elu  Dołączyła: 23 Wrz 2007
[ analog] MESuper źle mierzy światło z obiektywem 13
Gdy zakładam szkło 50/2 do MESuper, to pomiar światła działa prawidłowo, ale gdy założę 135 m42, to pomiar głupieje, to znaczy cały czas świeci się Over. Wcześniej pomiary były poprawne.
Co się mogło stać?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Nie przekręcaj obiektywu z przejściówką do samego końca, do oporu.
W moim kiedy ta "wajha" którą obiektyw mówi jaką ma ustawioną przysłonę jest dociśnięta do samego końca to tez świeci sie "over". A przejściówka pcha ją właśnie do samego końca - więc wkładając obiektyw w przejściówce nie można go na siłę do oporu przekręcić w prawo... albo przekręcić a później minimalnie poluzować

elu  Dołączyła: 23 Wrz 2007
Dziękuję, faktycznie jest ok.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Generic napisał/a:
W moim kiedy ta "wajha" którą obiektyw mówi jaką ma ustawioną przysłonę jest dociśnięta do samego końca to tez świeci sie "over". A przejściówka pcha ją właśnie do samego końca - więc wkładając obiektyw w przejściówce nie można go na siłę do oporu przekręcić w prawo... albo przekręcić a później minimalnie poluzować

A pomiar światła masz wtedy prawidłowy, czy nie doświetla? Zauważyłem w moim ME, że ze szkłami m42 i przejściówka nie doświetla nawet o 4 ev. Porównywałem te same obiektywy, przy ustawionych identycznych parametrach podpięte do K200- cyfrówka pokazywała zawsze dłuższe czasy właśnie o 4 ev. Rozumiem, że jak bolec nie jest dopchnięty do końca, to powinno byc ok? Ze szkłami z bagnetem pomiar na analogu jest prawidłowy.

Tak, pomiar jest ok. Z tą wajchą to chodzi o minimalne poluzowanie, milimetr albo i pół...
Bo ona musi być na samym końcu żeby aparat myślał że przysłona jest ustawiona na w pełni otwartą - czyli nie będzie jej do czego przymykać przy zdjęciu, czyli dobiera czas do tego co widzi. A nie tak jak z obiektywem K, gdzie wziął by pod uwagę na co jest ustawiony pierścień przysłon w obiektywie i czy czasu nie trzeba pomnożyć.

Kiedyś porównywałem wskazania z cyfry i SuperA w słabym świetle - i SuperA miał tendencje do niedoświetlania nawet o parę działek - nie pamiętam z jakim szkłem.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Ze szkłami na M42 jest jeszcze ten problem że nie wszystkie mają przewodzącą dupkę. Aparacik myśli wtedy że nie ma szkła i profilaktycznie nie doświetla. Wystarczy podłożyć kawałek folii aluminiowej między bagnet a szkło w taki sposób żeby była na stykach, albo zdrapać trochę lakieru ze szkła. Po takim zabiegu ekspozycja powinna być ustawiana już poprawnie. Sprawdzone na kasetce i kilku dupkach.

macioh, a ja w moim DSie też sprawdzałem i bez różnicy. Czyli chyba nie we wszystkich.

macioh napisał/a:
Ze szkłami na M42 jest jeszcze ten problem że nie wszystkie mają przewodzącą dupkę. Aparacik myśli wtedy że nie ma szkła i profilaktycznie nie doświetla. Wystarczy podłożyć kawałek folii aluminiowej między bagnet a szkło w taki sposób żeby była na stykach, albo zdrapać trochę lakieru ze szkła. Po takim zabiegu ekspozycja powinna być ustawiana już poprawnie. Sprawdzone na kasetce i kilku dupkach.

Zgadza się, ino ani ME, ani ME Super styków nie posiadają. Cóż, trzeba będzie chyba Leningrada odpalić.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
weiss77 napisał/a:
Zgadza się, ino ani ME, ani ME Super styków nie posiadają.
Tak, swojego posta pisałem odnośnie Twoich doświadczeń z k200d. Mogłem zacytować.
Generic napisał/a:
Czyli chyba nie we wszystkich.
Widocznie.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
elu napisał/a:
Gdy zakładam szkło 50/2 do MESuper, to pomiar światła działa prawidłowo, ale gdy założę 135 m42, to pomiar głupieje,

Generic napisał/a:

Jest to o tyle dziwne, że zjawisko u mnie nie występuje. Sprawdziłem na MESuper: SMC50/1.7, 135/2.8 PK i Jupitera 135/3.5 wszystkie dają prawidłowy odczyt niezależnie od ustawionej przysłony.

Szumak, to chyba jeszcze kwestia przejściówki z m42 (dokładności tego wycięcia co zachacz o wajchę) i czy dupka obiektywu ciasno przylega do bagnetu czy jest "chuda" i się o niego w ogóle nie opiera.
Spróbuj ze zdjętym obiektywem, symulator przysłony przesunąć maksymalnie w dół do oporu. U mnie wtedy zaświeca się "Over". U elu widocznie było tak samo.
I z heliosem 44-2, z chudą dupką, przy wkręceniu do oporu tak samo się działo. Ale np z Hanimeksem 24mm już nie...

U mnie przy maksymalnie przesuniętym dzyndzlu też jest "over". Tylko mam jedna wątpliwość. Wykonując minimalne ruchy wkręconym szkłem po obwodzie, dioda wskaźnika wędruje sobie. Ten ruch po obwodzie, który jest możliwy to jakieś 3-4 mm. Założona przejściówka, przekręcona na maksa w prawo (patrząc od przodu aparatu) i tak nie dopycha bolca do końca. Z kolei obracając ja z tej pozycji w lewo w pewnym momencie zatrzyma sie na blaszce blokującej. W obu przypadkach wyniki pomiaru światła sa inne. W związku z tym zastanawiam się, w której pozycji przejściówki są bardziej miarodajne.

P.S. Przynajmniej nauczyłem się wyjmować przejściówkę przy pomocy paznokcia :-D

Skocz do: