negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
[obiektyw] Zgubiona sławna kuleczka z "dupki" obie
Mam obiektyw SMC- A50mm f/2 i poprzedni właściciel rozbierał ten obiektyw i na 100% zgubił kuleczkę na którą wszyscy każą uważać. chciałbym ją wstawić z powrotem, bo przez jej brak pierścień przysłon chodzi luźno bez przystanków w miejscach w których powinny być.

Jaka jest średnica tej kuleczki? Bo wyciągnąłem taką z długopisu ale wydaje mi się, że jest za mała. Pamięta ktoś może? choćby jaka jest jej wielkość w porównaniu do sprężynki na której siedzi?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Nie wiem, jak w twoim szkle, w Heliosie jest średnicy sprężynki. Z długopisu jest za mała, bo wpada do środka sprężyny. Powinna być nie wieksza, niż średnica otworu, w którym ta spręzyna siedzi- musi się w nim swobodnie chować.

weiss77, dzięki, trzeba zdobyć suwmiarkę i pomierzyć... ale i tak ciężko będzie zdobyć. To było moje pierwsze szkło jakie kupiłem i jeszcze nie wiedziałem na co zwracać uwagę i ktoś zrobił ze mnie jelenia :-( trudno za błędy młodości też trzeba płacić ;d

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
No wiesz, mój Helios stracił jedną kólke z dwóch- teraz nie działaja połówki. Chciałem dopasować z rozebranego Zenita i niestety- ciut za duża. Obawiam się, że jedyna możliwość, to kupic jakieś zniszczone szkło- pęknięta soczewka, grzyb na maksa.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może z jakichś łożysk miniaturowych można dobrać.

możliwe że coś znajdę. musze tylko rozkręcić obiektyw i zmierzyć tą sprężynkę.

piotrekjj  Dołączył: 14 Maj 2009
Mam zagrzybialego M50f1.7 kuleczka powinna pasowac.Podaj adres na PW to Ci podesle.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Też kiedyś zgubiłem. Jako zamiennik użyłem łebka od szpilki - ciut go musiałem spiłować, ale może znajdziesz lepszą szpilkę. Dodatkowo, "ogonek" wystający z łebka, włożony w sprężynkę, ułatwi Ci montaż - ot taki wniosek racjonalizatorski ;-) Działał jak nowy.

Skocz do: