wojtas29 napisał/a:Pan w sklepie zapewniał że k10 to jest to czego mi trzeba.
wojtas29 napisał/a:Mam w sumie tylko jedno pytanie.
W aparacie firmware 1.0, używam kitowego obiektywu (18-55)
W najbliższym czasie nie kupię innego, ewentualnie dokupię lampę.
Czy jest sens flash'ować na nowszy? Jeśli tak to jaki(który)?
Rozumiem że moje pytania są naiwne, nie chcę poprostu robić nic pochopnie.
Wyczytałem (na tym forum) że niektórzy używają wersji 1.1, ponieważ mogą manipulungować jakieś tam nastawy serwisowe, nie wiem czy i ja nie będę musiał tego robić, jak już się dowiem co to wogóle jest, a z doświadczenia wiem że nie zawsze idzie wgrać starszą wersję na nowszą.
Pozdrawiam
Michał
K10D+Sigma10-20+Pentax50-135
Manfrotto055XProB+804RC2
SV, SP, MEsuper, P3, K-5, DA 35/2.4, DA 18-135, SUPER-TAK 35/3.5, 55/1.8, 135/2.5, smc-M 28/3.5, 50/1.4, 1.7, 2, smc-A 50/1.4, 1.7, 2,
S 10-20 EX, S 17-70, T SP 28-75/2.8, T70-200/2.8, T 75-300 LD, T 2x Pz-AF BBAR MC7
AF-540FGZ
dżejpi napisał/a:wojtas29, wczoraj Jarek Dabrowski podał Ci linki do tematu. Jest tego naprawdę dużo na forum. Tu nikt za Ciebie nie podejmie decyzji o zmianie oprogramowania. Ty powinieneś wiedzieć w co chcesz się bawic.
Dancer napisał/a:Zdecydowanie odradzam lampy. Nie bedzie Ci potrzebna. Dasz rade bez niej. Kolory ladniejsze....... i zdjcia bardziej klimatyczne. Wymusi to od Ciebei troszke wiecej zaangazowania w robienei zdjec a nie jak w kompaktach - kliknij - flesz - zdjecie : )
Dancer napisał/a:Walnij swoje pierwsze (wedlug Ciebie) dobre zdjecia w odpowiednim dziale.
wojtas29 napisał/a:eszcze dziś wrzucę jakąś fotę. Znajdę tylko najpierw "ten dział" ;)
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
K-5 + grip,Kasetka,sigma 17-70 os hsm, sigma 70-300 APO,Tamron 28-105 IF, SMC-A 35-80,SMC-FA 50/1.4, Revuenon 55/1.2+tcx2=110/f2.4,krotki kit.
metz 58-1
Velbon 600R
System Cokin-A: szara polowka 1ev i polar.
To juz choroba?
JFK napisał/a:matb, nie zgadzam sie. Ja zaczynalem nauke na analogu. I uwazam ze nic tak nie ulatwia zycia jak nauka, kiedy bledy widzisz od reki i mozesz na miejscu kombinowac i poprawiac.Po tygodniu jak dotarlem do ciemni to widzialem juz tylko efekt tego co zrobilem zle, ale nie pamietalem juz co to dokladnie bylo.
Takze zadnych pudel. Duza karta i ciagle poprawki. To najwieksza zaleta cyfry.
wojtas29 napisał/a:W sumie też nie widzę powodu, żeby utrudniać sobie życie
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
armar napisał/a:Spróbuj wziąć pod uwagę, że niektórzy kupują takie aparaty jak K10D i chcą nimi robić pamiątkowe zdjęcia.
Takie pamiątkowe bez lampy, przy czułości ISO1600 i czasach 1/5 sekundy wychodzą... jakby to napisać, żeby regulaminu nie naruszać?
Powiedzmy, że takie zdjęcia wychodzą "nieładnie" ;-)
I nic tu nie da najjaśniejszy zoom. Kit przy szerokim kącie wcale nie jest wiele ciemniejszy od takiego jasnego zooma!
Dla przykładu zdjęcie z kitowego obiektywu wykonanego z lampą skierowaną tak, by palnik nie widział kadru:
.
Pozdrawiam
Michał
K10D+Sigma10-20+Pentax50-135
Manfrotto055XProB+804RC2
matb napisał/a:Z takim podejściem to dobre zdjęcia będzie Ci ciężko robić. Albo będą one efektem przypadku, a nie Twojej pracy. A chyba nie o to chodzi?
JFK napisał/a:matb, nie zgadzam sie. Ja zaczynalem nauke na analogu. I uwazam ze nic tak nie ulatwia zycia jak nauka, kiedy bledy widzisz od reki i mozesz na miejscu kombinowac i poprawiac.Po tygodniu jak dotarlem do ciemni to widzialem juz tylko efekt tego co zrobilem zle, ale nie pamietalem juz co to dokladnie bylo.
Takze zadnych pudel. Duza karta i ciagle poprawki. To najwieksza zaleta cyfry.
http://www.krysiak.biz/ http://grendel.maxmodels.pl the most important equipment in your bag is your attitude
Cytatgezeb napisał/a:
tak problem tylko z tym że niektórzy "nowi" użytkownicy nawet nie popatrzą w ten wątek :
a właśnie że popatrzą.
myślę, że nowy użytkownik czasem potrzebuje prostej odpowiedzi, czy nie ma do czynienia z awarią sprzętu lub oprogramowania (chociaż to nie serwis ) i w takim przypadku wystarczy odpowiedź, że sprzęt wygląda oki a wina jest w braku umiejętości. takie porady uważam za potrzebne i sam chciałbym wiedzieć, że mogę liczyć na taką pomoc.
ot i cała sprawa
taka jest moja filozofia nowego uzytkownika
kłapciu napisał/a:wojtas29, dopóki jedyny obiektyw jaki używasz to kit, problem ff/bf napewno nie będzie Cię dotyczył (nawet jeśli będzie to i tak tego nie zobaczysz). Taka przypadłość zdarza się czasem z obiektywami jaśniejszymi, gdzie głębia ostrości jest mniejsza.
Jak się ma cieszyć, gdy smuci go widok włosków na twarzach?!kłapciu napisał/a:Głowa do góry, masz super sprzęt, teraz tylko musisz robić zdjęcia i się tym cieszyć.
Moim zdaniem nie dowodzi to istnienia FF/BF, tylko właśnie trafienia z ostrością, a do tego pokazuje dobrą rozdzielczosć obiektywu.wojtas29 napisał/a:nie podobało mi się że wyraźniej widać włoski na policzkach mojej dziewczyny czy np twarzy wujka poniżej
Ż jest P... p.
armar napisał/a:kłapciu napisał/a:wojtas29, dopóki jedyny obiektyw jaki używasz to kit, problem ff/bf napewno nie będzie Cię dotyczył (nawet jeśli będzie to i tak tego nie zobaczysz). Taka przypadłość zdarza się czasem z obiektywami jaśniejszymi, gdzie głębia ostrości jest mniejsza.
Problem go jak najbardziej dotyczy, skoro widzi wpływ błędu FF/BF na zdjęciu przy 55/f/8...
Przypuszczam, że naczytał się zbyt dużo "testów" na opaczne.pl.![]()
Jak się ma cieszyć, gdy smuci go widok włosków na twarzach?!kłapciu napisał/a:Głowa do góry, masz super sprzęt, teraz tylko musisz robić zdjęcia i się tym cieszyć.
Wojtas29 - zabierz córce/żonie/kochance dziurawą rajstopę (albo "przypadkiem" zahacz zegarkiem w takiej okolicy, by chciała wyrzucić te rajstopy, a nie cieszyć się z możliwości korzystania z "oczka") i zamocuj kawałek gumką na obiektywie - włoski powinny zaniknąć i będziesz się cieszył z ładnie rozmytych portretów.![]()
zorzyk napisał/a:Moim zdaniem nie dowodzi to istnienia FF/BF, tylko właśnie trafienia z ostrością, a do tego pokazuje dobrą rozdzielczosć obiektywu.wojtas29 napisał/a:nie podobało mi się że wyraźniej widać włoski na policzkach mojej dziewczyny czy np twarzy wujka poniżej
wojtas29 napisał/a:Nie rozumiem dlaczego jesteś złośliwy, tymbardziej że nic nie wnosisz. Jako expert wykluczysz korespondencyjnie taką możliwość? Czy byłeś złośliwy myśląc że jesteś śmieszny?
Ż jest P... p.
wojtas29 napisał/a:Nie rozumiem dlaczego jesteś złośliwy
Kiedy naprawdę przez rajstopę wychodzą ładniejsze portrety... Co prawda to jest tajemnica, ale jako właścicielowi Pentax'a mogłem ją zdradzić.wojtas29 napisał/a:tymbardziej że nic nie wnosisz.
Tak. W szczególności przy f/8wojtas29 napisał/a:Jako expert wykluczysz korespondencyjnie taką możliwość?
Skomplikowane pytanie... Myślę, że zapytam mojego psychologawojtas29 napisał/a:Czy byłeś złośliwy myśląc że jesteś śmieszny?