Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
[PROBLEMIK] Radiowy wyzwalacz lamp RF-04, a lampa Pentax 540
Dziś dotarł do mnie radiowy wyzwalacz lamp RF-04 z gorącą stopką...

http://www.allegro.pl/ite...a_pc_4k_fv.html

Po zamontowaniu na aparat i lampę 540 FGZ, ustawieniu lampy na Manual i 1/2 mocy nie łapał się flesh na migawkę.
Czy ktoś stroił już Pentaxa z 540FGZ i tym wyzwalaczem ?

Proszę o radę co można tutaj powalczyć aby było ok...

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: [PROBLEMIK] Radiowy wyzwalacz lamp RF-04, a lampa Pentax
Łukaszzz napisał/a:
nie łapał się flesh na migawkę.

Aparat w trybie manualnym z czasem naświetlania dłuższym niż 1/180 sekundy?

Edit:
Przy 1/500 sekundy lustrzanki nie synchronizują.
Jeśli błysku nie widać przy 1/180 sekundy, to znaczy, że nadajnik i odbiornik wprowadzają zbyt duże opóźnienie podczas transmisji sygnału wyzwalania lampy (słabe baterie?).
Ewentualnie w aparacie jest ustawiony błysk na 2 lamelkę (nie wiem, czy Pentax tak potrafi).

Aparat był ustawiony w trybie manualnym, a czas naświetlania jaki testowałem to 1/90, 1/180 i 1/500 przy f2.8.... dopiero przy 1/30 było widać jakikolwiek błysk. Mam problem... Nie wiem czy trafiłem na wadliwą sztukę czy to ja robię coś nie tak..... Jak podpiąłem kablem synchro odbiornik i wyzwalacz to działało na czasach rzędu ok 1/120, a bez kabla ciemnica na fotkach :-/
Ktoś ma jakieś rady jak to jeszcze potestować lub co robię źle ?

Zaraz zrobię fotki z Exifami i tutaj wkleję... ocenisz sam to jak lampę ustawiam i czy dobrze, oraz na różnych czasach jak to działa.
Aparat K100d, lampa 540 FGZ.

EDIT - FOTKI
Lampa 540 fgz leżała ok. 1 metra po lewej stronie od aparatu. Palnik ustawiony prosto na obiekt - lampkę nocną. wszystkie poniższe zdjęcia obrazują ten sam obiekt z tego samego miejsca.

Ustawienia lampy w trybie M -
http://img297.imageshack....imgp7083qg5.jpg

Zdjęcia na różnych czasach -
1/180
http://img58.imageshack.u...imgp7084tl5.jpg
1/60
http://img58.imageshack.u...imgp7086xr1.jpg
1/30 f2.8 (dopiero coś się pokazuje, ale już przy 1/45 nadal ciemne zdjęcie jak te wyżej dwa)
http://img147.imageshack....imgp7087qx3.jpg
1/30" F2.8 i siła błysku w lampie ustawiona na ok.1/35
http://img147.imageshack....imgp7088yy2.jpg
1/30" F5.6 siła błysku w lampie ustawiana na ok.1/35
http://img205.imageshack....imgp7091iu9.jpg
1/30" F6.7
http://img355.imageshack....imgp7092fz5.jpg
1/30" F9.5
http://img367.imageshack....imgp7093uu0.jpg

armar napisał/a:
Ewentualnie w aparacie jest ustawiony błysk na 2 lamelkę (nie wiem, czy Pentax tak potrafi).

A czy ktoś wie czy i gdzie K100d ma takie ustawienia ?
Słyszałem że dziady z allegro sprzedają te wyzwalacze ze słabymi bateriami... chyba kupie nowe i sprawdzę :-/ echh.... przy 1/45 już jest ciemnica, a co tu mówić aż o 1/180 :cry: Czytałem na Flickr że ludzie też mieli problemy ze synchronizacją ok. normy i niekiedy mieli jak ja ok. 1/40 :-/ SIC !!!!!!!!!!!

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Łukaszzz, jakoś tak z tydzień temu, próbowaliśmy z Michem walczyć z podobnym ustrojstwem, może nawet to takie samo i nam też lampa odpalała zupełnie poza otwartą migawką. Ćwiczyliśmy różne ustawienia, skończyło się na zdemontowaniu paskudztwa. Micho prowadzi małe śledztwo, jak będa jakieś rezultaty to damy znać.

To super... nie jestem sam.
Dajcie znać koniecznie jakie będą wyniki testowania.
Ja jutro się wybieram po baterię do odbiornika, bo ta która była w zestawie jakoś nie jest IMO godna zaufania. Zobaczymy jak to 'coś' będzie mi jutro lampę odpalało.... :roll:

sth2biker  Dołączył: 25 Mar 2008
kumpel mial ten sam odbiornik i ten sam problem, wystarczy przelutowac jeden kabelek no i ewentualnie dodac antenke jak sie komus chce bawic wtedy mozna wyzwalac z ponad 100m. Podpytam jutro czy ma jakis schemat do tego czy cos.

No niestety... Kupiłem baterię nową GP do tego odbiornika i nadal to samo :/
Muszę zareklamować i wymienić zestaw.....

sth2biker  Dołączył: 25 Mar 2008
http://flickr.com/photos/shatt0r/580986959/

Kumpel kierowal sie tym. Zrobil i dziala idealnie, przerobilismy juz na tym jego wyzwalaczu setki zdjec sportowych z roznymi lampami, od canonow z ttl'em bo stara minolte. Ze wszystkimi wyzwala 100% blyskow.

No dobra, wyzwalać jemu wyzwala....
Ale jakie miał objawy wcześniej ?

Bo ja mam takie że mi wyzwalał 100% ale nie trafiał w otwartą migawkę.
Czyli błysk następuje po zamknięciu migawki przez co zdjęcie wychodzi jak bez flesha.

EDIT:
Odpisałeś na PW że wsadził jakąś folię do środka pod sprężynkę baterii i że lampy często wytwarzają jakieś pole i spala się izolacja... ale jak to się ma do celności błysku i jej poprawy... taka folia lub kabelek jak na tym linku na flikerze ??? ->

EDIT:
Cytat
Pole ktore wytwarza stopka lampy zakloca prace odbiornika ktoremu jak dobrze wiesz daleko do pocket wizzarda.

Wiem że to chińszczyzna, ale nie wiem czy "to" co mam się nadaje do lekkich korekcji czy lepiej oddać/wymienić na nową sztukę.
Jeśli wymienię i będzie to samo się działo, to szkoda zachodu.

[ Dodano: 2008-09-09, 23:12 ]
Powiem tak.... rozwiązanie pokazane na obrazku nie zdaje egzaminu.
Nie działa kompletnie.

Czasy jakie uzyskuję to nadal 1/30 i ani sekundy krócej :-/

Odesłałem towar do sprzedawcy i oczekuję aktualnie na przesłanie nowego wymienionego zestawu. Zobaczymy czy znów nie trafi się jakiś felerny.

[ Dodano: 2008-09-19, 16:25 ]
Przyszedł nowy zestaw i nadal to samo.... synchronizuje w czasie 1/30.... kur.........de :evil:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
hm, a czym tam w środku nie masz przypadkiem do wyboru dwóch kanałów ?
ta 1 i 2 jka, spróbuj zostawić tylko jedną na górze na on..

u mnie wszystko działa, bez opóźnienia synchronizuje do 1/180 tej spokojnie, tylko że ja nie mam cactusa tylko jakiś inny no name, ale wygląda podobnie.

ale pytanie brzmi - czy nie możesz używać wbudowanej jako kontrolera błysku ?
(chyba że masz k100d .. ) albo zainwestuj w fotocele MIF i olej radio ;-)

Mam dwa kanały, na każdym świeci tak samo z opóźnieniem.
Kupiłem Cactusa ponieważ miał dawać mi wygodę podczas focenia w plenerze, niestety rzeczywistość okazała się inna :-/

Dziwi mnie to dlaczego przekraczając granicę 1/30 nie świeci... może 540 FGZ trzeba jakoś specjalnie pokonfigurować w menu... Innym działa cactus bez problemu i czasy osiągane są imponujące jak na moje 1/30, mi by wystarczyło 1/125 i nie musiałbym go tak przymykać.

Testowałem już jakieś cuda typu łączenie kabelkiem baterii ze stopką co owocowało wielkim ZEREM poprawy.

Jestem rozgoryczony, bo gdybym wiedział to zakupiłbym kostkę synchro dużo tańszą od tego wyzwalacza.

Łukaszzz napisał/a:

Dziwi mnie to dlaczego przekraczając granicę 1/30 nie świeci... może 540 FGZ trzeba jakoś specjalnie pokonfigurować w menu... Innym działa cactus bez problemu i czasy osiągane są imponujące jak na moje 1/30, mi by wystarczyło 1/125 i nie musiałbym go tak przymykać.

wiesz co, jak będę z powrotem w domu to podepnę swój wyzwalacz do 540stki i sprawdzę jak dziala, bo ostatnio używałem tego z Vivitarami 285/3..

A, mam pomysł !!
zaklej wszystkie styki na lampie oprócz środkowego (gorącej stopki) -> może coś mu się pieprzy i myśli że aparat ma jakieś synchro niskie czy coś..

guerilla napisał/a:
zaklej wszystkie styki na lampie oprócz środkowego (gorącej stopki) -> może coś mu się pieprzy i myśli że aparat ma jakieś synchro niskie czy coś..

A czym zakleić te styki ? Taśma izolacyjna, jakiś plastik ??
Daj znać jeśli już przetestujesz ten pomysł z zakryciem pinów jakie tego będą rezultaty...

Łukaszzz napisał/a:

A czym zakleić te styki ? Taśma izolacyjna, jakiś plastik ??
Daj znać jeśli już przetestujesz ten pomysł z zakryciem pinów jakie tego będą rezultaty...

Taśma izolacyjna.
Ale ja nie będe tego robił, to nie ja mam problem z wyzwalaniem tylko ty ;-)

guerilla napisał/a:
wiesz co, jak będę z powrotem w domu to podepnę swój wyzwalacz do 540stki i sprawdzę jak dziala

Myślałem po tym wpisie że też będziesz testował.
Sprawdzę opisane przez Ciebie rozwiązanie na pewno... Opiszę jego wynik niebawem tutaj.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
No dobra, ja też robiłem właśnie małe testy i mam pewne osiągnięcia...
Wyzwalcz radiowy działa... Niestety nie z AF360FGZ, tzn. z nią też działa, ale tylko do 1/30. Natomiast z AF280T działa do końca, czyli do 1/180. To by sugerowało problem po stronie lampy nie wyzwalacza. Niestety nie doczytałem przed testami o tej izolacji na stykach, może to pomoże?

Też rozmyślałem intensywnie nad możliwością niepoprawnego działania z lampą... Nikoniarze nie narzekali na Strobist.com, Canonierzy mięli takie problemy jak pentaxiarze z tymi Cactusami... Jeszcze nie przybrałem się do testów. Najpóźniej jutro zobaczę co ta izolacja pozostałych styków da...

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Łukaszzz, jak tam Twoje boje z tym wyzwalaczem? Udało Ci się dojść z nim do ładu?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
problem prawdopodobnie leży w starej wersji nie synchronizującej prawidłowo V2

Sa także transmitery oznaczane symbolem V2s i wyszczególnione w opisie "no miss-firing,works well with Nikon SB-800/SB-600, Canon 580EX/430EX etc." itp.

prawdopodobnie chodzi o poprawki elektroniki kwarce itp skutkiem niby czas odpowiedzi idzie w 1/2000 sekundy.

Może macie ta starsza wersje i ona po prostu ma problemy z nowymi flashami.

No niestety, nie udało mi się nic nowego wywalczyć.
Zareklamowałem towar, dostałem nowy i dalej czas 1/30 i ani sekundy krócej :/

Próbowałem zaślepiać piny w lampie, ale to nie ma znaczenia czy tylko główny-środkowy jest w kontakcie z odbiornikiem czy wszystkie.

Jeśli ktoś miałby pomysł lub słyszał, wyczytał jak ten problem rozwiązać to proszę o info na PW.
Na razie zestaw leży u mnie na półce, bo co niby przy czasach 1/30 można ustrzelić (poza namiotem bezcieniowym) :evil:

[ Dodano: 2008-12-13, 21:45 ]
Może problem leży w braku odpowiedniego napięcia jakie wytwarza odbiornik do wyzwolenia naszej lampy Pentaxowej FGZ 540 ??

Ma ktoś jakiś pomiar jakie napięcie daje stopka Pentaxowego aparatu przy wyzwalaniu lampy przez 'gorącą stopkę' ??

Skocz do: