jarekt  Dołączył: 22 Lip 2007
Photoshop Lightroom 2.3 już jest
Wydali nową wersję Adobe Photoshop Lightroom ver. 2.3
Aktualizacja jest tu:
http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=4360

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
I oby na tym nie poprzestawali bo już prawie rok jadę na kolejnych trialach lightrooma, najpierw beta 2.0, potem RC 2.0, trial 2.0, rc 2.1, trial 2.1, i to samo z 2.2 i 2.3, teraz używam triala finalnej wersji 2.3, i czekam na kolejne wieści o rozwoju tego jakże wspaniałego programu :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred, i po co tak sie meczyc? Formalnie i tak lamiesz warunki licencji. Nie latwiej sciagnac sobie kod z torrenta? :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dzerry, jak możesz :evilsmile:

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
dzerry napisał/a:
Formalnie i tak lamiesz warunki licencji.
A czemu?
Tak z ciekawości pytam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Każdą kolejną wersję próbuje czy wreszcie osiągnęła odpowiadający mu poziom :mrgreen:

Liczy sie tylko pierwszy trial, bo licencja na trial dotyczy wersji 2.x. Trzeba by przeczytac licencje, ale mi sie nie chce :-P Czy przy upgrejdzie trzeba jeszcze raz zgadzac sie na warunki? Chyba nie, ale jesli sie myle, prosze mnie poprawic. To jest tak samo jak reinstalowanie systemu, zeby moc znowu zainstalowac triala. Z technicznego punktu widzenia wszystko jest OK, ale licencja jest zlamana. Albo sciagania windowsa z MSISDN razem legalnym kluczem i instalowanie w domu. Niby wszystko OK, ale licencja zlamana.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ale to by była kompletna bzdura, bo po co Adobe wydawało by trial wersji 2.3 skoro jak ktoś już testował wersję 2.0 to nie może go zainstalować? Chyba zaszła tutaj jakaś pomyłka. Przecież dostaję maila od adobe kiedy wychodzi trial nowej "podwersji" z linkiem do ściągnięcia, więc sami zachęcali by mnie do łamania ich zasad?

Moim zdaniem nie złamałem żadnej licencji, bo przy każdym trialu akceptowałem jej kolejną wersję przypisaną do kolejnej wersji produktu, w żadnym momencie nie miałem wklepanego pirackiego kodu, i nie użyłem nawet dwa razy tej samej wersji triala.

[ Dodano: 2009-03-11, 13:23 ]
dzerry napisał/a:
Liczy sie tylko pierwszy trial, bo licencja na trial dotyczy wersji 2.x.
Nawet jeśli w licencji jest tak napisane to nie oznacza, że nie można zainstalować kolejnej wersji, bo wtedy gdybym chciał zainstalować triala v2.3, instalator wykrył by w rejestrze, że instalowałem już v2.2 i nie pozwolił by na instalację programu.
A przecież tak jest jeśli chce się zainstalować drugi raz dokładnie tą samą 30-dniową wersję testową programu, więc mogło by to działać w obrębie całej 2.x.

Eldred, przeczytaj sobie tekst na ekranie po wlaczeniu LR. Czy tam jest napisane, ze po 30 dniach musisz odinstalowac LR 2, czy LR 2.3? Tak na chlopski rozum - przez 30 dni testujesz produkt czy release? Ja uwazam, ze testujesz produkt. Niewazne czy Adobe ci na to pozwala technicznie, czy nie. Faktycznie juz dawno nie testujesz programu, tylko go normalnie uzywasz. Przypominam, ze prawo sklada sie z istoty, a nie kruczkow.

Eldred napisał/a:
więc sami zachęcali by mnie do łamania ich zasad?
Wydaje mi sie, ze tak wlasnie jest. Adobe woli spolecznosc generujaca kazdego dnia pierdyliard tutoriali i postow o LR niz sciganie piratow - to im sie po prostu bardziej oplaca. Zwroc uwage, ze LR jest w ogole niezabezpieczony. Nawet nie trzeba torrenta - wystarczy wpisac "LR quote" w google.

Nie chce zebys mnie zle zrozumial, nie oskarzam Cie, bo musialbym najpierw siebie samego popiolem posypac. Ja te cienka linie watpliwosci juz dawno przekroczylem, a by moc uzywac mojego ulubionego edytora XML, co miesiac tworze sobie jakis nowy adres email. Chce tylko pokazac, ze ww istocie nie ma zadnej roznicy, mimo, ze sumienie spokojniejsze.

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Witam, właśnie nabyłem oryginalny Adobe Lightroom 2.3 :-D Już mi się podoba :mrgreen: Czy wiecie może gdzie można znaleźć do niego instrukcję w języku polskim???
Z góry dziękuję za pomoc :-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
dzerry napisał/a:
Albo sciagania windowsa z MSISDN razem legalnym kluczem i instalowanie w domu. Niby wszystko OK, ale licencja zlamana.

MSISDN? :-P

dzerry, jeśli chodzi Ci o MSDN AA to była już o tym mowa.
Cytat
Wszyscy studenci Wydziału EAIiE mogą pobierać je oraz instalować na swoich komputerach osobistych!
http://elms.iisg.agh.edu.pl/

(A do pełnej licencji linki wygasły i na wspomnianej stronie i w faq'u :roll: )

Imho im chodzi tylko o to, żeby nie używać oprogramowania w celach komercyjnych. Czyli - nawet będąc jeszcze studentem, który dostał fuchę na 4-5 roku, nie można jechać w pracy na Visualu rodem z MSDN AA.

A wracając do tematu - czy w wersji 2.3 kwestia przestawiania suwaków za pomocą kółka powróciła? Niby banał, ale się pieruńsko przyzwyczaiłem.
*puf*

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pytam tutaj.

Czy da się zmienić domyślne zachowanie krzywych? Chciałbym mieć na stałe 'linear' a nie 'medium contrast'. Szukałem w opcjach, ale nie znalazłem (chyba że ślepy jestem).

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
macioh napisał/a:
Czy da się zmienić domyślne zachowanie krzywych? Chciałbym mieć na stałe 'linear' a nie 'medium contrast'. Szukałem w opcjach, ale nie znalazłem (chyba że ślepy jestem).
Bezpośrednio - nie wiem. Ale, zawsze możesz sobie stworzyć swój preset z krzywą linear i aplikować go przy każdym imporcie. Trochę naookoło, ale zawsze coś.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wsciekne sie zaraz - kiedys mialem tak ze lightroom zapisywal mi zmiany w osobnym pliku ale w katalogu gdzie jest zdjecie - ni cholery nie moge tego odtworzyc :evil:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Fafniaku w opcjach zaznacz (use sidecar XMP files czy jakos tak )

Plus mozna i tak

Nie mogę namierzyć screena z windowsa. ale mało opcji jest i podobnie było. Trial mi się skończył, wiec nie podrzucę screena a pirackiego nie będę instalował zresztą C1 używam. Jeśli kto ma to może aktualniejsze zdjęcie wrzucić.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak, albo w Edit/Catalog Settings/Metadata odznacz Include Develop Settings in metadana inside JPG, TIFF ............ i zaptaszkuj Automatically write changes into XMP

[ Dodano: 2009-05-23, 21:04 ]
Wersja 2.2

ale ja to wszystko mam tylko pilkow xmp nie ma w tym samym katalogu co zdjecie - musze xmp zapisac oddzielnie (save metadata to a file)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
ale ja to wszystko mam tylko pilkow xmp nie ma w tym samym katalogu co zdjecie
Dziwne. U brata właśnie zapisuje w katalogu ze zdjeciami. Może przy instalce trzeba coś zaznaczyć ?

zrobie jeszcze test z jakims nowym katalogiem z fotami :roll:

Skocz do: