pkalista  Dołączył: 13 Wrz 2008
K20d - kłopoty z AE-L
Witam,
mam następujący problem. Mianowicie naciśnięcie AE-L nie powoduje żadnego działania. Od pewnego czasu mam GRIP pentaxa, któy także ma AE-L, ale także nie ma żadnej reakcji.
Czy mam wadliwy aparat, czy coś źle ustawione w menu.
Dziękuję
PKA

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a napisz jakiego dzialania sie spodziewasz.....

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Źle ustawione w menu.

Spodziewam się ustawienia ekspozycji.
Jak nalezy ustawic parametry w menu?
Dodam jeszcze, że przy naciśnieciu, mam wrażenie, jakby nie było żadnego click'u.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
pkalista, a gwiazdka w wizjerze się pojawia? Jeśli tak, to wszystko ok. To nie jest guzik od ustawiania, tylko od blokowania ekspozycji. Aktywujesz światłomierz przez lekkie naciśnięcie spustu (pojawiają się cyferki), wciskasz AE-L, pojawia się gwiazdka - ekspozycja jest zablokowana. V'oilla.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mam wrażenie, że pytacz chce używając AE-L uzyskać "efekt zielonego guzika".

pkalista, jeśli chodzi Ci o współpracę ze szkłami na bagnet K, ale bez styków - to w K20D odpowiada za to zielony guzik, nie AE-L.

Proszę, formułuj pytania tak, żeby nie trzeba było domyślać się o co chodzi, bo akurat wszystkie forumowe wróżki pojechały do RPA razem z delegacją PZPN.

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
pkalista napisał/a:
Spodziewam się ustawienia ekspozycji.

Ale zwykłe zachowanie tego aparatu w większości trybów o ile się nie mylę (a mam taki sam) jest takie, że cały czas, na bieżąco ustawia ekspozycję kiedy jest włączony (tzn przez jakiś czas po naciśnięciu migawki). Domyślnie AE-L blokuje ekspozycję (chyba, nie pamietam domyślnych ustawień na pewno) a nie ją ustawia.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pkalista, sprawdź sobie na stronie 110 instrukcji. Możliwe, że masz włączoną opcję blokowania ekspozycji, kiedy ostrość jest zablokowana.

Dzięki za rady. Sprawdziłem. Wszystko działa.
Po prostu myślałem, że po naciśnięciu AE-L powinno ustawić i zablokowac ekspozycję.
Teraz jak ustawię ekspozycję i nacisnę AE-L - eskpozycja jest zablokowana.
Przepraszam, za trywialne pytania.

Skocz do: