ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
[*istDS] GX-1S zrobił dziwny artefakt na zdjęciu
Otóz w pewien piękny majowy weekend wdrapałam się na wieżę kościoła garnizonowego zaopatrzona w GX-1S oraz A-50/1,7. Zrobiłam jakieś 50 zdjęć, na jednym zauważyłam taka plamę(prawy dolny róg):

crop wyglada tak:

Co to może być? Aparat w moich rękach ma 2000 przebiegu (z kupionym 7200) i nigdy niczego takiego nie popełnił.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Re: GX-1S zrobił dziwny artefakt na zdjęciu
ladyhawke napisał/a:
Otóz w pewien piękny majowy weekend wdrapałam się na wieżę kościoła garnizonowego

Ale fajny widok :mrgreen: Tyle lat mieszkałem we Wrocku, ale ani razu nie udało mi się tam wejść - właściwie, to nie wiedziałem, że można :roll:

A z tą plamą, to wygląda jakby coś zaświeciło w ten róg - może jakiś promyk słońca się zabłąkał (bo chyba stałaś pod słońce)? :-/ Masz to też na innych zdjęciach?

Tylko na tym jednym. Oczywiscie robilam zdjecia mniej wiecej pod slonce, ale wiadomo ze kazde zdjecie bylo pod innym katem w stosunku do slonca
Tez myslalam ze to jakis blik czy flara czy cos, ale dopiero teraz na cropie zauwazylam ze na tej plamie sa takie dziwne linie.

BTW wejscie na wieze 5 zł :) na Marii Magdaleny tez mozna wejsc i chyba jeszcze na jedna z wiez katedry.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
ladyhawke, Jaką masz kartę ? Może być błąd zapisu na karcie.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
ladyhawke, IMHO wygląda na jakiś problem z matrycą, przepały słoneczne wyglądają inaczej. Może ktoś zbyt intensywnie chciał matrycę wyczyścić i za mocno przycisnął?

Zapis był jako JPG czy RAW? Przyglądałaś się innym fotografiom - być może mają jakieś ślady choć mniej intensywne? Zrób kilka zdjęć w RAW pod słońce (podobne warunki jak tutaj) i zobacz, czy czegoś nie widać.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
a mi sie wydaje, ze to jakis blik czy jakies inne halo, w kazdym razie zwiazane z optyka, natomiast te paski typowo cyfrowe to juz efekt obrobki przez soft w aparacie. algorytm nie wiedzial co z tym zrobic, sie pogubil biedaczysko i takie cos mu wyszlo... zeby zweryfikowac moja teorie trzebaby zobaczyc czy w RAWie tez jest taka plama.

tatsuo_ki, pstryknij zdjęcie ze słońcem świecącym prosto w obiektyw. U mnie efekty są zupełnie inne (tyle, że K10D więc może inaczej sobie poczyna). Poza tym, ten kształt jest niezbyt blikopodobny a słońce powinno świecić gdzieś z okolic lewej strony kadru a po cieniach widać, że świeci z góry.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
To nawet koło blinka nie leżało. Wygląda na artefakt matrycy, albo karty pamięci. Powtórzyło się?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
To wygląda na wywoływanie rawa w ACR i starszy procesor AMD tu jest podobnie http://pentax.org.pl/view...5&highlight=amd

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
uzylem okreslenia "blik czy jakies inne halo", bo gdzies cos podobnego widzialem, o podobnym ksztalcie i kolorze i stwierdzono, ze to kwestia swiatla padajacego na obiektyw, tyle ze nie pamietam jak to zostalo nazwane i za cholere nie wygooglam, a swiatlo, sadzac po cieniach na dachach, pada z gory, lecz z prawej strony nie lewej, w dodatku calkiem blisko srodka, natomiast wszyscy zdaja sie potwierdzac te czesc mojej wersji, w ktorej mowie, ze koncowy efekt ma zwiazek z obrobka przez soft :evilsmile:
ladyhawke napisał/a:
Zrobiłam jakieś 50 zdjęć, na jednym zauważyłam taka plamę

po tym zdaniu wnioskuje, ze to jednorazowy przypadek i poki co nie ma co rozpaczac... raczej ciekawostka przyrodnicza, zagadka techniczna do rozwiazania...

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
To blik. Mi się coś podobnego zdarzyło, o TU: http://desmond.sextv.pl/Artefact.jpg

W RAWie widac wyraźnie, w JPEGach nieco mniej, ale też są pozostałości. Pewnie kwestia algorytmu czy czego tam

Btw. Miast takich artefaktów, wolałbym jakieś bardziej potężne, np. dodące + 30 do fajności zdjęć

[ Dodano: 2009-06-10, 03:23 ]
A, aparat to K10D.

[ Dodano: 2009-06-10, 03:26 ]
A, taki labirynt wychodził mi zarówno w LR, jak i w RT.

A wiec tak:

Zdjęcie wywolywane z RAWa,( ACR + Pentium 4- wiec tez procek nie pierwszej mlodosci), w Rawie widzę tylko jednolitą rozowa plamę, bez labiryntu (ale przegladarka wyswietla RAW w max 2-krotnym powiekszeniu, więc moze dlatego).

Co do kart mam 2:
Sandisk Ultra 2 -2GB
TakeMS-jakis szajs rezerwowy.
Moglo sie zdazyc ze wtedy mialam TakeMSa włozonego, ale nie pamietam.

Nie mniej wyglada to na jednorazowy wybryk, wiec nie rozpaczam, tylko staram sie rozwiązac zagadke.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
jak na mój gust to jakiś blik będzie a te wzorki to problem algorytmu de mozaikowania - na stronie RT można zobaczyć rożne takie w porównaniu różnych programów do wywołania rawów.

Musze przyznać, że szczęka opadła mi na podłogę ze zdziwienia. tatsuo_ki, :-B

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
E tam to norma porób sobie kilka zdjęć w nocy z silnym światłem i wywołaj w różnych programach takie zjawisko jest dosyć częste..

W RT zmień algorytm demozaikowania na VNG i to zniknie...

Markus, właśnie robiłem - np. lampy sodowe. Poza halo i przelewaniem kolorów nie widziałem innych efektów, szczególnie "labiryntów". Wywoływałem w Bibble. Chyba, że to ma związek z obsługą konkretnych barw?

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Dla testów w RT dałem algorytm VNG i faktycznie - labiryntu już nie uświadczyłem.
Rozumie się, że w LR nie da sie zmienić algorytmu i w razie czego te kilka zdjęc na kilka tysięcy należy obrabiać w czymś innym?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Więcej informacji w moim zagrzebanym poście "artefakty demozaikowania".

Skocz do: