna na wirus Y (9). Przechowuje się średnio.

D E N A R (N) – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1999 r., bardzo plenna (plon handlowy 47,5 t/ha), zawartość skrobi 11,9%, bulwy duże, udział plonu handlowego 95%; typ kulinarny sałatkowy o bardzo dobrym smaku (7,3). Bulwy okrągłoowalne o bardzo dobrej regularności, płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na wirus Y i liściozwoju (7), podatna na zarazę liści (3). Przechowuje się dobrze. Odporna na mątwika ziemniaczanego patotyp Ro1.

D O R O T A (N) – wczesna, skrobiowa, zarejestrowana w 2002 r., plenna (plon ogólny bulw 42,7 t/ha, handlowy 39,3 t/ha, zawartość skrobi 17,4%. Bulwy dość duże, owalnopodłużne, o dość dobrej regularności kształtu, dość płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Nadaje się na frytki. Smak dobry (6,7). Odporna na mątwika ziemniaczanego, wysoko odporna na wirus Y (8), dość odporna na wirus liściozwoju (6,5), podatna na zarazę liści (3). Przechowuje się dobrze.

D R O P (NN) – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1991 r., plenna (37,3 t/ha), zawartość skrobi 15,1%. Nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz na wyroby konserwowe i mrożone do końca marca. Bulwy bardzo kształtne, okrągłoowalne, oczka bardzo płytkie, skórka żółta, miąższ żółty, smak dobry (6,7). Odporna na mątwika (szczep zwykły i agresywny), dość odporna na wirus Y (6,5) i parch zwykły (6), średnio podatna na liściozwój (5), suchą zgniliznę, dość podatna na zarazę (3) i mokrą zgniliznę. Przechowuje się dobrze.

E L A N D A (N) – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2005 r., bardzo plenna (plon handlowy wg doświadczeń COBORU 45,1 t/ha), zawartość skrobi 12,9%, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy B, smak dobry – 6,7. Bulwy bardzo duże, owalne, kształtne, o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusy Y i liściozwoju (5-6), podatna na zarazę liści (3).

F E L K A (N) – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2002 r., bardzo plenna (plon handlowy 42 t/ha), zawartość skrobi 13,9%. Smak bardzo dobry (7,2), typ konsumpcyjny B. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne, o dobrej regularności kształtu, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Nadaje się na frytki i chipsy. Odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirus Y (7), wysoko odporna na wirus liściozwoju (7,5), podatna na zarazę liści (3). Przechowuje się dobrze.

G A B I – wczesna, skrobiowa, zarejestrowana w 2000 r., plon ogólny 43,0 t/ha, zawartość skrobi 17,0%. Smak dobry (6,5), bulwy okrągłe, dość duże, o dość płytkich oczkach (6,5) i jasnożółtym miąższu. Odporna na wirus Y (7,5), dość odporna na wirus liściozwoju (6,5), podatna na zarazę liści (3). Przechowuje się dobrze.

G A N D A W A – późna, skrobiowa, zarejestrowana w 2004 r., plon ogólny 50,8 t/ha, zawartość skrobi 20,2%, plon skrobi 102,9 dt/ha. Bulwy duże, owalne, o średnio płytkich oczkach i kremowym miąższu. Odporna ma mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirus Y (8), dość odporna na wirus liściozwoju (6,5) oraz na zarazę (6).

G R A C J A (N) – wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2002 r., plenna (plon handlowy 40,2 t/ha), zawartość skrobi 16,1%. Smak dobry (6,5), typ konsumpcyjny BC. Bulwy dość duże, okrągłoowalne, o bardzo dobrej regularności kształtu, bardzo płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Nadaje się na chipsy. Odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirus Y (7), dość odporna na wirus liściozwoju (6,5), podatna na zarazę liści (3). Przechowuje się dobrze.

I R Y S – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1975 r., plenna (34,0 t/ha), zawartość skrobi 12,9%. Nadaje się do konsumpcji, na frytki oraz wyroby konserwowe i mrożonki do końca października. Bulwy owalnopodłużne, duże, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ biały, smak bardzo dobry (7). Odporna na wirus rattle, średnio odporna na wirus Y (5,5), dość podatna na liściozwój (4), podatna na czarną nóżkę, zarazę bulw i mokrą zgniliznę. Przechowuje się dobrze.

J A S I A (N) – późna, skrobiowa, zarejestrowana w 1999 r., bardzo plenna (plon ogólny 49,3 t/ha), o wyższej zawartości skrobi (19,0%), daje bardzo duże plony skrobi (90,9 dt/ha); bulwy duże, okrągłoowalne, o miąższu jasnożółtym, dość dobrej regularności kształtu, dość głębokich oczkach, dobrym smaku (6,6). Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego patotyp Ro1, wysoko odporna na wirus Y (8), polowo odporna na wirus liściozwoju (7,5), o podwyższonej odporności na zarazę liści i czarną nóżkę. Przechowuje się dobrze (7,5). (HR Szyldak).

K O R O N A (N) – wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2002 r., bardzo plenna (plon handlowy 47 t/ha), zawartość skrobi 11%. Smak dość dobry (6,4), typ konsumpcyjny sałatkowy AB. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne, o bardzo dobrej regularności kształtu, płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirus Y (8), dość odporna na wirus liściozwoju (6,5), podatna na zarazę liści (3). Przechowuje się dość dobrze.

K U B A – średnio wczesna, skrobiowa, zarejestrowana w 1999 r., plon ogólny 45,1 t/ha, o podwyższonej zawartości skrobi (19,9%), daje bardzo duże plony skrobi (89,0 dt/ha); bulwy średniej wielkości, okrągłoowalne, o miąższu jasnożółtym do żółtego, dobrej regularności i płytkich oczkach, dość dobrym smaku. Nadaje się na frytki i chipsy. Odmiana wysoko odporna na wirus Y (8) oraz o podwyższonej odporności na wirus liściozwoju (6,5), czarną nóżkę, suchą zgniliznę i parch zwykły (6). Przechowuje się dobrze.

K U K L I K (N) – wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2003 r., plenna (plon handlowy 40,7 t/ha), zawartość skrobi 14,4%. Smak dobry (7,0), typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy do lekko mączystego (B--BC). Bulwy duże, owalnopodłużne, o dobrej regularności kształtu, płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, dość odporna na wirus Y (6,5) i wirus liściozwoju (6), odporna na wirus M (6). Dość podatna na zarazę liści (4). Przechowuje się dobrze.

L O R D (N) – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1999 r., bardzo plenna (plon handlowy 45,5 t/ha), zawartość skrobi 11,8%, bulwy duże, typ kulinarny sałatkowy, o dobrym smaku (7,0). Bulwy okrągłoowalne o bardzo dobrej regularności, średnio płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirus Y i liściozwoju (7), a podatna na zarazę liści i mokrą zgniliznę (3). Przechowuje się bardzo dobrze.

M A R Y N A – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1993 r., bardzo plenna (51,2 t/ha), zawartość skrobi 14,4%. Nadaje się do konsumpcji przez cały rok. Bulwy okrągłoowalne, duże, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ żółty, smak dość dobry (6,5). Bardzo odporna na wirus Y(8), odporna na wirus rattle, dość odporna na parch zwykły (6), średnio odporna na zarazę liści (5), czarną nóżkę i suchą zgniliznę, dość podatna na liściozwój (4,5), zarazę bulw (4) i mokrą zgniliznę. Przydatność do przechowywania słaba. (HR Szyldak).

M E D E A (N) – późna, jadalna, zarejestrowana w 2005 r., plenna (plon handlowy wg doświadczeń COBORU 42,8 t/ha), zawartość skrobi 14,7%, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy B, smak bardzo dobry – 7,0. Bulwy duże, owalne, kształtne, o bardzo płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego i na wirus Y (7), średnio odporna na wirus liściozwoju (5-6), dość odporna na zarazę liści (6,5).

M O R S (N) – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1997 r., plon dość wysoki (41,3 t/ha), zawartość skrobi 13,8%, przydatna do przerobu na frytki i susze spożywcze. Bulwy dość duże, okrągłe, oczka płytkie. Miąższ jasnożółty, smak dobry (6,6). Odporna na mątwika ziemniaczanego, wysoko odporna na wirus Y (8) i wirus liściozwoju (7), podatna na zarazę liści (2) i bulw (2,5), podwyższona odporność na czarną nóżkę i parch zwykły (6). Przechowuje się dość dobrze.

N I A G A R A (N) – średnio późna, jadalna, zarejestrowana w 2005 r., bardzo plenna (plon handlowy wg doświadczeń COBORU 49,3 t/ha), zawartość skrobi 13,7%, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy B, smak bardzo dobry – 6,6. Bulwy bardzo duże, owalne, kształtne, o płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirus Y (8), średnio odporna na wirus liściozwoju (5-6), średnio odporna na zarazę liści (5).

O M A N (N) – wczesna, jadalna, zarejestrowana w 2005 r., plenna (plon handlowy wg doświadczeń COBORU 36,4 t/ha), zawartość skrobi 14,7%, typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy B, smak bardzo dobry – 7,4. Bulwy duże, owalne, kształtne, o bardzo płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusy Y i liściozwoju (5-6), podatna na zarazę liści (3).

O R L I K (N) – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1989 r., plenna (34,8 t/ha), zawartość skrobi 13,5%. Nadaje się do konsumpcji i przetwórstwa na frytki, chipsy oraz produkty suszone, konserwowe i mrożone przez cały rok. Bulwy okrągłoowalne, dość duże, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ jasnożółty, smak bardzo dobry (7). Odporna na mątwika, bardzo odporna na wirus rattle, odporna na wirus Y (7,5), średnio podatna na liściozwój (5), czarną nóżkę, zarazę bulw, suchą zgniliznę i parch zwykły (5), podatna na zarazę liści (3) i mokrą zgniliznę. Przechowuje się dobrze.

R U D A W A (N) – późna, skrobiowa, zarejestrowana w 2002 r., bardzo plenna (plon ogólny 40,4 t/ha), plon skrobi 89,3 t/ha, zawartość skrobi wysoka (22,3%). Bulwy duże, okrągłoowalne, o dobrej regularności kształtu, płytkich oczkach i kremowym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirus Y (8), dość odporna na wirus liściozwoju (6,5), dość odporna na zarazę liści (6). Przechowuje się dobrze. (HR Szyldak).

R U T A – bardzo wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1985 r., plenna (40,3 t/ha), zawartość skrobi 12,8%. W bardzo wczesnych terminach zbioru daje najwyższy plon handlowy spośród odmian zrejonizowanych w kraju. Nadaje się do produkcji chipsów, szczególnie we wczesnych terminach. Bulwy okrągłoowalne, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ jasnożółty, smak dobry (6,5). Dość odporna na wirus Y (6), czarną nóżkę i parch zwykły (6), a podatna na zarazę liści i bulw (2). Przechowuje się dobrze.

S K A W A (N) - późna, skrobiowa, zarejestrowana w 2000 r., wysoki plon ogólny bulw (45,6 t/ha) i skrobi (98,3 dt/ha), zawartość skrobi 21,7%. Bulwy okrągłe, dość duże, o dość płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Odporna na mątwika ziemniaczanego, wysoko odporna na wirus Y (8) i wirus liściozwoju (7,5), dość odporna na zarazę liści (6). Przechowuje się dobrze. (HR Szyldak).

Ś L Ę Z A – późna, skrobiowa, zarejestrowana w 2003 r., plenna (plon ogólny 46,5 t/ha), zawartość skrobi 21,6%, wysoki plon ogólny skrobi (100,4 t/ha). Bulwy dość duże, okrągłoowalne, o dobrej regularności kształtu, płytkich oczkach i białym miąższu. Odporna na wirus Y (7), średnio odporna na wirus liściozwoju (5), bardzo odporna na zarazę liści (8). Przechowuje się bardzo dobrze. (HR Szyldak).

T R I A D A – średnio wczesna, jadalna, zarejestrowana w 1996 r., plenna, zawartość skrobi 16,3%. Przydatna do produkcji frytek, chipsów oraz suszów spożywczych. Smak dobry (6,7). Bulwy owalne o dobrym kształcie i płytkich oczkach, miąższ żółty. Odporna na wirusy Y (7,5), M i rattle oraz na czarną nóżkę i parch zwykły (6), średnio odporna na liściozwój (5,5). Przechowuje się dość dobrze.

http://www.ihar.edu.pl/odmiany_ziemniaka.php
;-)

[ Dodano: 2009-05-12, 17:47 ]
a tu ciekawa dyskusja na tema ziemniaków
http://www.agrofoto.pl/fo...niaka-t638.html
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W Wikipedii wymieniono 37 gatunków.
 

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
o proszę to jest świetny link można sobie porównywać różne odmiany w bazie aż 93
http://www.ipm.iung.pulaw...y/VarietyPL.asp

[ Dodano: 2009-05-12, 17:49 ]
plwk tylko 37 słaba ta wiki ;-)
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jakiś niedouczony pisał to hasło :-D
 

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
A i tu nie ma wszystkiego, np. moi rodzice uprawiali na swoje potrzeby odmianę "Dryf" (młodsza od Bryzy polska odmiana) bardzo smaczne ziemniaczki i odporne na wszelkie choróbska, praktycznie do samych zbiorów miały zielone łęty.
 

marlonka  Dołączyła: 26 Kwi 2009
Wczoraj zakupiłam ziemniaki marokańskie i pyszne były :-D

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach