giewont10  Dołączył: 29 Cze 2009
Uszkodzony ist DL
Witam chcę kupić pentaxa wymienionego w temacie na aukcji jest napisane:
"Do sprzedania mam lustrzankę cyfrową PENTAX istDL. Sprzedaję jako uszkodzony choć wizualnie jest praktycznie w idealnym stanie.
Aparat kupiłem w sumie jako dodatek do obiektywów, więc specjalnie mu się nie przyglądałem. Włączyłem i zrobiłem kilka fotek - wydawało się ok. Po kilku tygodniach postanowiłem go dokładniej sprawdzić i tutaj pojawił się problem. Aparat w ogóle nie chciał się włączyć, sygnalizował rozładowane baterie. Po założeniu zupełnie nowych baterii było podobnie. W końcu po kilku próbach aparat się włączył. Teraz załącza się można powiedzieć losowo, choć na dobrze naładowanych solidnych akumulatorach zdarza mu się to częściej.
Jako, że aparat nie jest mi potrzebny nie sprawdzałem go już dokładnie ani nie próbowałem naprawiać. Być może jest taki wybredny co do źródła zasilania. "

Czy macie jakieś pomysły co może dolegac temu pentaxowi i czy opłaca się go kupić ???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdź go na Eneloopach.

a mógłbym się dowiedziec co to sa te eneloopy bo w tej kwestii zielony jestem :)
a tak poztym to ja chciałbbym go najpier nabyć tylko nie wiem czy opłaca sie i warto inwestować w taką lustrzankę ??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
giewont10 napisał/a:
co to sa te eneloopy

Akumulatory Sanyo Eneloop.

ok dzięki tylko cały problem polega na tym że jeszcze nie zakupiłem i pytam co Wy doświadczeni użytkownicy na problemy opisane w aukcji macie do powiedzenia.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Lubisz ryzyko?
Kup.

Boisz sie?
Nie kupuj.

Moze to problem z bateriami, a moze nie.

z tego co wiem to były próby odpalania na akumulatorkach 2600mAh i nie dawało to wymiernych rezultatów. Czy spotkał sie ktoś z podobną usterką

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
giewont10 napisał/a:
z tego co wiem to były próby odpalania na akumulatorkach 2600mAh i nie dawało to wymiernych rezultatów.

To jeszcze nic nie znaczy, Pentax nie każde akumulatory lubi (np. nie bardzo Energizery - nie ważne jakiej pojemności) ;-) Najlepiej kup Eneloopy, naładuj je a potem spotkaj się ze sprzedawcą i sprawdź czy na nich będzie działał. Jak nie, to daruj sobie zakup.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
andrusz napisał/a:
Najlepiej kup Eneloopy, naładuj je
- po co ma ładować ? Te ze sklepu spokojnie opędzą aparat na kilkaset fotek :idea:

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
JackDeJack napisał/a:
andrusz napisał/a:
Najlepiej kup Eneloopy, naładuj je
- po co ma ładować ? Te ze sklepu spokojnie opędzą aparat na kilkaset fotek :idea:

Moje nie pochodziły - po kilkudziesięciu, może 100 fotkach się wyczerpały :-P Zawsze lepiej podładować (najlepiej uformować) nowe akumulatory.

tylko problemem z włożeniem swoich baterii może byc problem bo do kupującego mam jakieś 250 km. A akumulatorki były Pentaxa :) Czyli to może byc wina tylko i wyłącznie akumulatorków??

Jest takie przyslowie:

Na dwoje babka wróżyła", czyli:

giewont10 napisał/a:
to może byc wina tylko i wyłącznie akumulatorków??

- moze, ale nie musi.

Czyli tzw ryzyk fizyk :P no nic dzięki wielkie za informacje

Limonit  Dołączył: 29 Sty 2009
A jaka cena za to cudo?
Czy poza problemami z prądem dzieje się coś jeszcze?
Jeśli cena jest atrakcyjna, moża spróbować. Problem może być powodowany przez jakieś zwarcie lub uszkodzenie elementu. Naprawa nie musi być szczególnie kosztowna.

Gandalf  Dołączył: 18 Wrz 2008
Mogą być to nawet brudne styki baterii w aparacie.

Cena to 170 zł i sprzedający odpisał że jak już się włączył to nie było żadnych problemów więcej.

[ Dodano: 2009-06-30, 17:11 ]
A teraz pytanko z innej beczki po czym poznać że obiektyw jest odpowiedni dla tego body ??

Jak ma bagnet K, to jest odpowiedni.

Problem z wlączaniem się aparatu został rozwiazany poprzez lepsze źródło prądu ale problem jest teraz inny mianowicie taki jak na tych zdjęciach
http://ejpg.pl/images/733_imgp5928.jpg
http://ejpg.pl/images/732_imgp5930.jpg

i komentarz do tego "Początkowo taki efekt pojawiał się sporadycznie, teraz praktycznie na każdym zdjęciu. Jakiś czas temu aparat był sprawdzany w serwisie gdzie poprawiano połączenia matrycy. "

Co wy na to ??

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Giewont10, zerknij jeszcze raz na aukcję która Cię interesuje. Pojawił się kolejny problem z aparatem. W takim stanie bym sobie odpuścił.

Aha czyli nie warto sie w to pchać i ok to dam sobie spokój. Dzięki :)

Skocz do: