Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
  [lampa] kabel pttl synchro do lampy nie działa ??
Witam
Kupiłem kabel pttl synchro do lampy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=654364351

Niestety kabel nie działa jak powinien...sprzęt to k20d i sigma 530super...gdy lampa jest na apracie działa idelanie w każdym możliwym trybie jednak przy podłączeniu przez kabel działa jedynie jako "spawarka" nie ważne czy hss włączony czy nie i jaki tryb jest w lampie lub aparacie zawsze tak samo, zdjęcie są nie równomiernie naświetlone, czasem gorzej czasem lepiej a czasami wcale...jak myślicie co to moze być, coś z kablem może kabelki w nim źle podłączone :?:

napisałem już do sprzedawcy ale pewnie dopiero w poniedziałek odpisze :-(

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Osobiście mam taki i działa.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Sprawdź połączenia styków (wyczyść styki) i jak to mówia elektonicy "przedzwoń kabel" - czyli miernik (Ohmomoerz) w dłoń :-D

myslałem o tym spiralowym ale za krótki ;) ...a co sprawdzenia to sprzętu to raczej nie mam w domu ale kto wie...może coś wygrzebie ;)

...tak sie zastanawiam ale raczej długość kabla nie powinna mieć na to wpływu

ZNALAZŁEM ;) ...sprawdziłem i wszystko wskazuje na to że kabelki sa podłączone ok tak wiec to nie to :-(

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Palacz napisał/a:
tak sie zastanawiam ale raczej długość kabla nie powinna mieć na to wpływu
Nie ma. Robiłem zdjęcia poprzez 5 metrowy kabel i było wszystko OK.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Palacz, a może za bardzo odstawiasz lampę od aparatu.
Czy różnice są na kabelku nawet gdy lampa jest w pozycji nad body ? - jakby była zapięta nad puszką ale przez kabelek ?

dalej testuje i jeśli wysunę lekko z sanek tak ze kontaktuje jedynie środek i bok to lampa wali normalnie pełną mocą...czyli chyba wynika z tego że coś nie tak z kabelkami od ttla

...w jakiej pozycji by nie była zawsze tak samo

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Rozwiązał się problem kabelka bo chcę kupić identyczny?

qberts  Dołączył: 04 Lip 2008
Crow i jak, kupiłeś? ;-)

Również byłbym zainteresowany takim kablem, ale perspektywa braku współpracy z Metzem i Kasetką mocno studzi mój zapał, więc chętnie usłyszał bym Twoją opinię.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Jeszcze nie.

kable są ok z metzem działa idealnie tylko do sigmy trzeba firmówkę podobno :-x

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
A jak działają zamienniki z lampami Pentax np. 540?

qberts  Dołączył: 04 Lip 2008
Dzięki za informacje Palacz, nie pozostaje nic innego jak zakupić i przetestować w akcji. ;-) Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-08-20, 17:45 ]
Kupiłem i przetestowałem - para Metz 48 AF-1 i K100Ds spisuje się bezproblemowo - wszystko działa jak należy. ;)

Skocz do: