takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
[K200D] Dziwne zachowanie przy zmianie ISO
Miałem wczoraj pokazać na fotodeju i zapomniałem. W sumie na razie nie ma się czym martwić, ale... Problemem jest to, ze po wybraniu ISO i potwierdzeniu "OK" przez chwilę na górnym wyświetlaczu wyświetla się "Chl"(jak przy trybie czyszczenia matrycy). Niby nic takiego, ale przed chwilą zawiesił mi się aparat. W sumie nie chodzi o to "jak rozwiązać" bo raczej to będzie serwis, ale czy nie jest to jakiś objaw większej choroby i czy komuś tak nie wariowało, przed większym "bum"?

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Wiem, że raczej irracjonalny pomysł, ale może masz włączone sterowanie lampą bezprzewodowe (tryb bezprzewodowy), w k20 przy włączony po wyjściu z menu wyborów Fn wyświetla CH I (I - IV chyba zależnie od wybranego). Może to o to chodzi?

Przy czyszczeniu nie powinno wyświetlać "Cln" ?

darkduch, JASNE!! :shock: :oops: :oops: :oops: totalnie o tym zapomniałem, a zaczęło mi się to dziać dokładnie w dniu, gdy pożyczyłem lampę. Tak to jest, jak się nie używa jakiejś funkcji... Chociaż i tak nie tłumaczy to zawieszenia się aparatu.. ehh.. wątek do wywalenia.

takseo, :-P żaden problem, sam się zastanawiam tylko, skoro wyświetla mi że I to czy mogę to zmienić czymś kręcąc wtedy czy tylko wpinając lampę ustawioną na inny i żeby przekazała...

:-B

darkduch, właśnie tak samo przed chwilą kombinowałem...

Łoł spróbowałem jeszcze raz czy się da i jak narazie okryłem że ok + przednie pokrętło zmienia iso :mrgreen:

darkduch napisał/a:
jak narazie okryłem że ok + przednie pokrętło zmienia iso :mrgreen:

:evil: :evil: już wczoraj Wincek, szpanowal tym w k10... a ja mam dwusetke.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
darkduch napisał/a:
Łoł spróbowałem jeszcze raz czy się da i jak narazie okryłem że ok + przednie pokrętło zmienia iso :mrgreen:

A u mnie działa bez ok - samo kręcenie kółkiem :-P Odkryłem w menu jak przypisać ISO pod przednią rolkę ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To jest jedna z dużych zalet kadyszki względem K200d. :-) Ale K10D nie ma na przykład manualnej korekcji AWB! :evilsmile: (zauważyłem to ostatnio)

W ogóle jak się ma kontakt z dwoma korpusami, to można więcej różnic wychwycić.

[ Dodano: 2009-06-07, 23:11 ]
Zaciekawiło mnie - dlaczego na tym podforum nie można edytować/usuwać swoich postów?

dsk napisał/a:
Ale K10D nie ma na przykład manualnej korekcji AWB! :evilsmile:

Strzelam w rawach i nie przeszkadzało by mi to...
dsk napisał/a:
dlaczego na tym podforum nie można edytować/usuwać swoich postów?

pewnie, żeby nie robił się syf w cytatach.

takseo napisał/a:
Strzelam w rawach

Widzisz, strzelanie w JPEGach to wyższa szkoła jazdy. :evilsmile:

takseo napisał/a:
nie przeszkadzało by mi to...

Lepiej mieć niż nie mieć. Nawet jeśli teraz myślisz, że nigdy byś tego nie użył.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
darkduch napisał/a:
sam się zastanawiam tylko, skoro wyświetla mi że I to czy mogę to zmienić czymś kręcąc wtedy czy tylko wpinając lampę ustawioną na inny i żeby przekazała...
Tylko wpinając lampę i ustawiając na lampie.

[ Dodano: 2009-06-08, 12:06 ]
dsk napisał/a:
Ale K10D nie ma na przykład manualnej korekcji AWB! :evilsmile: (zauważyłem to ostatnio)
Jak to działa w K200D? Nie zauważyłem żadnej róznicy w menu WB między K200d i K10d.

Gwiazdor, trzeba to włączyć w niestandardowych ustawieniach.

Jednak ta funkcja jest w K10D, tylko trzeba ją włączyć.

Skocz do: