badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Dwa pytania o geotagging
Podczas wycieczek korzystam czasem z rejestratora GPS własnej konstrukcji i potem korzystając z danych przez niego zgromadzonych, wpisuję do zdjęć zrobionych podczas wycieczki współrzędne przy pomocy programu GPicSync. Problem pojawia się jednak gdy chcę komuś na szybko pokazać, gdzie dane zdjęcie zostało zrobione. Czy istnieje jakiś darmowy serwis, nie wymagający rejestracji i nie będący typową galerią internetową jak np. Picassa, który by pozwalał na załadowanie zdjęcia z geotagami w Exifie i następnie pokazałby na mapce (z Google Maps), gdzie dane zdjęcie zostało wykonane? Coś jak np. Imageshack ale z mapą.
Druga sprawa to program do ręcznego wpisywania geotagów do JPGów. Szukam czegoś takiego gdyż nie mając loga z danej wycieczki czasem jednak chciałbym "na piechotę" uzupełnić te dane by potem co chwila nie szukać na mapie, gdzie dane zdjęcie zostało wykonane.

jarekt  Dołączył: 22 Lip 2007
Wydaje mi się, że GeoSetter załatwi oba problemy o których piszesz.

http://www.geosetter.de/en/

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Dzięki, to chyba jest to, czego szukałem.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
Panorado Flyer - wymaga Google Earth, ale "pokaż na mapce" i "pobierz współrzędne z mapki" masz pod prawym kliknięciem w menu sys.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Digikam

Skocz do: