wkuzia  Dołączył: 23 Gru 2006
Wskaźnik przewijania / rewind indicator w ME Super
Cześć

Spełniłem swoje marzenie sprzed 9 lat i kupiłem ME Super z 50/1.7 :)
Korpus ten, poniżej dźwigni przewijania, ma wskaźnik przewijania, który, wg instrukcji, powinien mi migać (flicker) w trakcie przewijania związanego naciąganiem migawki i przy zwijaniu kliszy do kasety.

Jak ma wyglądać to miganie ? czy te pionowe czerwone paski powinny się przesuwać regularnie ? U mnie wygląda to tak, jakby się przesuwały a potem wracały do określonego położenia, jakby to się zacięło.
Jak jest w Waszych ME Super ?

Wojtek

KUMM  Dołączył: 26 Kwi 2006
wkuzia napisał/a:
U mnie wygląda to tak, jakby się przesuwały a potem wracały do określonego położenia, jakby to się zacięło.

wszystko ok, tak ma wyglądać

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Re: Wskaźnik przewijania / rewind indicator w ME Super
wkuzia napisał/a:

Jak ma wyglądać to miganie ? czy te pionowe czerwone paski powinny się przesuwać regularnie ? U mnie wygląda to tak, jakby się przesuwały a potem wracały do określonego położenia, jakby to się zacięło.

To jest zwykła naklejka z pionowymi paseczkami, naklejona na rolkę. Kiedy naciągasz migawkę albo zwijasz film, rolka się obraca wraz z paskami i ma się wrażenie że one się przesuwają.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To jest naklejka z paseczkami, zgadza się, ale nie naklejona na rolkę. Naklejona jest na taką wajchę z blachy. Podczas naciągania migawki wajcha porusza się w tą i nazad jak wahadło.

Skocz do: