lukaszwojcik  Dołączył: 22 Maj 2009
[K20D] Reinstalacja softu (nie firmware) samodzielnie ?
Witam !
Mam podobny problem jak kilka osób na tym forum, mam nowego k20d i zdarza się (bardzo rzadko ale jednak), że zrobione zdjęcia są czarne, po wyjęciu i włożeniu karty lub akumulatora wszystko wraca do normy. Ktoś już wpominał na forum, że ten problem rozwiązała ponowna instalacja softu (nie firmware) w serwisie, gwarancja jaką posiadam to 1 roczna europejska gwarancja. Nie mam ochoty wysyłać aparatu do apollo, czekać nie wiadomo ile a później okaże się, że wszystko jest w porządku (bo te problemu zdażają się rzadko). Czy można zrobić to samemu ? Próbował ktoś ?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
lukaszwojcik napisał/a:
ponowna instalacja softu (nie firmware) w serwisie

jakiego softu? :roll:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Firmware, to soft.

no raczej nie do końca, nawet po instalacji nowego firmware ustawienia aparatu pozostają a oprogramowanie to nie jest to samo co firmware

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
lukaszwojcik napisał/a:
oprogramowanie to nie jest to samo co firmware

To jest to samo. Ustawienia nie zapisują się przecież w programie, tylko gdzieś tam obok w wydzielonym obszarze pamięci, to sobie mogą zostać po jego upgrade. Czytałem tamten post, ale to nieporozumienie - firmware to zwyczajowa nazwa na oprogramowanie instalowane (na stałe) na urządzeniach innych niż komputery - pralki, kuchenki, aparaty itd.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
kuchenki
Taka na gaz z butli też ma firmware?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Taka na gaz z butli też ma firmware?

Ma hardłerowy firmłer.

przynajmniej tak czytałem, że ludzie z apollo wymienili w aparacie "całe oprogramowanie" i już było ok

lukaszwojcik, na pewno jest tam gdzieś jakiś bootstrapper, czyli fragment firmware'u, który nie podlega podmianie, a którego zadaniem jest, chociażby obsłużenie włączania aparatu i zrobienia samego upgradu. No bo przecież, gdy soft się upgrade'uje, to wyświetla się pasek postępu itd - czyli też się wykonuje jakiś program, a w czasie wykonywania jego nie można podmienić. Więc na upartego coś takiego można znaleźć - ale to nadal firmware.

Nie wiem, czy o to chodzi, ale jeśli tak, to prawdopodobnie nie da się tego zrobić samemu - z przyczyn, o których pisałem, potrzebne jest wtedy jakieś zewnętrzne narzędzie. Ale czy takie coś może wpływać na robienie czarnych fotek? Wątpię. Jeśli to o to chodzi i serwisanci tym uzasadnili naprawienie aparatu, to raczej obstawiam syndrom "wysiądźmy i wsiądźmy jeszcze raz", innymi słowy, jak nie wiemy co się dzieje, wgrajmy wszystko od nowa :-) Równie dobrze mógł to być przypadek po prostu.

to raczej mało mnie to cieszy :/ fakt, że te problemy zdażają się bardzo żadko i nie jest uciążliwe (tak bardzo), aparat kupiłem z allegro, nowy, europejska gwarancja jak się okazało niewypisana, niepodbita więc dupa

lukaszwojcik, rozumiem Cię, bo najupierdliwsze są problemy, które nie pojawiają się wystarczająco często, by się chciało interweniować, ale na tyle często, że jednak wkurzają. Jest spora szansa, że problemy znikną po wgraniu upgrade softu. Jeśli jest już jakiś upgrade do k20 (sory, nie wiem), to spróbuj.

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
lukaszwojcik, a może to po prostu wina karty pamięci? Próbowałeś wkładać inną? Z jakiego modelu korzystasz?

mam nadzieję, chwilowo korzystam ze starej SD sandisk (micro sd z przejściówką, używana wcześniej w telefonie), karta była kupiona z allegro, dawno temu. Chwilowo nic lepszego nie mam, spróbuję jak będę miał jakąś gotókę kupić jakąś ciekawszą SDHC.

[ Dodano: 2009-06-25, 16:02 ]
a takie rzeczy mogą dziać się z winy karty pamięci ??

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
lukaszwojcik
a jaką masz wersję firmwaru zainstalowaną?

firmware 1.30 (najnowszy jaki można ze strony pentaxa pobrać)

[ Dodano: 2009-06-25, 16:11 ]
a pro po jeszcze tej karty, jest sprawna, ale już trochę sfatygowana (micro sd wiadomo łatwo się rysuje itp.)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
lukaszwojcik napisał/a:
a takie rzeczy mogą dziać się z winy karty pamięci ??

Tak, mogą. Może pożycz od kogoś jakiegoś Sandisk'a ew. inną SD?

no to daję jakąś nadzieję, jak już będę miał nową kartę to dam znać czy dalej jest problem

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
kaczor napisał/a:
lukaszwojcik, a może to po prostu wina karty pamięci? Próbowałeś wkładać inną? Z jakiego modelu korzystasz?

lukaszwojcik

Też obstawiałbym walniętą kartę. Pożycz od kogoś inną i spróbuj, czy z nią też będzie się powtarzał ten problem.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
lukaszwojcik napisał/a:
firmware 1.30 (najnowszy jaki można ze strony pentaxa pobrać)

1.03? Taki jest najnowszy dla k20
http://www.pentax.jp/engl...tal/k20d_s.html
Moze lepiej go nie wgrywaj z tej walnietej karty pamieci :roll:

tak chodziło mi o 1.03, no już został wgrany, zainstaluje jeszcze raz z nowej kart kiedy ją kupię

Skocz do: