ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
[PSE 7] Obróbka kilku plików naraz
Ja wam powiem co bym chciała a wy mi powiedzcie czy tak się da :)

Mam 20 rawów, wrzucam je wszystkie do PSa, otwierają się w ACRze. Przeglądam je sobie, tam gdzie trzeba obracam (GX-1S nie zapisuje orientacji zdjęcia) i podciągam ekspozycję, czasem WB o jakies 200 stiopni, bo tonacja wydaje mi się dość chłodna (BTW predefiniowane WB okazują być sie do kitu, bo zdjęcie wychodzi przeżółcone). Mam tam zadane jakies domyślne parametry wywolywania, których z reguły nie zmieniam.
Potem te 20 rawów wędruje hurtowo do PSa. Pomijajac jakies drobne kadrowanie czy prostowanie, z WB i ekspozycji jestem zadowolona, chciałabym tylko podkręcić kontrast o jakieś 30 punktów i wyostrzyć.
Jak zrobic to naraz na 20 plikach a potem je hurtowo zapisac?
Pies cos takiego owszem oferuje, ale z automatycznymi poprawkami, a nie, żebym sobie zdefiniowała.
Chyba, zeby wyostrzanie i podciąganie kontrastu robić w ACrze?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
ladyhawke napisał/a:
Chyba, zeby wyostrzanie i podciąganie kontrastu robić w ACrze

Wydaje mi się, że wyjdzie na to samo, a można to zrobić hurtem bez kombinacji w PS.

Tylko, że w Psie mam Adjust Sharpness i USM, a ACR tylko to Sharpness.

I teraz jak zapisać hurtem te wszystkie otwarte pliki? Bo klikanie Save as..., potem zapisz, potem OK na kazdym pliku to troche meczace.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
ladyhawke napisał/a:
BTW predefiniowane WB okazują być sie do kitu, bo zdjęcie wychodzi przeżółcone
A tak zapytam (bo pomysł z PPL widzę upadł :-( ) - masz skalibrowany/oprofilowany monitor ?

JackdeJack, no wlasnie przetestowalam PPL : zrobiłam zdjęcie w JPG na max wyostrzaniu w puszce i takiego samego Rawa, ktorego wywolalam na auto w PPL. I powiem, że faktycznie wywolany RAW wyglada lepiej niż nieszczesny jpg z puszki. Brak tego wkurzajacego ziarna.

Co do WB to na laptopie mam to samo. Wole zdac sie na auto i ewentualnie podciagac o 200 K w zaleznosci od widzimisie.

Skocz do: