PrzeD  Dołączył: 30 Maj 2009
[obiektyw] Pentax M 50mm 1:2 - grzyb???
Zakupiłem Pentaxa M 50mm 1:2, tak na początek zabawy ze stałkami i...
właśnie, miał być czysty, okazało się jednak, że coś na nim (raczej w nim) jest.
I pytanie co to takiego, podejrzewam grzyb, ale jest jakiś "niepajęczasty", więc do końca nie jestem przekonany. Może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym.

1. Okrągłe, na godzinie 2. Dodam, że widać to "cudo" tylko pod pewnym kątem i trzeba się dobrze przyjrzeć.

tu zdjęcie

2. Tu bardziej widoczne.

tu zdjęcie

Powiedzcie czy warto coś takiego trzymać, podpiąłem raz pod k200d i zdjęcia wydają się być w porządku; tylko po przeczytaniu kilku postów zacząłem się bać o inne (na razie kit II) obiektywy i body. Nie wiem, ile jest prawdy w zarażaniu, o ile to co jest na tym obiektywie to grzyb, ale jako początkujący amator nabrałem grzybopleśniakowego stracha.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
ja bym zwrocil... moim zdaniem to grzyb.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
albo pleśń... szkło do zwrotu moim zdaniem

pzdr
paw

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
jiro napisał/a:
ja bym zwrocil... moim zdaniem to grzyb.

pawgra napisał/a:
albo pleśń... szkło do zwrotu moim zdaniem

pzdr
paw

A dałbym sobie głowę urwać, że grzyb i pleśń to to samo. Ile dałeś za to szkło? Moim zdaniem za obiektyw w tym stanie to max 50 pln. Mozna to wyczyścić w serwisie, co pewnie wyniesie cię co najmniej 50 pln. Na razie połóż słoik w jasnym miejscu, może zlezie. Widać to na fotkach robionych tym szkłem? W postaci na przykład rozmycia, spadku kontrastu, winiety? Grzyb nie musi być pajęczasty, są różne gatunki.

PrzeD  Dołączył: 30 Maj 2009
Też się zastanawiałem czy pleśń i grzyb to to samo... ,z pomocą przyszła wikipedia:

"Pleśń - potoczna nazwa saprofitycznych grzybów z różnych grup systematycznych (np. pleśniak, pędzlak, kropidlak, sierpik). ..."

Co do obiektywu, na fotkach nie widać nic niepokojącego, przynajmniej na moje niefachowe oko. ;-)
Kupiłem go za 77 PLN, więc niedrogo. Natomiast postanowiłem, że zwrócę, bo nie za bardzo mam jak biegać teraz po serwisach i czyścić szkło; a szkoda, jest w naprawdę bardzo dobrym stanie, pomijając ten mały problem na szkle, który żeby zobaczyć, trzeba "złapać" dobry kąt i dobrze się przyjrzeć. Nawet zastanawiałem się, czy samemu nie dobrać się do szkła, wydaje się, że jest to na ostatniej tylnej soczewce, ale jak zobaczyłem z ilu części taki obiektyw się składa to zrezygnowałem. :-)

[ Dodano: 2009-07-23, 15:44 ]
Zastanawiam się, czy nie warto zrobić przyklejonego tematu, w którym byłyby wpisywane numery seryjne sprzętu, który ma/miał jakieś problemy. Domyślam się, że mój obiektyw zostanie ponownie sprzedany, ciekawe czy wyczyszczony; nawet jeśli będzie wyczyszczony, to następny kupujący na pewno chciałby o tym wiedzieć. Niekoniecznie musi to być czarna lista, ale info na temat "z tym sprzętem było to i to nie tak". Nie wiem czy zdałoby to egzamin, ale taki pomysł mi się nasunął, tym bardziej, że wiele sprzętu ląduje do sprzedaży w znanym serwisie aukcyjnym.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
W sumie tez bym oddał- nie jest to znowu taki rzadki i drogi obiektyw, żeby koniecznie kupować wybrakowany egzemplarz. Jak koleś napisał, że wszystko jest OK, to wszystko ma być OK i już. Pociśnij go jeszcze o koszty wysyłki.
Takie same szkła wiszą we wspomnianym serwisie w cenach od 120 do 200, więc mały ból.
BTW lepiej zapodaj sobie wersję m1.7, a najlepiej a1.7

Skocz do: