karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
  Ziarniście jak cholera
Od 2 miesięcy robię w kolorze na Fuji Press 800. Niby powinienem mieć ten materiał w jednym palcu, a jednak ciągle walczę z problemem strasznego ziarna na zdjęciach wykonanych w ciemnych pomieszczeniach. Psuje mi to ostrość, kolory i w ogóle :-(
Pewnie popełniam jakiś szkolny błąd i przyćmiło mi styki że nie potrafię rozgryźć co robię nie tak.
Oto przykład surowego skanu:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Niedoswietlone po prostu. Przy sztucznym swietle trzeba z 1.5 albo i wiecej EV przeswietlic w stosunu do tego co pokazuje swiatlomierz.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
dzerry napisał/a:
Niedoswietlone po prostu.

Brakuje emotikona walącego sobie młotkiem w głowę :-/

dzerry napisał/a:
Przy sztucznym swietle trzeba z 1.5 albo i wiecej EV przeswietlic w stosunu do tego co pokazuje swiatlomierz.

Pięknie dziękuje :-D :-B :-B :-B

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
dzerry napisał/a:
Niedoswietlone po prostu. Przy sztucznym swietle trzeba z 1.5 albo i wiecej EV przeswietlic w stosunu do tego co pokazuje swiatlomierz.

Ale ten film bierze się właśnie na trudne warunki, gdy jest ciemno, a wtedy oświetlenie jest sztuczne. I z ISO 800 robi się ISO 200.
Ten film tak ma, że daje spore ziarno.

number2express  Dołączył: 10 Paź 2007
to nie jest ziarno, to szumy ze skanowania. Za dzerrym, musi być gęściej na taśmie. Doświetl mocniej. Może pokombinuj z mierzeniem światła padającego, zamiast odbitego.

xrog napisał/a:
Ten film tak ma, że daje spore ziarno.
To powyzej to nie jest ziarno tylko efekt sztucznie ciagnietej ekspozycji na skanie. Jak kazdy film do swiatla dziennego, w zoltym swietle ma niedoswietlony niebieski kanal, przez co konieczna jest korekta ekspozycji, albo filtr korekcyjny, ktory tez troche swiatla zabiera. Nic na to nie poradzisz.

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
xrog napisał/a:
Ale ten film bierze się właśnie na trudne warunki, gdy jest ciemno, a wtedy oświetlenie jest sztuczne. I z ISO 800 robi się ISO 200.

no nie do konca, jak oswietlenie jest sztuczne to trzeba pamietac ze mamy do czynienia z filmem do swiatla dziennego

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
MvA napisał/a:
no nie do konca, jak oswietlenie jest sztuczne to trzeba pamietac ze mamy do czynienia z filmem do swiatla dziennego

No i o to wlasnie chodzi... dlatego przy korekcji kolorystycznej trzeba potem podbic kanal niebieski, ktory musi byc naswietlony lepiej o 1-2EV...

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Dyletantem jestem w tym temacie więc zapytam :->

Jak robię w sztucznym świetle filmem do światła dziennego to mam prześwietlać o 1ev czy przy obróbce kombinować coś z niebieskim?

Ostatnio miałem też problem przy zdjęciach w pomieszczeniu choć światła sztucznego tam nie było. Cały film naświetlony prawidłowo a to co w pomieszczeniu niedoświetlone :-/
dzerry napisał/a:
w zoltym swietle ma niedoświetlony niebieski kanal,
W pomieszczeniu były żółte ściany,to może mieć znaczenie?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
nemo napisał/a:
ak robię w sztucznym świetle filmem do światła dziennego to mam prześwietlać o 1ev czy przy obróbce kombinować coś z niebieskim?

I jedno i drugie. Przy obrobce dodajesz (albo automat dodaje) niebieskiego, zeby zrownowazyc pomarańcz światła żarowego.

nemo napisał/a:
W pomieszczeniu były żółte ściany,to może mieć znaczenie?

Raczej nie. Chodzi o temp. barwową światła.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
nemo napisał/a:
Jak robię w sztucznym świetle filmem do światła dziennego to mam prześwietlać o 1ev czy przy obróbce kombinować coś z niebieskim?

Najlepiej nic nie kombinować tylko postarać się o filtr 80B, to daje prawidłową konwersję, lepszą niż późniejsza korekcja barwna.

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
Yeti napisał/a:
Najlepiej nic nie kombinować tylko postarać się o filtr 80B, to daje prawidłową konwersję, lepszą niż późniejsza korekcja barwna.

w sumie to wracamy do punktu wyjscia, bo filtr swiatla utnie. bez korekty ekspozycji ani rusz ;]

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ale wtedy zadba o to światłomierz chyba? A filtr tylko wytnie część pasma i przywróci równowage na histogramie. ;-)

Gwiazdor napisał/a:
Ale wtedy zadba o to światłomierz chyba?
Tak, ale w sumie na jedno wychodzi. Z moich prob zreszta wynika, ze co prawda sam filtr nie zabiera az 1.5 EV, ale nawet z filtrem warto lekko przeswietlic. Jak wygrzebie te nagatywy to cos podrzuce. Robilem na NPZ 800.

Skocz do: