sanity  Dołączył: 18 Sie 2007
Uszkodzona matryca GX20
Witam . Jestem tu w zasadzie nowy chociaż zarejestrowałem się jakiś czas temu ,nie mając Pentaxa nie zabierałem głosu, ale już jest GX20 aparat bardzo fajny ale od razu pojawia się kłopot otóż od początku od pierwszego zdjęcia u dołu pojawia sie swiecący pixel a w powiększeniu widać w tym miejscu jakby kreskę przez całą szerokość. Zrobiłem mapowanie pixeli ale jasna kropka zamieniła się w czarną kreskę .Miałem kilka cyfrówek ale w żadnej nigdy nic takiego nie miałem.Czy jest to wada którą trzeba reklamować czy serwis uzna że ileś tam pixeli może być. Generalnie rzuca się w oczy prawie na każdym zdjęciu. Postaram się wstawić fotkę ale jeszcze nie wiem jak.

Pozdrawiam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeżeli kreska na cała matrycę to ja bym reklamował

ale najlepiej wrzuć nam tu zdjęcie z pełnym EXIFem to będzie jasność

KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
Masz nowy aparat, idz do sklepu, skorzystaj z niezgodnosci towaru z umowa i wymien na nowy sprzet.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sanity napisał/a:
Postaram się wstawić fotkę ale jeszcze nie wiem jak.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

Witam.

Dodaje zdjęcie widać na nim ciemną kreskę. Obdzwoniłem dziś wszystko co możliwe i zdaje się że pozostaje serwis ,w sklepie nie wymienią bo uszkodzony (niepotrzebnie powiedziałem),w serwisie w Gdyni że o wymianie zdecyduje technik, a tak to naprawa, a i tak wszystko trzeba załatwiać przez infolinię. Jako że mieszkam koło Wa-wy nie wybiorę się do Gdyni osobiście.
Czar prysł kupiłem nowy aparat a dostane naprawiany jeszcze dobrze będzie jak gratów połowy nie wymienią bo różnie z tym bywa.

pozdrawiam

tak jest

tak było

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Serwis bezapelacyjnie.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
sanity napisał/a:
Dodaje zdjęcie widać na nim ciemną kreskę. Obdzwoniłem dziś wszystko co możliwe i zdaje się że pozostaje serwis ,w sklepie nie wymienią bo uszkodzony

Dlaczego mają ci nie wymienić? Kiedy go kupiłeś? Oddajesz i mówisz, że nie chcesz oddawać do serwisu tylko powołujesz się na niezgodność towaru z umową i chcesz inny, sprawny egzemplarz. Mają 14 dni na odpowiedź.

Jest jeszcze lepszy numer, przygotowywałem gwarancje żeby ewentualnie oddać do serwisu i okazało się, że paragon który mi wydali jest na olympusa E620, tak ,że nie mam nawet gwarancji.
jutro tam jadę

pozdro :-B

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdecydowanie do wymiany! Ja miałem podobny problem w K20, sklep (cyfrowe.pl) zachował się znakomicie - musiałem wprawdzie poczekać parę dni, bo nie mieli w magazynie, ale dostałem nowy, sprawdzony egzemplarz.

Widzę że jesteśmy sąsiadami , ja kupowałem w Amertech w Michałowicach na Alle... mają dobrą opinię ,zobaczymy jutro

[ Dodano: 2009-10-01, 18:04 ]
witam
Mam obiecaną wymianę ale nie mają na stanie w ciągu kilku dni wszystko się wyjaśni,pewnie i pogoda się poprawi i będzie można wyjść w plener.

pozdrawiam

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Sanity, ale przecież serwis cyfranek Pentaxa jest w Warszawie? Tuż za pętlą przy Al. Krakowskiej...

Ups... nie doczytałem, że jednak do sklepu się zwróciłeś.

clony  Dołączył: 10 Kwi 2009
Spróbuj zmienić kartę pamięci ja tak miałem w sony tylko że w kompakcie także powstawały linie lub zabarwienia poziome zmieniłam kartę pamięci i spoko musiała być walnięta.

Witam. Po dłuższym oczekiwaniu aparat został wymieniony na nowy.Matryca bez wad ,muszę sprawdzić w terenie tylko- ta pogoda.
Podejrzewam że tamten aparat był już przez kogoś oddany jako uszkodzony
bo po 1 pudełko świeższe ,
2 dziewicze folie ,tamte wyglądały lekko podejrzanie
3, trochę inne ułożenie w pudełku
4, bateria naładowana w 1/2 tamta całkowicie rozładowana

Mając nadzieje że będzie bezawaryjnie działał wymieniam soft na nowszy

pozdrawiam

Skocz do: