pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Urządzenia przenośne i przeglądanie zdjęć
Moja Nokia E51 od jakiegoś czasu (konkretnie od zakupu microSD 2GB) służy mi za podręczny album zdjęć. O dziwo, na tym malutkim 2,5 calowym(o ile) ekranie 240x320 pikseli, bardzo przyjemnie przegląda się zdjęcia. Oczywiście wcześniej trzeba je przygotować odpowiednio, czyli kadrowanie i obrócenie zdjęć poziomych na prawy bok, wtedy bez obracania w telefonie można oglądać wygodnie w trybie pełnoekranowym.
To samo chciałem powtórzyć na PDA Dell Axim v50 - fajny, duży ekran VGA. Jednak kolory oddaje trochę gorzej od Nokii. Ale nie to było największym problemem - bez oddalania ekranu na wyciągnięcie ręki, albo bez przymykania jednego oka, nie dało się wygodnie oglądać zdjęcia. Obrazy z prawego i lewego oka za bardzo się różniły (nie chodzi o paralaksę, a raczej o zmianę kolorów i kontrastu w zależności od kąta widzenia). I teraz moje pytanie - co za ekranik siedzi w tej Nokii? Bo w danych technicznych na stronie Ery znalazłem - ekran TFT, co nie może być prawdą(przy N96 też dali TFT, więc dla nich to chyba synonim LCD). Czy to nie jest jakiś IPV, czy jakie tam one mają skróty?

Skocz do: