TomaszD  Dołączył: 02 Cze 2008
[ K10D] K10D padło zapisywanie orientacji zdjęć ;(
Witam!

Pomóżcie bo nie wiem co mam robić. Aparat szczęśliwie używam już ponad rok (kupiłem nowy) więc mam najnowszy soft. Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że wszystkie wykonane od 2 dni są nieprawidłowo obrócone: zdjęcia wykonane w orientacji horyzontalnej aparat sam obraca jakbym je zrobił w pozycji wertykalnej. Jak pstrykam w innych pozycjach - obraca prawidłowo. Zmieniałem ustawienia ON/OFF, wyjmowałem baterię, myśląc że może jakiś prosty błąd programu da się tak zresetować. Otóż nic to nie dało.

Jakie macie pomysły na rozwiązanie tego problemu? Jeśli reset lub ponowne wgranie softu - podpowiedzcie proszę jak mogę zachować ustawienia, można je jakoś zgrać?

Od dodam, że aparat nie przeżył żadnego wstrząsu ostatnimi czasy.

Z dziękuję dobrym ludziom za pomoc :)

Pozdrowienia,
Tomek

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
TomaszD, wyjęcie baterii nie resetuje ustawień aparatu. Musiałbyś skorzystać z funkcji powrotu do ustawień fabrycznych. U mnie w instrukcji jest to opisane na str. 201.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
TomaszD napisał/a:
Aparat szczęśliwie używam już ponad rok (kupiłem nowy) więc mam najnowszy soft
To nie jest prawda. W nowym aparacie nie jest najnowszy soft. Najnowszym jest 1.30. Sprawdź, jaki masz wgrany.
TomaszD napisał/a:
proszę jak mogę zachować ustawienia
Ustawienia po zmianie softu zostają te same

[ Dodano: 2009-05-22, 18:02 ]
TomaszD napisał/a:
Zmieniałem ustawienia ON/OFF
To znaczy?
W ustawieniach, w zakładce Custom Setting jest opcja "Auto Image Rotation". To przestawiałeś na OFF?

Tak, właśnie to przełączałem, oraz drugą funkcję przekręcania zdjęć przy przeglądaniu w aparacie. Nic to nie dało. Wygląda to tak, jakby uszkodził się czujnik i podawał błędne informacje. Boję się, że to może być uszkodzenie mechaniczne :((
Chyba w tych okolicznościach pozostało mi wgrać nowy soft (nie wiedziałem, że jest nowszy :O ) i jeśli to nic nie pomoże, to reset. A jeśli to nic nie da - serwis :(
Nikt z Was nie miał podobnego kłopotu? Nie mam za bardzo pomysłu co może być przyczyną tego błędu...
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Tomek

[ Dodano: 2009-05-22, 19:29 ]
Niestety Panowie, update wykonany, nic to nie dało :(

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Tomek

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
Pomyślmy...
Są dwie opcje w menu C:
1. Auto Image Rotation - obraca zdjęcie przy przeglądaniu w aparacie
2. Saving rotation info - zapisywanie informacji o obrocie.

Jeśli obydwie są włączone (1-On) to nie ma siły, aparat powinien zapisać informacje o pozycji i pokazywać zdjęcia prawidłowo.

W Exif'ie zdjęcia wykonanego poziomo powinna być informacja pt. Orientation -> Top Left.
Pozostaje sprawdzić czy programy które rozpoznają ten znacznik (np. XnView, IrfanView, Pentax Photo Browser) wyświetlają zdjęcia pionowe jako pionowe. Jeśli nie to oznaczałoby, że informacji nie ma w pliku. Co przy włączonych opcjach jak wyżej jest sytuacją nieprawidłową.

Możliwe jest oczywiście uszkodzenie czujnika położenia albo co bardziej prawdopodobne zimny lut przy tym czujniku. Szczerze mówiąc nie wiem gdzie jest umiejscowiony na płycie K10D, nie zdarzyła mi się jeszcze ta usterka :-/ więc nie miałem okazji go poszukać.

Oczywiście sprawdzałem w programach i w aparacie, zdjęcia obracane są nieprawidłowo, ale zawsze wg tej samej zasady. Wszystko wskazuje na to, że z jakiegoś powodu zapisywane są błędne informacje o pozycji aparatu.

Dam znać jak uda mi się to naprawić.

Pozdr
Tomek

Skocz do: