arteck  Dołączył: 21 Maj 2007
  [ K10D] Zdjecia do połowy mocno niedoświetlone - winna migaw
Moja K-dyszka ma na swoim koncie coś ok. 11 400 zdjęć...od mniej więcej zdjęcia nr. 9 000 tysicy zauważyłem coś dziwnego, co mi zasugerowało problemy z migawką - mam wrażenie, że się kończy, spóźnia...sam nie wiem. Obojętny jest podpięty obiektyw a co jakis czas (ostatnio jakby częściej) zdjecia są conajmniej do połowy mocno niedoświetlone (pomijajac fakt, że reszta doświetleniem też nie grzeszy) i to jakby równa linią (vide zdjęcia, które załączam). Co więcej - częściej (przynajmniej tak mi się wydaje) zdarza sie ta sytuacja przy kadrowaniu pionowym. Tak jakby migawka się spóźniała?

Ale może się mylę....

Co Wy o tym myślicie? Macie jakąś radę?

Poniżej zdjęcia (dwa pierwsze - kadrowanie pionowe):

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Faktycznie wygląda to na problem z migawką - migawka składa się z dwóch części. Dolna spada na dół, a górna w tym czasie leci od góry i tworzy się szczelina między lamelkami. Stąd równa pozioma linia. U Ciebie im krótszy czas, tym większa część kadru jest przysłonięta. Może nie wyrabia migawka, a może elektroniczny układ sterowania migawką. Tak czy siak, to sprawa dla serwisu. Masz jeszcze gwarancję?

arteck  Dołączył: 21 Maj 2007
dsk napisał/a:
Faktycznie wygląda to na problem z migawką - migawka składa się z dwóch części. Dolna spada na dół, a górna w tym czasie leci od góry i tworzy się szczelina między lamelkami. Stąd równa pozioma linia. U Ciebie im krótszy czas, tym większa część kadru jest przysłonięta. Może nie wyrabia migawka, a może elektroniczny układ sterowania migawką. Tak czy siak, to sprawa dla serwisu. Masz jeszcze gwarancję?

Tak właśnie i ja przypuszczałem a teraz w tym przypuszczeniu się utwierdzam. Niestety..gwarancja niedawno się skończyła. Szkoda, że nie zareagowałem wcześniej - kiedy była jeszcze aktualna...ale z racji, że na poczatku nie zdarzało się to zbyt często przeszedłem nad tym do porządku dziennego...A szkoda jak widzę...

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Może być mikrokropelka oleju w migawce , wystarczy naprawdę mikrokropla aby cały mechanizm rozregulować . Ten przebieg to zaledwie dzieciństwo tych migawek , ale reguła potwierdza wyjątki . Bez serwisu sie nie obejdzie . U mnie bezawaryjne DS zrobił co najmniej 130000 klapnięć a K10 nie mniej niż 70000 i nic się nie dzieje

[ Dodano: 2009-06-13, 15:03 ]
Czasem te sławetne gruszki moga zassać trochę oleju i sprzedać migawce . Ja zawsze używam sprężonego powietrza (bezpieczniej)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
dsk napisał/a:
Dolna spada na dół, a górna w tym czasie leci od góry
Mam wrażenie, że raczej dolna leci w dół, a górna ją goni lecąc też w dół.
Tak patrzę na te zdjęcia...obraz jest odwzorowany na matrycy do góry nogami, czyli z tych zdjęć patrzy, że pierwsza kurtyna biegnie za wolno i druga ją dogania - w efekcie zdjęcie jest coraz słabiej naświetlone, aż do kompletnego zaciemnienia. Nie wiem, jak tak naprawdę jest realizowany napęd kurtyn, ale myślę, że jeśli to jest spowodowane zanieczyszczeniem, czy zatłuszczeniem, jak pawel1967 sugeruje, to pędź bracie do serwisu! Taki tłuszcz może wysychać i zwiększać lepkość, efektem może być zniszczenie migawki.
Nie żebym chciał być złym prorokiem, wolałbym Cię raczej pocieszyć, ale wiesz - usterkowe domino to nie jest to, co misie lubią najbardziej.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Kiwak napisał/a:
dsk napisał/a:
Dolna spada na dół, a górna w tym czasie leci od góry
Mam wrażenie, że raczej dolna leci w dół, a górna ją goni lecąc też w dół.

A czy to nie wychodzi na to samo? ;-)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
...tfu zaraza...
Przeczytałem "do góry"! :oops: :->
Jak widzę, Michałku, z punktu mnie wyczułeś. :-B

Może jednak czas na okulary...?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Tam tak było napisane od początku. ;-) :-B

Skocz do: