janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
GX-20 - współpraca z obiektywami bez styków.
Mam problem z pomiarem światła w GX-20 (soft 1.01) po założeniu obiektywów bez styków. W menu Green Button in TAv&M jest ustawione na TvShift. Na kółku tryb M, wciskam zielony przycisk i uzyskuję przykładowo takie wyniki:
f/2 - 1/750s
f/2,8 - 1/250s
f/4 - 1/60s
Tylko dla całkowicie otwartej przysłony ekspozycja jest właściwa, wraz z przymykaniem zdjęcia są coraz bardziej prześwietlone.
Czy to jest taka właściwość tego modelu, czy coś nie tak z moim egzemplarzem? A może w menu są jakieś kruczki o których nie wiem? Z kitem w trybie M zielony przycisk działa prawidłowo. Obiektywy które nie chcą współpracować z GX-20 tak jak powinny, z K200D zachowywały się wzorowo. :evil:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
janek_wu, normalka, K10 miało tak samo. Te dwie puchy tak mają, że przepalają. Jest o tym wielgachny temat na forum.

Znalazłem ten wątek. Szkoda, że nie przeczytałem o tym zanim zamieniłem K200 na ten szit. :-/ Przez 2 lata Pentax z tym tematem nic nie zrobił, w K20 jest tak samo jak w K10, podczas gdy w klasie niższej problemu nie ma. To jakaś paranoja. Po co w takim razie ten zielony guzik w Kx0 i GX?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Zielony guzik jest przydatny znacznie częściej niż do pomiaru z manualami. Trzeba kupować szkła z A i wsio.

No dobra, już mi trochę przeszło, ale byłem bardzo wkurzony. Zamienił stryjek... Trzeba będzie się przyzwyczaić do tego problemu, już nic nie poradzę. Gdybym miał taki stan wiedzy wczoraj rano, to nadal używał bym K200. :-/ Choć nie zaprzeczam, GX20 ma też wiele zalet. Wątek można skleić z podlinkowanym przeze mnie albo wysłać w kosmos. ;-)

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
janek_wu czy to znaczy ze sprzedajesz chinona? ;-)

He, he! Tego nie powiedziałem, za 30 zł chyba nic lepszego nie znajdę. Trzeba tylko popracować nad techniką, by jak najsprawniej światełko zmierzyć :mrgreen:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Musisz wrócić do pełnego manualu.
Ściągnij sobie jakąś tabelkę naświetlań.
Typu: ISO, przesłona i czas i tak ustawiaj korpus w trybie M.

Nie wiem czy do końca to zadziała ale lepszego pomysłu nie mam.
Obowiązkowo włącz tryb RAW, żeby czasem się poratować.

ps. Dobrze , że mam tylko obiektywy z pozycją A :evilsmile:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Możesz mierzyć na pełnej dziurze, a potem przymknąć o x działek i wydłużyć czas o x działek. Trochę to upierdliwe, ale zadziała. 8-)

rdomino  Dołączył: 25 Kwi 2009
Zaraz... a było cuś swego czasu, że przy M-kach to trzeba styki w aparacie pozwierać, żeby go widział poprawnie. Nawet M pentaxowy powinien sam z siebie te styki zwierać, powinien mieć dupkę niemalowaną.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
rdomino napisał/a:
Zaraz... a było cuś swego czasu, że przy M-kach to trzeba styki w aparacie pozwierać, żeby go widział poprawnie.

Nie tyle poprawnie widział co poprawnie mierzył.

dsk napisał/a:
Możesz mierzyć na pełnej dziurze, a potem przymknąć o x działek i wydłużyć czas o x działek. Trochę to upierdliwe, ale zadziała. 8-)
To trochę bardziej skomplikowane, bo nie ma zależności liniowej między wzrostem wartości przysłony a niedoświetleniem. Trzeba zapamietać jaką korektę dla danej przysłony wprowadzić. Ale można też ustawić czas na podstawie drabinki ekspozycji przy podglądzie GO.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ale pomiędzy wzrostem przysłony i czasu jest odpowiednia zależność (liniowa patrząc na EV). :-)

Chafe  Dołączył: 09 Mar 2009
Podobny problem jest także z K100ds.
Zdjęcia są niedoświetlone.
Ale już przyzwyczaiłem się do tego problemu - zwykle dla każzdego obiektywu manualnego dla odpowiedniej przysłony znam wartość korekcji - zwykle to +1.5EV.
Po zdjęciu szybki rzut oka na ekran i wszystko jasne.
Potem korekta i drugie zdjęcie z poprawionym naświetlaniem.

Ostatecznie, każdy zdaje sobie sprawę, ze fotografując pełnym manualem nie da się robić reporterki. A przy innych tematach mamy przecież czas...

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Obiektyw bez styków, czyli manualny. Aby prawidłowo aparat mierzył światło pokretło trybów musi być ustawione na Sv, wówczas przy pomiarze aparat pokazuje wartość przesłony F:_______ oraz migawkę np. 1\250 i powinno być ok.

Andre53 napisał/a:
Aby prawidłowo aparat mierzył światło pokretło trybów musi być ustawione na Sv, wówczas przy pomiarze aparat pokazuje wartość przesłony F:_______ oraz migawkę np. 1\250 i powinno być ok.
Sprawdzałeś? Bo to będzie prawidłowo działać tylko przy całkowicie otwartej przysłonie. Zmieniając przysłonę pierścieniem czas migawki się nie zmieni i cały czas będzie ta 1\250 s. Skąd aparat w trybie automatyki miał by wiedzieć jaka wartość przysłony jest ustawiona na pierścieniu?

Sprawdzałeś? Bo to będzie prawidłowo działać tylko przy całkowicie otwartej przysłonie. Zmieniając przysłonę pierścieniem czas migawki się nie zmieni i cały czas będzie ta 1\250 s. Skąd aparat w trybie automatyki miał by wiedzieć jaka wartość przysłony jest ustawiona na pierścieniu?[/quote]

Sv to priorytet czułości, migawka regulowana jest automatycznie i zależy od pomiaru światła. Manualnie trzeba tylko ustawić ostrość. Ustawiałem ostrość przy pełnej przysłonie, później ją przymykałem do np 8, 11 i naświetlało prawidłowo.

No to Andre53 jesteś cudotwórcą. Skoro działa Ci pomiar światła przy przymkniętej przysłonie, w obiektywie bez styków, w trybie automatyki pomiaru to szacunek. ;-)

janek_wu napisał/a:
No to Andre53 jesteś cudotwórcą. Skoro działa Ci pomiar światła przy przymkniętej przysłonie, w obiektywie bez styków, w trybie automatyki pomiaru to szacunek. ;-)

Moje poprzednie lustrzanki Zenit 12xp i Praktica, też sobie radziły z pomiarem mimo braku styków. Styki "regulują" pracę autofokusa oraz ustawienia migawki lub przysłony albo obu w zależności od wybranego trybu pracy, nie mają natomiast związku z pomiarem światła.

(Zdjęcia robiłem manualnymi Pancolar 1,8/50, Helios 2/58 i Jupiter 3,5/135 wszystkie z gwintem M42x1 po zastosowaniu pierścienia redukcyjnego.)

To trzeba było od razu powiedzieć, że chodziło ci o M42. Bo tutaj jest cały czas mowa o obiektywach bez styków z bagnetem K.

Skocz do: